Home » » Ragam peperiksaan akhir.

Ragam peperiksaan akhir.

January 18, 2012

Assalamualaikum...

Final exam... peperiksaan akhir... arghh satu beban yang semestinya akan dilalui oleh seorang manusia yang bergelar student. Tetapi beban yang dimaksudkan bukan merupakan beban ke arah keburukan, malah beban ke arah kebaikan di masa hadapan, inshaAllah.

Aku yakin, seseorang student akan stress apabila menjelangnya peperiksaan akhir dan itu merupakan perkara biasa yang dah biasa sangat mereka lalui. Stress yang akan menyebabkan seseorang pelajar itu menjadi kurang siuman, menjadi tidak waras, hilang arah pertimbangan buat sementara waktu kerana minda tidak dapat lagi dikawal sepenuhnya. Mungkin kerana, ilmu yang berlebihan... mungkin...

Dan apakah perkara biasa yang akan dilakukan oleh 'student biasa' apabila menjelangnya peperiksaan akhir?

  • Studyla! takkan main guli dalam tepung plak. Itu sudah semestinya. mu nok mapuh kerah ko kalu tak study? FAIL la jawabnya kalau masuk exam hall dengan otak yang kosong.

Dan kebiasaannya, untuk seseorang pelajar itu memulakan study, banyak halangan dan cabaran terpaksa ditempuhi. Antaranya,

  • Tidur. nampak member baring atas tilam, disangkakan tidur. so kita pun join sekaki tidur.
  • Gangguan dari rakan yang dah habis exam awal. muka masing2 pyscho bila dah habis paper.
  • Perangai yang suka menangguhkan sesuatu. 'rilekla der, gap 3 hari kot. esok lusa barula start study. dan akhirnya? last minute study!'
  • Gayut. elok-elok dah nak mula study, yang tersayang call plak. nak reject takut kata tak sayang.
  • Gangguan dari rakan yang suka makan. Sikit2 ajak pergi makan. 'der, bila masa mau study kalau dah asyik nak melantak je kejenya?'
  • Gangguan dari rakan yang suka menjerit. hoi! ingat ni zoo ke?
  • Online. facebooking lah, twittering lah, youtubing lah, online gaming lah, dll.
  • Test pad habis. ?? nak buat short note macam mana? der, notepad dalam laptop ada kot. handphone mahal takkan takdak memopad ka? alasan tak munasabah betul haha.
  • Blogging. esok paper, malam tu jugaklah kau nak update blog kan kiki.
  • Bila dapat tau carry mark rendah. stress..

Dah cukuplah aku senaraikan semua yang diatas. Ni semua aku dan kawan-kawan serumah sedang alami untuk study for the final exam yang tengah berlangsung sekarang ni. arghhh tension!

Psst~! GOODLUCK to all of my friends yang tengah struggle for the last paper on 18/1/2012. inshaAllah we can do it!

9 komen bernas:

Azhafizah[フィザ] said... [Reply to comment]

bile nak final exam memang gelabah semua study.dugaan sperti di atas tu la kene kuat hadapi..hehe..gudluck untuk mereka yang nak exam ^^

CIK TOM said... [Reply to comment]

good luck final exam!!
#xpe nanti abis exam blh renew domain trus skali dgn hosting...

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@CIK TOM inshaAllah, thnks ciktom ;)

.: iEyLa :. said... [Reply to comment]

gudluck!! do ur best k.. :)

هانيم إرشاد said... [Reply to comment]

gud lux exam. hee
kite da abes exam :)


http://irsyanim.blogspot.com/2012/01/wordless-wednesday_17.html

najihah sahami said... [Reply to comment]

ni update sbb mang niat nk aktif balik atau saje2 nih?haha..lega la ye h abih exam...tahniah...harap2 lulus..aminn~

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@najihah sahami inshaAllah aktif balik untuk masa cuti nih hehe harap2 dapat result best la ;) amin~!

Khairul Rahman said... [Reply to comment]

nampak muke kau kusut gila time jawab cb tadi...ekeke

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Khairul Rahman haha serius aq x cnfident langsung, tu yang men jawab je. inshaAllah ok ;)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog