Masaku berlalu dengan pantas...

December 7, 2011

Assalamualaikum...

To afiqbukhari, what can I say here is, 'hidup segan mati takmau'. yes! it is because kau re-open your blog but kau did not manage to update it frequently. what for kalau kau ada blog?

Uwaaaa sungguh terasa bila ada orang sound macam tu. kalau si dia baca ni, confirm ketawa ngehngehngeh punya haha. no hard feeling la. ada betul jugak si dia cakap macam tu. aku pun macam endah tak endah je dengan blog kesayangan ni. kejap kau buka, kejap kau sepi. readers pun lari macam tu. tapi tak apalah asalkan ada lagi yang sudi membaca afiqbukhari. terima kasih daun keladi.

December of 2011 sudahkan sekarang? pejam celik pejam celik dah nak dekat setahun aku belajar degree. cepat betul masa berlalu. betullah orang kata, 'kita ni apabila semakin berumur, semakin cepat waktu itu berlalu'. ada betul?

Yes betul. masa kita kecil-kecil dulu, ada kita fikir nak buat sesuatu dengan serius untuk sejam yang akan datang? aku tak terfikir langsung sebab masa kecil, aku hanya terfikir untuk bermain je. so dunia aku masa tu memang penuh dengan aktiviti yang melalaikan dan menggembirakan. biasalah budak kecil kan. so berbalik kepada statement aku yang di atas tadi, memang waktu kecil kita, terasa seperti lambat je masa berlalu. memang kita berfikir, tapi berfikir untuk bermain dan terus bermain. minda pun tidak penat dan stress. mungkin agaknya sebab itu la kot masa kita masa kecil lambat je berlalu.


Tetapi apabila kita sudah memasuki alam remaja nak ke dewasa sikit-sikit, otak akan mula berperanan sebagai sebuah sistem yang bakal memenatkan badan tetapi, memberi kebaikan kepada diri kita sendiri. habis SPM, kita dah mula terfikir macam mana nak apply untuk masuk 'U'. sama dengan the next punya apply, diploma, STPM, degree, master, PHD and so on. perbuatan berfikir sebenarnya tak akan habis di situ je. lepas apply pun nak kene fikir aku ni dapat ke tak tawaran ke 'U'. sambil berfikir sambil buat benda lain. kiranya 2 pekerjaan dalam satu masa. tak ke korang terasa yang masa kita ni berlalu dengan cepatnya?

Aku ni pun belum masuk lagi ke alam pekerjaan yang penuh dengan pancaroba. mungkin kecepatan masa berlalu tu akan lagi pantas daripada kecepatan masa berlalu yang sedia ada sekarang ni? Wallahualam. so hargailah masa kerana masa itu emas dan masa itu juga merupakan 'sesuatu' yang tidak boleh diundur.

Psst~! masa itu emas, dan emas itu barang pelaburan. pandai guna masa maknanya pandai membuat duit ;)
6 komen bernas

Tab

November 11, 2011

Assalamualaikum,

Seminggu punya midterm break dah nak habis. kepala pusing dey! satu hape pun tak study. ini penangannya bila dapat balik rumah keluarga kan. semua benda yang di plan sebelum naik cuti tak menjadi. kecuali makan, makan dan makan! confirm berat badan naik. tapi takpe boleh turun balik *confident ;p

Jamming lagi satu hal. ingat senang nak hafal beat2 lagu yang berterabur ni? greng sana, grong sini, bedebok sana bedebok sini. pernah dengar lagu self-esteem by The Offspring? first time aku dengar, kepala piau+pening. awat berterabur sangat nih? arghhh dengar banyak kali pun tak dapat nak tangkap. last2 cari tab dalam internet. follow satu-satu tab tu sampai dapat hafal.


Susah juga nak jadi musician ni. kecuali la yang kita ni gifted. dengar apa lagu je pun, otak tu freewilly je nak interpret lagu tu jenis apa, rentak macam mana, dan yang paling gifted sekali, know how to play that kind of song without referring any references. tabik spring sama itu orang.

Sebenarnya tak ada apa yang nak dicoret sangat. tangan aku je yang gatal nak tulis something dalam blog. I JUST GOT BORED!

continue listening~undisclosed desire,self-esteem,wherever you will go,cinta muka buku, percaya padaku...

ps~teringin nak ada drum set sendiri. but got no space and not enough of money haha


2 komen bernas

Tinted

November 10, 2011

Assalamualaikum...

Cermin gelap@tinted pada cermin kereta itu penting!

Cuba korang peratikan, kebanyakkan kereta bercermin gelap. ada yang gelap sampai tak nampak dalam, ada yang gelap di cermin bahagian sisi, dan ada yang gelap di bahagian cermin belakang sahaja. tau tak apa sebab dorang gelapkan cermin kereta tu?

Firstly, bergaya. cuba tengok kereta yang bercermin gelap. handsome tak kereta tu? tuan empunya kereta handsome atau tidak, itu lain cerita. bagi aku, memang style la kereta yang bercermin gelap ni. nampak solid je body kereta tu, macam tak ada cermin langsung. kereta kebal wannabe? hee

Yang kedua, keselamatan. kebanyakkan trend sekarang ni, orang suka beli kereta jenis MPV(multi-purpose vehicle). betul tak? macam honda stream, toyota vellfire, perodua alza, proton exora. kereta keluarga la katakan, tapi perasan tak, semua kereta yang jenis tu, bercermin gelap kat bahagian belakang. tau sebab apa? sebabnya MPV ni boot belakang tak ditutup sepenuhnya. hanya dilindung oleh cermin je. so nak tak nak, memang kena gelapkan. barulah orang luar tak nampak apa barang yang kita simpan kat boot belakang tu.

Dan yang ketiga, ni baru aku tengok video kat mymetro. saje nak bangkitkan balik isu ni, kesihatan. cermin gelap ni boleh menghalang cahaya matahari yang penuh dengan UV dari terus menerus menerjah kulit tubuh badan kita. UV kan tak elok untuk kulit. betul jugak kan? selain rumah, kereta la tempat kita berlindung daripada sinaran matahari.

from google images
So cermin gelap itu penting! tapi tak adalah gelap sangat sampai 100% tak boleh nampak dalam. atleast boleh melindungi diri sendiri dan kereta cukuplah. dan kebanyakkan kereta import sekarang ni, memang dah digelapkan cerminnya. kalau kena tahan pun, tinted tu tak boleh ditanggalkan sebab cermin tu memang dah sedia gelap daripada kilang lagi. aku dah pernah cuba nak koyak tinted gelap tu, rupa-rupanya cermin tu memang dah gelap. haprak!

Aku nak bagi nasihat sikit. kalau nak tinted kereta tu, pakailah tinted yang branded@berkualiti. mahal pun tak apa sebab kereta kita nak pakai lama. kalau setakat pakai yang murah punya tinted, tak sampai setahun warna dah pudar, cepat tanggal, suhu panas dalam kereta pun sama je macam cermin kereta yang tak bertinted, what for? membazir! so pilih company yang provide warranty untuk tinted tu. biar mahal, asalkan kita puas hati untuk jangka masa yang panjang.

ps~ entry ni sebenarnya dah lama aku karang, tapi lupa nak publish. nah bacalah! dah basi kot isu ni huhu
2 komen bernas

Barbecue

November 8, 2011

Assalamualaikum.

Rasanya aku masih tak terlambat lagi untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua kenalan-kenalanku, pembaca-pembacaku yang beragama Islam. Semoga kita semua mengetahui apa makna sebenar disebalik merayakan Aidil Adha, InshaAllah.

...

BBQ time! cakap banyak pun tak guna. mehla sekali join telan air liur tengok gambar2 bawah ni.


Biasanya menu wajib yang perlu ada setiap kali BBQ dijalankan, ayam, daging (kambing@lembu), udang, sotong, hotdog, fishball, siput sedut, otak-otak, jagung, roti bakar, coleslaw, air, arang, kipas angin, etc. macamla korang tak pernah BBQ, fikir sendirilah untuk yang lain-lain tu.


Part nak masak udang yang aku paling benci sekali. dahla lembut, kepala senang tercabut. kalau kena udang yang kecil, salah pegang je terus menjunam masuk ke dalam gaung arang. membazir dah satu kat situ. tapi sebenarnya adik aku yang jaga bahagian udang ni. aku stress bila dia pun stress sorang-sorang meroyan bila seekor udang jatuh dalam gaung arang. stress then gelak sama dia sajala haha sorry anish!


Okeh sotong. dia ni tak banyak meragam. tapi yang banyak meragam bila si big boss jerit dari dalam rumah, 'SOTONGGGG SATUUUU!'. sabar sat, mentah lagi ni. telur sotong pun lembik lagi. nak ke makan mentah-mentah? haha


Macam flaming steambot? cantik gila flaming dia. sebelum ni, kitorang pakai minyak tanah je nak nyalakan api. tapi untuk kali ni, kitorang mencuba sesuatu yang baru, BBQ FIRE STARTER! bentuk dia macam kelongsong peluru pumpgun. senang sikit nak nyakalan api, then susun arang tu macam unggun api, bakar dia ramai-ramai.


Ayam! menu wajib ni. tak ada ayam BBQ tak sah. mula-mula ingatkan ayam sahaja, tiba-tiba plak ada kambing. wooo! kambing bakar! okeh aku tak makan kambing. bukan sebab darah tinggi, tapi sebab aku tak boleh bau kambing. tapi aku gagahkan jugakla makan sikit, haha. cannot go la, muka terpaksa je bila kena habiskan.

Ha tu jela pasal kisah BBQ aku bersama family. seronok sebenarnya bila buat aktiviti yang macam ni. dapat kumpul satu keluarga, makan bersama, bergurau bersama, bergaduh bersama, mengejek bersama, semuanya bersama. mengeratkan silaturrahim sesama kita. ada masa kita buat lagi!

Akhir kata, thanks a lot to Adli sebab sponsored semuanya, and thanks also to umi yang sponsored ayam kalau tak silap hehe. saya dengan adik-adik yang lain sponsored tenaga je haha. Adli, i am very proud of you la. keep it up dude. alhamdulillah ;) so adik-adik yang lain, teruskan berusaha untuk berjaya okeh. berkat dari umiabah tu penting. solat pun jangan tinggal.

ps~sorry gambar buruk+blur. via anggurhitam murah la katakan.
0 komen bernas

New Beginning

November 7, 2011


Assalamualaikum, still need to be start with this greeting, and of course as a muslim, we are so sunat untuk memberi salam dan very-very wajib untuk menjawab salam ;)

Yang pertama sekali, huarghhhh! i'm back again! not in afiqbukhari.com, but the new one, and the name is afiqbukhari.blogspot.com. have to add .blogspot in the middle of it since it is free (for the previous one, don't have a time to renew it due to my lazybumbum).

Ya aku tahu ramai yang bertanyakan tentang hal ini. kenapa blog kau tidak boleh dibuka? kenapa? kenapa? kanapa kau bha? dan sebenarnya aku sendiri pun tidak tahu mengapa. bila orang tanya begitu, aku menjawab 'err sebab aku belum renew lagi'. mereka faham atau tidak, wallahualam, atau sengaja buat-buat faham. mari aku fahamkan ya.

Memang betul aku belum renew afiqbukhari.com, sebab-sebabnya:

  • aku lupa password untuk login ke website yang sold the domain name to me. tapi password untuk blogger (my free web hosting) still diingati dong. kalau tidak, gimana bisa aku create a new blog dan menulis sesuatu di dalamnya di ketika kalian membaca ini semua.
Then, kenapa tak beli domain dengan orang lain kalau malas nak retrieve password? and my simple answer to this question should be like this.

  • suka hati aku lah!

    dan sebab yang kedua:

    • aku MALAS nak renew. malas, malas dan terus malas nak renew. rasanya dah masuk 3 bulan afiqbukhari.com tak boleh dibuka. access denied!
    Tersangatlah serius yang aku ni malas nak update blog tiap-tiap hari macam dulu. banyak fikir pasal belajar.. KOT.. entahlah. dulu blogging sebab nak kejar trafik, sekarang ni suam-suam kuku, hangat-hangat tahi ayam. banyak benda woit nak kena fikir. umur pun makin meningkat, orang tua la katakan. so otak tu lebih banyak berfikir daripada menulis. kan best kalau ada satu device yang boleh connect dengan mind kita, bila kita berfikir, automatically device tu akan terus autotyping then segala apa yang difikirkan tu akan terpampang di depan screen serta merta, tinggal nak edit je. KALAUla kan...

    Cukuplah untuk 'new beggining' setakat ni. simpan idea untuk the next entry plak. Wassalam. ;)

    ps~ agak-agak blog aku kali ni akan bertahan dengan lebih lama tak? saje nak tanya pendapat korang. but yet, still don't have any follower here. aku jawab sendiri jela nanti.
    5 komen bernas

    Selamat Berpuasa

    July 30, 2011

    Assalamualaikum...

    Di keheningan hari dan bulan mulia ramadhan yang bakal menjelma ni, aku ingin ucapkan,


    SELAMAT BERPUASA! dan selamat menyambut RAMADHAN AL-MUBARAK.


    Berpuasalah kita dari segala jenis fizikal, makan, minum, mengumpat, membuli, fitnah dan segala macam lagi.

    Dan tak lupa juga berpuasa dari segala jenis yang batin, menahan nafsu, busuk hati, dengki, dan segala macam lagi.

    Den tak punya masa dah sekarang ni nak berceloteh macam dulu. pagi pergi kerja, balik rehat. petang pergi kerja, balik rehat. tengah malam pergi kerja, balik rehat. sampai otak pun tak sempat nak berjalan memikirkan ayat-ayat untuk mengisi kekosongan ruang kosong dalam afiqbukhari.com.

    Ohh! aku rindu waktu dahulu. tapi hidup untuk masa depan perlu diteruskan. segerakan apa yang patut disegerakan dulu. but jangan lebihkan makanan dan minuman yang bersegera, dikhuatiri memudaratkan kesihatan dan kecergasan tubuh badan.

    Psst~! jangan puasa yang-yang yok sudahla. niat puasa sebulan, tapi setengah jalan kecundang, jangan itu macam bhaiiii...
    14 komen bernas

    Nyawa di hujung tanduk

    July 22, 2011

    Assalamualaikum,

    Kabare semua? mengikut statement dalam dashboard, sudah 2 minggu yer aku tak update blog. seakan-akan aku ini tidak punya blog gitu? maafin aku ya dong walaupun aku tak bersalah, benda lain yang patut disalahkan, tapi tak patut disalahkan.

    Sebenarnya aku buka je blog, tapi tak mau update sebab tak tahu nak tulis apa. just passing by tinggalkan angin kus-kus. macam pokok bunga, kena siram dengan air baru segar dan tumbuh menyinar kan? sama lah macam blog, kena tinggalkan sesuatu baru trafik berjalan. tapi alhamdulillah, trafik aku still berjalan macam biasa, nuffnang still give a chance by sponsored me their buffered earnings, and guest what? aku dapat tiket wayang free!



    Masalahnya aku tak collect lagi tiket tu, office nuffnang pun aku tak pernah pergi lagi. nak pergi bila yang buat aku runsing, dengan kerja lagi, fuhh, bukan senang nak dapat tiket wayang free. 4 keping kot. haih nanti2la aku fikirkan. banyak masa lagi rasanya. anyway thanks a lot to NUFFNANG. afiqbukhari.com still have you.

    ~

    Dah seminggu aku kerja shift malam, dari pukul 11 malam sampai pukul 7 pagi. dia punya ngantuk jangan cakapla. tersengguk-sengguk tahan kepala dari jatuh ke bawah. kerja memang tak banyak, tapi banyak duduk sebab customer pun ramai yang tidur waktu-waktu macam tu. siapa jela nak isi minyak tengah pepagi buta melainkan manusia yang rajin mencari rezeki dan manusia yang rajin tolak rezeki.

    Kerja shift malam memang bosan. plus high risk. pernah sekali, ada customer ajak aku berborak-borak. gila ke apa? pukul 2-3 pagi, time aku tengah kerja dia ajak aku berborak kat luar kedai. katanya hal peribadi. kau ingat aku bodoh nak ikut arahan kau? walau apa pun terjadi, aku takkan buka pintu kedai melainkan nak pergi tandas dengan solat subuh. last-last aku suruh dia cakap depan cermin tu sebab nak ajak borak sangat kan.

    Adik, sebenarnya abang malu nak cakap. tapi nih dah terdesak sangat. abang kenal owner stesen minyak ni, member abang jugak. ingat nak pergi minta tolong kat dia, tapi mungkin dia tengah tidur sekarang. sebenarnya anak abang kat klinik sekarang, ambil ubat tapi masalahnya abang tak cukup duit nak bayar. so abang ingat, kalau adik simpati, abang nak pinjam duit sikit, abang tinggal IC abang dekat sini.

    Err aa err.. aku serba salah. tapi kalau dah terdesak sangat, kenapa tak pergi minta tolong terus kat owner stesen minyak ni? kata kawan. aku ni staff merangkap kuli batak kawan dia je. siapa yang lagi tinggi?

    Bang, saya minta maaf sangat-sangat. bukan tak nak percaya, tapi saya tak berani nak tolong abang waktu-waktu macam ni. plus saya still sayangkan nyawa saya, banyak lagi yang saya belum tempuh. lagipun kalau saya nak tolong, duit ni semua bukan hak saya. sorry bang.

    Tak apa dik, abang paham. abang akan usahakan nak jumpa member abang tu. assalamualaikum.. 

    Alhamdulillah tak ada apa-apa yang buruk berlaku, aku on facebook mobile then terus updated status,

    "saya bukan apa bang, ini hak orang. kalau boleh tolong dah lama saya tolong, abang merayu macam mana sekali pun, saya tak berani nak tolong abang dengan hak orang, terima kasih."

    Psst~! jangan tolong kalau was-was, takut lain pula jadinya nanti. buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.
    6 komen bernas

    Badly Injured

    July 5, 2011

    Assalamualaikum,





    Seriously sangat sakit.. kaki aku terpeleot masa main badminton.. terpeleot macam gambar kat atas ni, wuuu..

    Masa mula-mula kena, memang aku kejung tahan sakit, nak gerak kaki pun tak boleh. a few minutes later, barula boleh gerakkan sikit-sikit. ingatkan boleh sambung main balik, tapi tak boleh. so aku suruh yang lain habiskan dulu, biar aku berehat kat tepi.

    Balik je rumah terus tidur. tak boleh beb! tak sampai sejam, kaki aku berdenyut-denyut. tahan punya tahan, akhirnya tak boleh tahan. terpaksa kejut raja dan ratu bangkit dari tidur. ingat nak suruh bawak pergi hospital terus, tapi awal pagi sangat..

    Abang supervisor, saya pun tak tahu hari ni kena minta cuti atau tak sebab saya tak boleh nak berdiri dengan betul. nak kena pergi buat sinar-X dulu, whether ankle saya ni just terseliuh, crack atau patah. sekarang ni pun tengah berbalut dengan bandage yang diisi dengan halia. thanks to my mum.

    Yang si ayah plak, "biasalah anak jantan, afiq nak jadi macam sape? Lin Dan ke Lee Chong Wei?" siap ber'jumping SMISH.... bukan SMASH ke? zzzz... buat lawak la plak. tapi tak apa, pandai dia amik hati time aku tengah sakit mengerang bagai, and thanks gak to my adik-adik yang concern gila kat abang dia neh hee.

    Hopefully ankle aku ok pasai aku nak kerja, tak nak duduk rumah, bosan tak ada apa yang nak dibuat.

    Psst~! Injured kaki kanan, wa bukan kidal huuu...
    25 komen bernas

    Motor versus Lori

    June 27, 2011

    Assalamualaikum...


    Pam 14 tu isi 5 ringgit ek.


    Aku jeling kat pam 14 dan apa yang aku nampak ialah sebuah lori. aku bertanya kembali,


    Bang, petrol ke diesel?

    Apa kau buta ke? pam 14 tu kan motor. takkan nak suruh aku isi dengan minyak diesel plak?? dah! isi 5 ringgit!

    Bang, pam 14 tu lori, pam 13 baru motor abang.

    Ohh, yer! cepat lah isi!! banyak songeh plak kau!

    Ok, terima kasih...


    Huhu kalau aku jahat, dah lama aku set minyak diesel kat pam 14 tu. biar dia rasa sikit, pergi ke tak motor dia tu nanti dengan minyak diesel. dah lah tak nak mintak maaf langsung. salah sendiri, marahkan orang. sabar jela. selamat aku kerja makan gaji, dan statement ni aku pegang selalu,

    The customer is always right...

    Tapi kadang-kadang statement ni buat aku rasa macam orang bangang pun ada. kalau sekali customer buat salah, memang patutlah dia always right. tapi kalau dah banyak kali dan berulang buat kesalahan yang sama, memang cari pasal la tu. apa dia ingat yang kerja ni semua robot ke?

    The manusia is always manusia...

    Psst~! saya minta maaf... 3 patah perkataan je kan? ke 3 ribu patah perkataan?
    15 komen bernas

    Minggu kedua as a sahabat bangla

    June 24, 2011

    Assalamualaikum...

    Perghh busy betul aku kerja sampai tak sempat nak update blog, tapi facebook dengan twitter kerap je update status hee. biasalah orang baru nak merasa alam pekerjaan yang proper, mean ada punchgunalancard. lewat merah, awal biru pekat. tapi first day aku dah merah, sebab shift pagi, jalan jem bukan kemain.

    Aku rasa nak masuk minggu kedua dah aku bekerja. minggu pertama boleh baca kat sini. penat tu memang penat, tapi seronok sebab masa aku tak terbuang macam tu je, but terbuang dengan pelbagai faedah. kalau dulu just tengok orang kerja dari jauh je. nak try kerja macam tu, tapi tak berapa yakin (padahal kerja senang je). now alhamdulillah!

    Okeh minggu kedua ni, memang aku dah banyak belajar. without any help, aku dah boleh uruskan segala benda yang patut aku uruskan. cuma kadang-kadang tu terbuat silap, mintak ditegur tu kira normal. kalau tak macam mana nak belajar kan asyik betul je, kenala ada salah sikit. belajar dari kesalahan.

    Dan dalam minggu kedua ni juga, supervisor suruh aku belajar macam mana nak handle counter. kalau dah masuk counter tu, for sure lah kena jadi cashier. aiyak! bang saya takut tengok customer ramai-ramai. bukan takut apa, takut customer hilang sabar. kena belajar jugak ke ni? adeh. saya tak tahu langsung nak guna mesin kira-kira tu.

    Sebab tu la abang suruh kamu belajar...

    Ye tak ye jugak bang haha. so untuk minggu ni(starting today), aku kena duduk dalam counter, belajar macam mana nak jadi cashier. for the noobie like me, memang gelabah habis. kejung tengok perangai customer, duit keluar masuk, etc. in my mind, perkataan 'short' asyik berlegar-legar. Ya Allah, janganlah ada sebarang shortage, bantulah aku.

    Dan alhamdulillah, for the first trial, bukan shortage yang aku dapat, tapi overages. feww! mana datang yang lebih tu aku tak tahu. itu kerja accountant yer, saya cashier wannabe je, still in a learning phase. yang penting gaji jalan, dan aku extremely excited untuk belajar dan terus belajar, inshaAllah.

    Psst~! takut nak pegang duit seratus yang customer kasi, macam-macam boleh jadi.

    4 komen bernas

    Adik cuba tipu abang yer?

    June 19, 2011

    Assalamualaikum...

    Budak-budak ni kalau bercerita, kadang-kadang ada jujurnya, ada betulnya. tapi kadang-kadang jugak ada salahnya, ada putar belitnya. seronok sebenarnya mendengar mereka bercerita, lagi-lagi mendengar si kecil yang petah berbicara. confirm tersenyum seketika.

    Alkisah, anak supervisor tempat aku bekerja. punyalah friendly, baru first time kenal, macam-macam diceritakannya kepada aku. ntah betul atau atau tidak, aku hanya mengiyakan sebagai tanda menghormati. budak-budakla katakan, baru darjah 2.


    Sesi suai kenal...

    aidil: assalamualaikum, nama abang sape?

    afiq bukhari: waalaikumussalam, nama abang afiq. adik plak? anak sape ni ek?

    aiman: abang nak nama betul ke nama tipu adik? kalau nama betul adik, aidil. tapi kalau nama tipu adik lak, daniel. nama penuh abang ape?

    afiq bukhari: err budak ni, boleh plak ada nama tipu, aku pun join sekaki la... nama penuh abang pun afiq, tapi kalau nak sedap sikit, aidil tambah bukhari kat belakang.

    aidil: 0ooo...


    Sesi percaya 100%...

    aidil: abang nak tau tak, aidil masuk taekwando kat sekolah. semua orang takut kat aidil, aidil pun tak tahu kenapa. bila aidil angkat kaki sikit je, semua takut.

    afiq bukhari: ohh, bagusnya. dah tali pinggang kaler apa? mesti dah kuat kan?

    aidil: mestilah dah kuat, aidil yang ajar budak-budak yang baru nak masuk taekwando. tali pinggang yang paling kuat merah kan abang? tapi aidil dah nak warna hitam.

    afiq bukhari: 0ooo... *dia sendiri pun tak sure tali pinggang warna apa yang paling kuat


    Sesi aku mula meragui kesahihan ceritanya...

    aidil: abang, aidil pun belajar silat tau kat sekolah. samalah macam taekwando, semua budak takut kat aidil. gangster pun takut. aidil angkat kaki sikit, semua ke belakang. aidil tak tahu kenapa..

    afiq bukhari: wahh, silat pun aidil belajar ek. bagusla camtu. silat apa aidil? silat gayong ke, cekak ke?

    aidil: hurmm... silat cekot. sama macam taekwando jugak.

    afiq bukhari: 0ooo... silat cekot.. aidil dah tali pinggang apa sekarang?

    aidil: sama jugak macam taekwando, tapi aidil tali pinggang merah, yang paling kuat. lepas ni aidil kena pakai tali pinggang warna lain plak sebab aidil dah makin kuat dan akan jadi guru silat.

    afiq bukhari: 0ooo... *tak abeh-abeh macam taekwando


    Sesi 0% aku tidak mempercayainya...

    aidil: abang nak tau tak telefon aidil ni berapa harga dia? cuba abang teka. *sambil menunjukkan phone nokia n97

    afiq bukhari: err rasanya RM200 kot.. cantik phone, sapa bagi? ayah ke?

    aidil: salah! harga dia RM5,000. sebab phone ni banyak banyak bahasa tau, lagi satu phone ni luar negara punya.

    afiq bukhari: 0ooo... mahalnya.. *sah budak ni mengaurta aku


    Kelakar betul melayan budak tu. aku sebenarnya nak amek hati je, kang kalau tak dilayan, emosi plak budak tu. direportnya sama ayah@supervisor, mau kena potong gaji nanti haha. tapi xpelah, penyeri tempat kerja sebenarnya.

    Psst~! aidil ada awek umur 19 tahun...

    Selingan daripada aidil...

    aidil: abang ada facebook tak? aidil nak add, tapi umur aidil 19 tahun tau, pastu dalam facebook, aidil dah SMK@sekolah menengah... 

    afiq bukhari: apa-apa jela aidil, nanti abang add..
    15 komen bernas

    Minggu pertama as a sahabat bangla

    June 17, 2011

    Assalamualaikum...

    Almost a week selepas aku bekerja di stesen minyak Petronas bersama rakan-rakan bangla yang sporting. bai tera baiii, mana mau pigi baii? abeh sampai aku pun terikut sekali nak cakap dialek bangla. yang bestnya, dorang ni mahir bertutur dalam bahasa melayu. so tak menjadi masalah kalau nak guna 100% malay time kerja.

    Bangla pun manusia jugak. tapi kenapa kita kadang-kadang pandah rendah kat dorang eh? maybe sebab dulu dorang ni suka ngorat bini orang? aku rasa bini orang tu kot gedik-gedik haha. tahla, kat tempat aku ni, dorang semua ok. aku tanya kenapa datang malaysia? kenapa tak kerja kat bangladesh? dorang jawab,

    Orang bangla malu sama orang bangla. lagi satu orang bangla malas. tapi akan jadi rajin kalau kerja di luar bangladesh sebab tak ada bangla lain yang tengok kita(bangla sendiri) kerja...
    * aku memang pening nak pahamkan ayat kat atas ni, tapi kawan bangla aku tu yang cakap camnila, so harap korang faham.

    Samala macam kita kat malaysia ni. tak nak kerja sapu sampah kat tepi jalan tu sebab MALU orang lain tengok. tak nak kerja cuci tandas sebab busuk dan MALU orang lain tengok. bagi aku pedulik hapa. niat bekerja tu kalau tak ikhlas, memang malu la jadinya. cuba fikir positif sikit. kerja kerana Allah, alhamdulillah. 

    *i noticed that semua kawan-kawan bangla aku Islam. setiap kali aku terserempak dengan mereka, Assalamualaikum tak pernah lekang dari mulut. so untuk dapat pahala free menjawab salam tu teramatlah mudah. 

    Back to topik asal, Im a newbie, so anything yang aku tak tahu, aku refer kat kawan bangla aku tu. bai, macam mana mau buat ini? bai, macam mana mau rekod ini? bai macam mana mau restock? baiiiiiiii, tara apa la bai, saja mau usek sama u jala baiii. bai baiiiii.. haha aku rasa pipi aku ni dah start cramp sebab hari-hari dok gelak sama itu bai.

    Kerja aku mudah je, restock barang dalam kedai Mesra. kerja mudah, gaji pun murah. but no biggiela gaji ciput ke, yang penting pengalaman bekerja, plus mengisi masa lapang. cuci tingkap, mop lantai, tu semua takde hal lah. yang penting badan bergerak, bakar lemak dari menempek lemak kat lemak yang sedia ada ni.

    Serius aku tak boleh duduk diam dalam kedai tu. kejap jalan sana, kejap sini. kejap pegang mop, kejap pegang penyapu. bosan weh kalau duduk saja. kalau tak ada kerja sangat, mula la aku pergi cari itu bai. bai, apa kirja lagi yang saya boleh buat? bosanla bai...

    Kerja kat stesen minyak Petronas, untuk cashier ada 3 shift. 7pg-3ptg, 3ptg-11mlm, 11mlm-7pg. 8 hours per day. tapi aku bukan cashier. as i said before, jaga kedai Mesra. so kedai tak bukak 24 hours, only have 2 shift, 7pg-3ptg dan 3ptg-11mlm. So for the first trial week ni, aku kerja shift pagi. starting tommorow*supposedly today (second week), aku kerja shift malam plak.

    Psst~! itu bai kata, kirja malam manyak senang dan tak banyak kerja. adehh, aku nak banyak kerja la bai! nanti aku bosan!
    20 komen bernas

    Wajah baru, bukan botox ok!

    June 13, 2011

    Assalamualaikum...

    * Sebelum tu, meh baca kisah Pengalaman MUET aku. siapa yang dapat band 4, band 5 & band 6? terbaik la korang. aku mee bandung je.

    Today is my first day at work selepas sebulan berehat daripada belajar. cuti semester masih lagi berbaki 3 bulan-+, dan harapnya kerja yang sekarang ni tidak membosankan hidup aku insha Allah. kerja pun bukanlah gah macam orang lain, sekadar suka-suka untuk mencari pengalaman bekerja. tak salahkan?

    Yang penting saya ada elaun SMILE, kenalah dengan saya yang suka SMILE! :P

    Kerja kita tolak ketepi, sekarang aku nak tanya korang semua, template baru afiqbukhari.com ni ok tak? ada siapa-siapa yang sakit mata? selekeh? berat? malap? suram? utarakanlah semua usul yang tidak berkenan di hati tu, tak payah nak sembunyi-sembunyi yer, terus terang dan ikhlas.


    Psst~! so what say you all? this is ok or is this ok? asyik background warna biru je, muak jugak lama-lama dok tengok benda yang sama. tapi kesukaan kepada biru tidak pernah luntur.
    23 komen bernas

    Dia tak salah...

    June 12, 2011

    Assalamualaikum...

    Di satu persimpangan lampu isyarat berdekatan dengan rumah nenek, sedang menunggu si merah bertukar kepada sang hijau,

    "Anok, mokcik takdok pitih nih.  baru lepah keno samun. abih pitih mokcik 25 ringgit (tiba2 plak makcik ni cakap KL)"

    Dengan riak muka yang sedih, lontaran suara yang sayu, dan kesungguhannya meminta pertolongan. Siapa tak kesian weh bila tengok seseorang merayu macam tu, lebih-lebih lagi seorang makcik tua, meminta duit, dan alasan yang diberikan memang menyentuh hati dan sanubari seseorang yang bernama manusia, 

    "baru lepas kena samun".

    Sehelai matawang dihulurkan dan makcik tersebut berterima kasih yang tidak terhingga sambil berlalu menuju ke kenderaan yang di belakang kami. mungkin dengan niat yang sama. harap orang di belakang menunjukkan rasa simpati kepada makcik tersebut.

    Pulangnya kami ke rumah nenek, diceritakan hal sebenar, sebagai tanda peringatan kepada nenek supaya lebih berhati-hati ketika berseorangan,


    Insan A : Nenek kenal tak Cik Mah? dia kena samun tadi.

    Nenek : Cik Mah yang kurus-kurus tu? tinggi? pakai spek mato? Ohh kenal sangat, dio tu sebenarnyo kurang sikit. banyok kali doh dia mitok pitih dengan orang yang tak dikenali. nenek pung keno berapo kali doh dengan dio. bakponyo?

    Insan A : Ohh...... kurang rupanya.. tak ada apelah.


    Apa yang korang fikirkan sebenarnya?

    Psst~! Tugas sebagai seorang manusia sudah dilakukan. biarlah Yang Maha Berkuasa menentukan. matawang bukanlah segala-galanya kerana sifat-sifat mahmudah itu yang paling berharga dalam diri seseorang.
    9 komen bernas

    Melaka bebas asap rokok

    June 6, 2011

    Assalamualaikum...

    Aku tak hisap rokok, aku tak suka bau asap rokok, aku tak suka belikan rokok untuk orang lain, aku tak suka nak buangkan puntung rokok orang lain dan aku tak suka nak pijak rokok.

    Bagus sangatlah tu Melaka dah isytiharkan 5 kawasan dalam negeri tersebut sebagai kawasan zon bebas asap rokok, (warisan dunia Melaka, Melaka Raya, Melaka International Trade Centre (MITC), pusat bandar Alor Gajah dan pusat bandar Jasin) aku suka! tapi kenapa tak isytiharkan seluruh Malaysia je ek? ohh aku tahu, nanti ramai smokers yang memberontak tak tentu pasal. bagi dorang, rokok tu segala-galanya lebih dari anak bini dan kawan-kawan. sat gi dorang semua mati sebab asap rokok macam mana? baru nak menyesal seumur hidup ka? tak ada guna.

    Alah dorang semua ni, mana nak beringat. janji ada duit, kedai yang jual rokok, setle semua masalah dan nafsu serakah. dari dulu lagi aku mencari apa kebaikan merokok ni. yang aku tahu, boleh release tension, kurangkan selera makan untuk jadi kurus, hilangkan bau badan dengan asap rokok, macam-macam lagi la. haihh takda cara lain da ka? asap rokok tu buat non-smokers pening kau tau dak? 

    Cuba bayangkan, bini kau tengah drive. kau dok sebelah punyala baguih dok sedut rokok. tapi asap rokok kau tak potong, p biar merewang dalam kereta. tangan bini kau ada dua ja. 2-2 tengah pegang stereng kereta. tapi kalau dah sebelah tangan dok halau-halau asap rokok, maunya si bini tak fokus? kalau eksiden macam mana? anak-anak yang dok belakang toksah dok cerita la, dari awal lagi tekup mulut dengan tangan. 'ayah, busuklah bau asap rokok. adik pening ni.' ada ayah sibuk nak buang rokok tu? buang tu memang buang, tapi kena tunggu habis dulu la. adik tau apa. dayus punya ayah.

    Ihsan Google

    Lagi satu, yang ni pun aku heran semacam. smokers yang hisap rokok dalam tandas. adeh! apa kau ingat sorang je yang bayar 30sen untuk masuk tandas tu? orang lain nak memerut dengan selesa, tapi bila kau masuk terus terbantut. kau tau tak tandas tu kecik, kedap udara plak tu. sekali kau hisap then hembus asap rokok, boleh pengsan semua orang yang ada dalam tandas tu. sellfish sungguh hang ni. cuba cita kat aku sikit, bila hisap rokok time memerut, taik sebesar alam boleh terus jatuh dalam mangkuk tandas ek? tak feel la macam tu. cuba hayati sikit, haihh.

    Kerajaan naikkan harga rokok? aku tengok macam sama je perangai orang yang merokok ni. lagi-lagi orang kaya. taula duit banyak, setakat RM10 untuk 20 batang, takde hal la, celah gigi kan? tapi kalau gigi tu rosak disebabkan rokok, nak kata celah mana plak? bagi orang yang tidak berkemampuan plak, rokok halal naik harga, mereka beralih ke rokok haram plak, yang murah, seludup punya. susahlah bercerita tentang rokok ni. macam tak ada kesudahan je. sekat yang tu, ada alternatif lain plak. manusia kan kreatif dan bijak ke arah membinasakan diri sendiri.

    Renti-rentikanla hisap rokok tu. tak ada faedah langsung. ada sesetengah fatwa kata haram, ada sesetengah kata makruh. Islam ni mudah je, kalau dah timbul keraguan, haram terus. bila buat sesuatu yang haram, dapat dosa. tapi kita nak pahala bukan dosa. akal fikiran ada kan? sila gunakan sebaik-baiknya.

    Ihsan Google

    Psst~! tahniah Melaka sebab berani mengisytiharkan 5 kawasan tersebut sebagai kawasan zon bebas asap rokok. negeri-negeri lain tak nak ikut ke? semoga Melaka bebas asap rokok menjelang 2013, inshaAllah.

    Sumber

    13 komen bernas

    Old Techno/Dance Song - Feveret aku!

    May 28, 2011

    Haloo peeps!

    Saje nak kongsi dengan you all semua, 2 lagu old techno/dance yang aku selalu dengar sejak 2-3 menjak ni. agak layan jugak lah bagi penggemar musik universal seperti aku nih.

    * Klik pada tajuk lagu/gambar untuk mendengar






    Dan lagi satu ni, lagu shuffle haha. pun agak layan, memang volume to the max kot! 



    Psst~! haihhh kena balut dinding bilik ni dengan bekas telur la to dampen the sound of subwoofer. takut jiran sebelah baling telur plak kat aku nanti.
    3 komen bernas

    Siapa yang betul, dan siapa yang salah?

    May 26, 2011

    Assalamualaikum...

    Alhamdulillah, time tengah melangut menghadap siling ni, datang plak satu berita gumbira dari ayahanda. mau kerja tak? tarik cable kat Sepang. sehari RM #. siapa tak nak kalau dah sehari dapat RM #, hanya dengan tarik cable je. terus aku cakap nak!!!

    Weh aku punya suka tak yah nak cakapla. akhirnya setelah sekian lama menanti, ada jugak kerja yang datang cari aku haha. walaupun kerja sehari dua je, dapat jugaklah memenuhi masa kosong aku yang sudah sekian lama dibazirkan. dan aku tak kisah kerja apa pun, yang penting aku dapat kerja, dari duduk melopong tak tahu nak buat apa.

    Tapi ada satu part yang buat aku rasa seriau. time lunch, kitorang semua pergi makan kat satu kedai nasi kandar, kat mana entah aku dah lupa. tapi dekat dengan Sepang la. habis je lunch, kitorang semua nak balik, naik satu van. part yang seriau tu ialah jeng jeng jeng!

    Van kitorang dah langgar seorang budak lelaki yang melintas tak tengok kiri kanan! tapi korang semua jangan risau. impak perlanggaran van dengan budak tersebut tak lah kuat mana. kebetulan, driver kitorang memang dah brek dari awal sebab ada bumper, speed pun 10km/j je. so budak tu sempat tahan van kitorang dengan tangan dia. kuat tak kuatla budak tu tahan pakai tangan.

    Kitorang semua dalam van memang dah seriau habis takut budak tu badly injured ke, tapi alhamdulillah. budak tu still tersenyum dalam kedukaan sebab agaknya dia takut kot. tiba-tiba plak datang dari belakang dia, seorang budak perempuan dengan muka bengis memarahi budak tersebut. lagilah dia takut, dan aku dapat agak, itu kakak dia. sian plak budak kat budak lelaki tu. dahla takut dilanggar, dimarahi plak.

    Dan alhamdulillah sekali lagi, tidak ada apa-apa yang serius pun dengan budak lelaki tu. kitorang semua just geleng kepala. dan pelbagai andaian telah dibuat.

    Yang pertama: mungkin budak lelaki tersebut diarahkan untuk membeli sesuatu di kedai runcit oleh ibunya, dan didalam fikiran budak tersebut, 'ibu aku sangat garang, nak kena cepat pergi kedai ni. kalau tak nanti kena marah dengan ibu..' mungkin~

    Yang kedua: mungkin budak lelaki tersebut asyik memikirkan untuk bermain dengan rakan-rakan sepermainan. sampaikan nak melintas jalan pun, tak sempat dah nak tengok kiri dan kanan. mungkin~

    Yang ketiga: atau mungkin parents tidak mengajar budak lelaki tersebut cara-cara melintas jalan dengan betul dan berhemah? mungkin~

    Psst~! So tak tahu nak salahkan siapa. kalau ikut fakta, mungkin kitorang betul. tapi kalau ikut undang-undang, terang-terang driver kitorang yang salah. so, tepuk dada tanyalah selera...


    10 komen bernas

    Menepati masa dan janji

    May 25, 2011

    Assalamualaikum...

    Pukul 8 malam: Satu sms telah aku hantarkan kepada sesorang, dan aku harapkan yang, 'pada pukul 9 malam, SHARP aku nak kau keluar, bukan 9 malam, SHARP kau baru nak terhegeh-hegeh capai tuala, masuk tandas or wutsoever...' tapi still kau lewat jugak kan?

    Pernah kena situasi macam ni? 

    Haprak weyh, HAPRAK! punyalah dah warning awal-awal, tapi still lembap macam kura-kura. agaknya susah kot orang macam ni nak menerima arahan dan dikritik. kita punyalah bersemangat, hamba Allah ni pulak boleh lengah-lengahkan masa. masa itu emas, bukan emas itu masa. cikgu sekolah rendah dulu pernah ajar kan peribahasa simple ni? kalau dah simple, senangkan nak faham apa itu maksud masa itu emas? kalau tak faham, jangan jadi orang melayu yang suka nak memperlekehkan sesuatu yang mudah.

    Opss! aku bukan racist terhadap bangsa sendiri. tapi tengoklah dengan mata sendiri, its a fact yang betul-betul punya fact. tapi tak kesemuanya macam tu, segelintir jela.

    Dan aku selalu sangat terkena dengan situasi yang seperti di bawah ni,

    Situasi pertama: Kau telah mintak tolong aku supaya hantarkan kau ke suatu tempat. punyalah kau merayu, dan pelbagai alasan telah diberi supaya aku tunduk dan akur dengan ayat-ayat manis kau. tapi yang pedihnya kat sini, kau sendiri telah berjanji untuk bersiap-sedia pada kesekian waktunya, tapi kau sendiri yang memungkiri janji. dan aku telah lama menunggu kau. oh, men!

    Situasi kedua: 'Jom pergi lepak minum? keluar dengan kereta kau boleh?' aku no hal je. pukul # aku sampai rumah kau, aku miss call kau keluar. miss call punya miss call, kau tak keluar haha. aku boleh jadi HULK HOGAN dalam kereta tu. tapi tak pernah berlaku lagi la. bukan apa, dahla ajak aku keluar, tapi kau plak yang lambat. HANGIN SATU BADAN!


    Reaksi aku: Samada aku terus bersabar atau aku tinggalkan terus wahai si pemungkir janji... tapi aku tak sekejam itu, SABAR lagi bagus. biarlah hati aku sendiri yang sakit menahan kemarahan, asalkan kawan tidak berkecil hati. lagi pun buat apa nak marah-marah dan terasa, buat diri sendiri merana je. apa-apa pun, cubalah menepati masa. ingat siapa diri kita yang sebenarnya, penumpang atau yang memberi tumpang.

    Psst~! aku suka je orang ajak keluar jalen2, tapi kena dengan orang dan waktunya la. dan jangan rosakkan mood aku. kalau tak nanti, aku diam seribu bahasa macam perempuan. ok?
    7 komen bernas

    Cuti dan blogging membosankan aku.

    May 24, 2011

    Assalamualaikum...

    Jangan risau, entry aku ni tak kan menurunkan semangat korang untuk terus berblogging.

    Dan sebelum apa-apa, aku nak umumkan yang afiqbukhari.com kini dah menjadi blog peribadi 100%. kalau dulu, aku publish segala jenis entry untuk tarik trafik dan pembaca. termasuklah tutorial, berita semasa, gosip yang tak berapa nak gosip, macam-macam lagi la. tapi sekarang aku dah mula bosan untuk buat semua benda tu. so its better for me to specifickan blog ni kepada blog peribadi je.

    Cuti semester 4 bulan dah bermula... 4 bulan!? katak bawah tempurung memang dah lama mati kalau tak buat apa-apa selama 4 bulan tu. samala dengan aku, tapi tak ada lah sampai ke tahap mati, melainkan kalau ajal aku dah sampai, wallahualam bissawab.

    Bosan tahap gaban bila time cuti tak ada apa yang boleh dibuat. nak tolong umi masak, aku tak reti. tolong perabehkan masakan boleh la. setakat nak basuh pinggan mangkuk, buang sampah, sapu sampah tu kira bertuahlah dapat buat kerja rumah sikit, berbanding dari duduk terngaga tunggu lalat terbang masuk dalam mulut. seriously aku bosan. baru seminggu bercuti, tapi bosan mengalahkan orang cuti bersalin.


    Selingan: Ni aku nak tanya sekali lagi. aku ni lelaki, tak salahkan buat kerja rumah? aku tanya macam tu sebab hari tu ada orang kata orang lelaki bila dah berblogging, dah macam perempuan. so takut la ada sesetengah pihak tu kata aku macam perempuan bila buat kerja rumah. aku tak terasa pun, cuma nak cakap sikit jela, dasar pemikiran kolot. serius aku tak terasa haha.

    Rutin harian memang bosan gila. bangun pagi, hantar adik ke sekolah. sebelum nak sampai sekolah, kena layan trafik jam dulu. jalan-jalan kat Malaysia ni memang superb. terkenal dengan kesesakan lalu lintas yang memualkan. yelah, kereta sebiji, driver pun sorang. nak ajak orang lain tumpang, malu. masing-masing dengan ego masing-masing.

    Start dari pagi sampailah ke petang, aku dok melangut je. facebook, youtube, movie, semua aku layan. nak bukak website blogger, malas. ntahla kenapa. mungkin aku dah bosan dengan dunia blog kot. pernah satu ketika, niat datang menyinggah untuk tutup terus afiqbukhari.com. tapi rasanya tak payah kot. sayang tu, dah setahun lebih aku usahakan afiqbukhari.com, takkan nak tutup.

    Bila malam menjelma, mulalah phone berbunyi. 'weh, jom lepak minum.' 'weh, jom main badminton.' 'weh, jom main snooker.' 'weh, jom karok.' mungkin sebab ini semua, aku dah kurang blogwalking. if sesiapa yang perasan, shoutbox@chatbox aku dah tak ada. aku dah remove sebab aku tahu aku tak akan terlayan korang semua. kalau nak berhubung dengan aku, maybe dalam ruangan komen ke, email ke, facebook ke. sorry guys~

    Selingan: Aku pernah kata yang mungkin waktu cuti ni aku akan mula aktif blogging balik. tapi aku rasa tak. sebab aku dah jemu untuk update tiap-tiap hari. aku lagi suka untuk baca blog orang, terutama blog Ben Ashaari. aku memang respek gila dengan dia sebab anytime and anywhere dia boleh update blog. aku tak nafikan, memang banyak tips blogging dalam setiap entry dia. cuma aku dah malas nak praktikkan.

    Aku bukan mengalah ke apa, cuma aku dah malas untuk...? malas untuk apa? biarlah menjadi rahsia AFIQ BUKHARI. kepada yang lain, happy blogging! kalau ada masa dan idea, aku update lagi :)

    Psst~! aku rasa entry aku kali ni agak berterabur la. cikgu blogger mana? tolong tandakan entry ni. daripada 100%, aku hanya layak dapat berapa ek?

    Psst2~! nak cari kerja, tak boleh lagi, banyak family matters yang belum diselesaikan lagi haihh...
    13 komen bernas

    Tahniah Diriku!

    May 18, 2011

    Assalamualaikum...

    Afiq Bukhari, TAHNIAH!

    Kad jemputan

    Psst~! malas nak psst untuk entry kali ni sebab speechless tengok kad jemputan sendiri plus aku still tak caya yang aku akan konvo, alhamdulillah~ ;)
    18 komen bernas

    Tabung Kembali Senyap

    May 17, 2011

    Assalamualaikum...

    Satu masa dahulu, aku pernah publish 1 entry berkaitan dengan kereta Subaru. ingat lagi? kalau tak ingat, meh sini aku tolong ingatkan, nah entrynya Tab0ng Melet0p! korang kena baca dulu then baru korang akan faham apa yang aku cuba nak ceritakan di bawah ni.

    Ok dah baca habis kan? jangan nak gelak la sangat bila baca tu, tahula ayat bahasa melayu aku berterabur haha. kenangan masa mula-mula blogging, entah apa-apa la yang aku taip. noobies lagi kan. sekarang pun still noobies, tapi tahap 4. malas la aku nak guna bahasa melayu skema, ini blog peribadi, there is no need to be skema sangat. tapi kadang-kadang terskema juga, bahasa melambangkan bangsa.

    Semalam lepas aku pergi ambil jubah graduasi dekat UiTM Shah Alam, aku terus gerak ke Kajang, jumpa my uncle. he promised me untuk bagi satu lagi tabung ekzos kat aku. orang kata, rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. benda free dik! takda juai punya! siapa yang tak nak barang free, bukannya barang yang memudaratkan diri sendiri.

    Ok meh sini tengok gambar yang aku curi-curi tangkap,

    Lepas tabung asal meletup, aku terus dapat ekzos ni. bunyi dia jangan cakapla. EKZOS GURUH!
    Aku ni kadang-kadang buta ilmu sikit pasal kereta. tapi xdela buta sangat sampai nak isi tayar angin pun tak tahu. tapi kalau masuk bab ekzos ni, aku terus surrender and blur. apa yang pakcik aku cakap, aku iyakan. dia kata ekzos ni ok, best, bunyi kuat macam guruh, pick up, aku pun anggukkan kepala tanda mengerti. tapi disebaliknya, haprak aku tidak memahami. tapi masa tu darah masih muda, keinginan pun turut muda jugakla.

    Ekzos baru. nampak macam lama kan? EKZOS TWIN TIP!
    Dah macam lemang aku tengok ekzos kali ni. tercacak 2 kat situ. tapi pakcik aku cakap, ekzos ni lagi best. senyap, jimat minyak, pick up. yeah! ekzos ni yang aku cari sebenarnya. sebabnya aku dah rasa terlampau annoying bila guna ekzos yang bunyi kuat. tak tenang jiwa dan raga beb. bila jalan jauh, telinga dengan kepala otak ni asek berdengung je dengar bunyi ekzos. pasang radio pun kena kuat-kuat, baru boleh lawan bunyi ekzos guruh tu.

    Dan akhirnya, jiwa ragaku kembali tenang. drive pun dengan muka yang tersenyum sampai ke sideburn. tak ada lagi bunyi guruh yang selalu menghantui diri aku sebelum ini. alhamdulillah, and thanks a lot to my uncle. susah-susah je bagi aku ekzos ni, kan dah terpasang rapi. selamat upah pasang tak mahal.

    Psst~! korang ingat harga ekzos kereta ni sama harga dengan cekelat angin hacks kat kedai runcit tu ke? MAHAL BEB! sebab tu aku suka bila dapat secara PERCUMA! haha
    13 komen bernas

    Cikguku sayang... Selamat Hari Guru.

    May 16, 2011

    Assalamualaikum...

    Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di Malaysia. dan termasuklah lecturer-lecturer, cikgu sekolah memandu, dan sebagainya.


    Guru,
    Engkaulah api yang membakari sumbuku,
    Engkaulah pelita yang menyinari hidupku,
    Engkaulah sumber ilmu kepada diriku,
    Dan engkaulah ratu kedua hatiku selain ibu,

    Guru,
    Tanpamu hidupku ini tidak bererti,
    Bagaikan timba mencari perigi,
    Terkapai-kapai menanti ilmu demi sesuap rezeki,
    Dan engkau jualah yang menyelamatkan kami.


    Ok aku dah lama tinggalkan dunia syair@sajak@pantun ni, so jangan gelak bila baca apa yang aku karangkan di atas ni. itu semua khas untuk guru-guru yang pernah mendidik aku selama ini. banyak kenangan dan ilmu yang aku peroleh daripada mereka semua. walaupun aku tak pernah minta, dorang tetap nak bagi hehe. thanks a lot guru-guruku.

    Cikguku sayang,


    Bila diingatkan balik, banyak cerita menarik dan lucu bila aku bersama dengan cikgu. kena rotan, maki hamun, herdik, puji melambung, diberi nasihat, amaran, macam-macamlah. tapi semua tu dah berlalu. memang perkara biasa sekarang ni kalau dengar seseorang bercakap, 'aku rindulah zaman persokolah. kalau boleh aku nak jadi budak sekolah balik.' memang best sebab semuanya cikgu yang aturkan, kita kena ikut je.

    Saya nakal ke dulu ek? kena rotan di tangan, punggung, ketuk ketampi, tulis perkataan banyak-banyak di papan hitam, tu semua dah biasa sangat. xdela nakal mana, tapi sebab ikut kawan, terpaksalah jadi nakal sikit. bukan apa, nak menceriakan suasana je. perasaan hormat dengan cikgu tetap ada. kalau cikgu tak halalkan segala ilmu yang diberi, tak berkat hidup kita nanti.

    Kepada cikgu-cikgu semua, budak-budak zaman la ni kebanyakkannya dah tak macam dulu. so cikgu semua kena banyak bersabar. jangan bertindak tak tentu hala, nanti timbul plak kes cikgu pukul pelajar, cikgu rogol pelajar, cikgu ambil kesempatan ke atas pelajar. haishhh tak nak tu semua. bahaya. sebab tanpa cikgu, kami budak-budak ni tak boleh nak berdikari bila besar nanti.

    Sekali lagi saya ingin ucapkan, Selamat Hari Guru.


    Psst~! aku suka tengok cikgu senyum, sebab kalau cikgu marah, abeh semua pakat dok senyap, diam seribu bahasa.
    6 komen bernas

    Kalau saya tension...

    May 15, 2011

    Assalamualaikum...

    Kalau saya tension...
    Saya akan dengar lagu, turn volume to the maximum sampaikan bunyi kucing meow2 kat sebelah pun saya tak dengar. yes i know the fact that it will rosakkan my gegendang telinga. but i have to sebab ini memang cara saya untuk release tension. tapi saya bukan dengar pakai headphone or earphone, saya pakai speaker. itu pasalla saya berani pasang lagu kuat-kuat. for those who dengar lagu kuat-kuat pakai earphone, perlahankan sikit volumenya. kita ada 2 telinga je, kalau satu rosak, tinggal lagi satu. tapi kalau 2-2 rosak, apa yang saya boleh bantu?

    Kalau saya tension...
    Saya akan pegang drum stick. bukan drumstick aiskrim tu, ini drum stick yang digunakan dalam alat muzik drum. saya ni sebenarnya memang obses dengan lagu yang berentak dan berirama rock, hard rock, rnb, dan segala lagu yang ada bunyi drum. bila dah tension sangat, saya akan cari something yang boleh diketuk. memang saya akan ketuk benda tu sampai saya puas hati. dan sebab itulah saya suka dengar lagu kuat-kuat. saya tak punya duit nak beli drum set plus kalau beli pun tak taw nak setup kat mana. tak punya cukup ruang.

    Kalau saya tension...
    Saya akan capai kunci kereta, start the engine dan mulakan perjalanan. destinasinya? saya sendiri pun tak tahu. apa kaitannya dengan tension? haa, ini cara saya sebenarnya. bila saya drive tanpa hala tuju, otak saya akan berfikir kemana arah yang hendak dituju. so disitu while thinking, saya akan dapat mengenepikan semua masalah yang berlegar-legar didalam otak saya. simple kan? sebab tu saya suka memandu. it will release my tension. walaupun saya sakit atau penat, saya akan tetap memandu.

    Kalau saya tension...
    Saya akan layan youtube atau mana-mana video yang punya banyak sense of humor. contohnya macam raja lawak, maharaja lawak, how i met your mother, mr bean, apa-apa jela, yang penting ianya boleh membuatkan saya ketawa dan tersenyum. bila saya ketawa, saya dah lupa yang saya tengah tension. saya sanggup download video-video dari youtube atau metacafe untuk disimpan. sebab saya suka tengok sesuatu yang kelakar itu berulang kali. that is how i manage my tension and that is one of my personal therapy yang saya create sendiri.

    Kalau saya tension...
    Saya akan buka blog, create a new post, then start typing. macam sekarang ni, saya tengah tak ada idea sebenarnya. tapi disebabkan saya tengah tension, tension tu menjadi tajuk untuk entry saya yang tengah kamu semua baca sekarang ni. seseorang pernah berkata kepada saya, idea come from everywhere, and it is depends on how we elaborate that idea. thanks to that person, and i really appreciate it. susah sebenarnya nak mengarang bila kita lack of idea. bertambah tension rasanya nak memikirkan idea.

    Kalau saya tension...
    Satu benda ni memang payah kita nak buat, walaupun senang, tapi nampak macam merumitkan. cuba kita amalkan. bila kita tension, cari Al-Quran, then baca. tak nak baca banyak pun tak pe. sehari, satu muka surat pun dah cukup. banyak sangat? tak pe, sehari sebaris pun takpe. satu huruf bersamaan dengan 10 gandaan pahala kan. lagi bagus kalau ada yang terjemahan punya. baca sekali dengan maksudnya. atleast bila kata baca, kita faham apa yang kita baca tu.

    Ini cara saya untuk melepaskan segala ketegangan yang bermain didalam minda. mana yang baik, jadikanlah sebagai ikutan, dan mana yang memudaratkan diri anda, sila abaikan. lain orang lain cara...

    Psst~! Saya sekadar berkongsi dengan anda semua. saya tak pernah terfikir yang saya ni bagus sangat. saya bukan maksum, jom kita belajar sama-sama :)
    11 komen bernas

    Glory Glory Man United!




    CEMPION DA WEYH! 19th TIME!!  Liverpool 18 kali jeerrr, ada aku kisah? ;p

    Ada bantahan? atau mungkin pendapat? atau mungkin pujian? sila salurkan di ruangan komen :)
    4 komen bernas

    Ceq nak minta maaf.

    May 14, 2011

    Assalamualaikum..

    Maaf maaf maaf...

    Itu je perkataan yang ceq mampu keluarkan dari mulut ni. ceq nak bela diri sendiri ni. bila ceq dalam keadaan separuh sedar, ceq dah tak mampu nak fikir apa lagi dah. apa yang terlintas di otak, terus ceq ambil jadikan sebagai panduan dan jawapan. nampaknya ceq tersalah anggap ni. malu pun ada, tapi nak buat macam mana kan, ceq manusia biasa hehe.

    Ini entry ceq yang paling personal sekali, ditujukan kepada seseorang yang pernah terasa hati dengan ceq. maaf sekali lagi. ceq takda niat langsung nak fikir camtu sebenarnya, ceq cuma takut lain yang akan jadi. perasan na ceq ni haishh haha. tapi takdapa lah, ceq memang ikhlas nak minta maaf ni. kepada orang tersebut, sila lah maafkan ceq na. ceq tak nak kita putus sahabat hanya disebabkan ceq salah faham.

    Ceq taknak bagitau sapa dia orang tu, ceq nak dia sendiri yang angguk-angguk kepala bila baca entry ceq ni. kita sesama manusia kena saling maaf-memaafi antara satu sama lain kan. harap lepas ni takda lah sengketa antara kita lagi. ceq nak benda tu semua back to normal. ceq sedar siapa diri ceq ni, manusia biasa ja yang sentiasa lemah disisiNya.

    Once again, ceq nak minta maaf banyak-banyak dari hujung rambut sampailah ke hujung kaki.



    Psst~! hangpa semua jangan dok kalut p ingat benda lain bila ceq kata yang ceq ni dalam keadaan separuh sedar, maksud ceq, ceq tak boleh nak berfikir secara 100% disebabkan ceq tension, blur dan sebagainya.
    9 komen bernas

    Boleh tak ini jadi entry?

    May 12, 2011

    Assalamualaikum...


    Ini bukan lukisan budak tadika. ini adalah lukisan saya sendiri. saya lukis guna paint dengan menggerakkan tetikus. sebab saya lukis macam ini, sebab saya blur. awak semua faham tak apa yang saya cuba nak sampaikan?

    Kalau tak faham tak mengapalah. biar saya seorang sahaja yang faham.

    Sekian, Terima kasih kerana meluangkan masa bersama saya.

    Psst~! idea ada, tapi dah lupa cara nak mengarang... nak kena masuk sekolah rendah balik ni..
    16 komen bernas

    Saya Sayang Kamu!

    May 8, 2011

    Assalamualaikum...

    Kepada Puan Norihan, Selamat Hari Ibu! :)

    Entry kali ni aku nak jadi anak manja sikit, sebab dalam real life, aku tak berapa nak manja sangat sebab saya ni seorang yang pemalu ;p lagipun entry ni aku tujukan khas untuk mak aku sorang je.

    To umi, Thanks so much sebab tak pernah kenal erti putus asa dalam menjaga afiq, termasuklah adik beradik dan abah hee. kitorang semua tau memang susah nak menjadi seorang ibu kepada sebuah keluarga yang bermacam ragam. tawa, duka, semua tu asam garam dalam kehidupan sebuah keluarga. tapi umi still bertahan sampailah sekarang. makan minum kitorang sentiasa terjaga dengan rapi.

    Umi tetap masak walaupun kitorang dah kenyang...

    Umi tetap membantu walaupun terasa dengan kitorang...

    Umi tetap tersenyum walaupun ada masalah...

    Maafkanlah kami, terutama sekali kami yang 4 beradik ni. selalu nakal, degil, kadang-kadang tak dengar cakap. maaf sesangat. biasalah tu semua, mungkin untuk menceriakan keadaan, tak pun sekadar untuk dijadikan sebagai satu kenangan apabila kitorang semua dah makin berumur nanti.

    Once again, Selamat Hari Ibu!

    Sebenarnya aku teringat satu seloroh daripada seorang ibu kepada anaknya. lebih kurang macam ni, 'bukan hari ni je hari ibu, hari-hari lain pun hari ibu jugak k. setiap hari ialah hari ibu :)' thanks yer Secret :)

    From us to you, umi: Happy Mother's Day !
    10 komen bernas

    Terjah Blog Dia! - aku cuma nak membebel..

    May 5, 2011

    Assalamualaikum...

    Dah lama aku tak review blog orang plus sebenarnya aku tak reti sangat nak membuat penilaian. almaklumlah, kekangan masa yang terlalu kekang. so kali ni aku nak review blog salah seorang blogger yang memang suka review blog aku tanpa izin hehe.

    Sebenarnya aku tak tetapkan apa-apa syarat pun untuk review blog blogger lain. bila timbul mood nak review, aku akan review. tak kisahlah blog siapa pun, yang penting aku review. orang kata, tak pun 'orang lamo' kata, dengan cara review ni, trafik dua hala akan terhasil. so 2-2 pihak akan untung. gimana ya? rasa-rasanya encik google boleh membantu.

    Ok, kat bawah ni adalah apa yang direview oleh blogger ini kepada blog aku,

    Template simple, cantik, rapi, kemas, sejuk mata memandang, menatang2 kat sidebar tersusun rapi. Memang tak berserabutlah kepala kau yang sedia berserabut tu bila masuk ke blog ni! Entri? Bagi aku dia ni bijak ah gabungkan info, mesej-mesej tersirat dalam entri-entri dia walaupun entri personal. Bijak kan? Hebat kan? Komen pun berduyun situ, nak kata apa lagi? Cuma brader ni jarang update sikit sekarang ni. Kalau tak.. pergh!!
    Aku balas: aku memang tak suka blog yang serabut, nanti pemikiran dan penglihatan aku akan bertambah serabut. just nak bagi tips dan nasihat sikit, sebelum publish blog, pastikan mata kita tak sakit bila tengok blog kita sendiri. :)

    Owner dia pun sangat friendly. Nice! Oh mana-mana blogger perempuan kalau kau single, boleh try usha brader ni k. Single lagi dia ni aku rasa. Hahah!
    Aku balas: friendly sangat eh aku ni? pandai-pandailah kamu semua menilai saya yer. sekarang ni memang tak banyak masa nak update blog. so tak nampak sangat friendly nye kot. siapa-siapa yang pernah mengenali Afiq Bukhari, sila pertahankan saya yer hee.tang single tu, no komen ;p

    Itu je yang dibebelkan oleh blogger ini. so tunggu apa lagi, silalah terjah sekarang kalau nak kenal dengan dia. rasa-rasanya, 'single' jugak! hee.

    Bagi aku plak, blog dia pun kemas, dan tersusun rapi. loading page agak laju sebab tak banyak aksesori-aksesori yang memberatkan sesebuah blog seperti autoplay music player@video, falling flower, falling snow, etc..  tapi sebenarnya bergantung kepada kelajuan internet masing-masing. kalau laju, lajulah blog tu akan terbukak.

    Blogger ini sebenarnya friendly jugak. tak pernah kenal erti putus asa. suka bertanya sesuatu yang akan memajukan diri dan blog. kalau tak, takkan la aku boleh cakap yang blog dia pun laju hehe. anyway, thnks a lot to blogger ini sebab suka menolong aku menaikkan trafik :)

    Psst~! tapikan, ada 'orang' cakap blog saya beratla... apa pendapat anda semua?
    12 komen bernas

    Belajar ke kerja?

    May 2, 2011

    Assalamualaikum...


    Seorang makcik bertanyakan aku satu soalan ketika aku berada di kaunter pembayaran untuk membuat pembayaran..

    Belajar ke dah kerja?

    Aku jawab belajar then dia tak percaya.

    Pastu si dia bertanya kepada pembantunya. kau pernah nampak muka dia ni?

    Dalam hati aku, pahal makcik ni sampai nak soal siasat aku tengah belajar ke kerja?

    Si pembantu berkata, kalau muka tu tak familiar kat sini, maknanya kerja la.

    Then si makcik tadi meneruskan soalannya. Ok, makan apa tadi?

    Aku makan nasi, ayam goreng, tempe dengan air sarsi. sepatutnya RM3 je. tapi disebabkan muka aku tak familiar kat situ, so dia charge RM4. Opss! sebelum ni, air sarsi@wutsoever air yang dia buat tu sebenarnya free je untuk pelajar-pelajar kat situ. tapi itulah, muka aku kan tak familiar kat situ plus dah lama tak makan kat kedai dia, tu yang dia tax RM1 untuk air sarsi.

    Hehe kelakar sungguhla orang berniaga zaman sekarang ni. macam-macam cara nak tarik pelanggan. ada yang masuk akal, dan ada yang di luar kawalan. aku tak kisah pun kena tax lagi RM1 tapi kenapa perlu bertanyakan soalan yang aku ni tengah belajar atau kerja. adeh! kalau macam tu, setiap kali nak pergi makan kat kedai, kene pakai name tag la ek, 'saya seorang pelajar' atau 'saya seorang pekerja'. baru senang nak asingkan harga.

    Niat untuk membantu pelajar tu memang baik. aku suka. tapi aku rasa tak payahla kot nak tanya soalan sampai camtu sekali. cuba bayangkan, kalau dah sekeluarga datang, mak ayah, adik, abang, kakak yang tengah belajar, baby dan selainnya, takkan nak letak harga lain-lain kot? awak tengah belajar ke? tadika? sekolah rendah? universiti? kerja dah? ohh ok lain harga!... bukannya berniaga macam Wetworld ke, Zoo negara ke, kedai makan je kot.

    Macam mana nak sama-sama maju kalau dengan bangsa sendiri pun berkira?...

    Psst~! rezeki masing-masing, so cara pun masing-masing... sorry makcik sebab saya jarang makan kat kedai makcik yer.
    16 komen bernas

    Alhamdulillah aku selamat.

    April 26, 2011

    Assalamualaikum...

    Alhamdulillah, alhamdulillah, dan alhamdulillah aku masih dapat menulis didalam afiqbukhari.com..

    First sekali, aku nak minta maaf kepada siapa-siapa je yang pernah terasa dengan aku. aku ni manusia biasa, memang tak boleh nak lari daripada melakukan kesilapan. orang kata normallah yer dengan perangai yang sebegitu rupa. kadang-kadang kita dah kawal, tapi still buat salah jugak. sebab tu ada dosa dan pahala kan? :)

    Ok kenapa aku cakap yang 'aku selamat'? macam ni sebenarnya. semalam aku drove dari KL ke Melaka, dan sewaktu dalam perjalanan, tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. masa tu kereta aku berada di lane highway yang paling kanan sekali. aku kekalkan kelajuan(dalam 90km/j je) sebab jarak kereta aku dengan kereta di depan memang jauh. agak-agak dalam 6 biji kereta boleh muat dalam jarak tu.

    Masuk part cuak: tengah aku sedap driving, tiba-tiba aku nampak kereta yang jauh di depan aku tu brek mengejut. so dalam hati, alhamdulillah aku tak follow rapat kereta tu. dala tengah hujan. so dari awal lagi aku dah brek. tapi brek punya brek, kereta tetap bergerak macam biasa. so apa reaksi korang bila jadi macam tu?

    a) menjerit!,
    b) terus tekan brek,
    c) pasrah dan mengucap.

    Aku pilih b) terus tekan brek. tapi itulah, kereta still bergerak. dan yang paling tak bestnya, ada lopak air kat depan dan aku terus langgar(patutlah kereta depan brek mengejut, nak elak air rupanya). flushhh!!! air penuh menutupi cermin depan kereta. memang tak nampak apa. bila air kat cermin depan tu turun, baru aku sedar yang kereta berada dalam kedudukan yang senget dan bergerak ke kiri. selamat masa tu dah slow, aku terus balas stereng kereta ke kanan.

    Rupa-rupanya my car skidding on water. atau dengan nama lainnya, Hydroplaning.

    Hydroplaning occurs when a car hits a puddle of water, or when it is raining or snowing. Any form of moisture on the ground can cause a tire to lift up off the pavement slightly, allowing water to get under the tire. Once this happens, you will briefly lose steering ability because your tires are unable to get any traction with the pavement.

    Dan alhamdulillah aku masih dapat meneruskan perjalanan ke Melaka. aku sebenarnya terkejut seyh selepas daripada kejadian tu. tak tahu nak buat ekspresi wajah yang macam mana. nak senyum ke, gelak ke, sedih ke. tapi seingat aku, semua tu aku buat. reaksi spontan orang kata, terkejut punya pasal.

    Kepada kawan-kawan aku yang turut bersama dalam kereta semalam, aku nak minta maaf banyak-banyak. lain kali aku akan lebih berhati-hati. aku tak kisah dah orang nak panggil aku skema time drive. yang penting selamat. nak kata aku fobia, mungkin. tapi sekarang ni, lagi kita berhati-hati, lagi orang sakit hati. tak faham betui aku..

    Psst~! kalau dah ajal, kita dah tak boleh nak menolak..
    22 komen bernas

    Jom naik Genting!

    April 24, 2011

    Assalamualaikum...

    Tolong! tolong! ada orang nak katok kaki saya sebab naik Genting Highland ;p

    Memang patut kena katokla sebab Genting Highland tu kan tinggi, sah-sahla laluan untuk ke Genting Higland tu bahaya. dengan kecuraman jalan yang tinggi, selekoh jalan yang tajam. perghhh! agak mencabar juga kalau naik dengan kereta cabok. tapi aku tengok, banyak je kereta cabok yang berkuasa rendah main redah je kat situ. siap drift lagi. ada yang berangan-angan nak jadi macam Micheal Schumacher, Ken Block(professional rally racer), etc. tak kurang jugak dengan aku haha.

    Dulu aku selalu sangat naik enting. bila bosan atau stress je, call member, deal itu deal ini, then kitorang naik. Peringatan kat sini, aku naik genting bukan nak pergi berjudi ke, sekodeng orang ke, menginap kat hotel ke.. tapi naik untuk suka-suka menikmati udara sejuk. almaklumlah, malaysia ni udara dia tak berapa nak sejuk sangat. nak pergi London, duit xde. genting jela yang ada, murah pun murah. tak sampai RM50, da leh sampai sana.

    Bila dah sampai ke puncak@tanah tinggi, memang syok! kau cakap sikit, asap keluar dari mulut. perghh! jakun gila! haha. nak aku buat perbandingan lagi ke? yela, kalau duduk kat kawasan rendah, ada je orang bercakap keluar asap dari mulut. tapi itu kena guna device dia tersendiri, rokok. tapi bila dah kat genting, freehand je, mulut dah boleh berasap. clean air plak tuh. kesihatan pun terjaga. oit kawan-kawan sepergentinganku, bila nak quit smoking?

    Tapi, suhu dan cuaca kat genting dah tak macam dulu. makin panas je aku rasa. aku terasa weh. sekarang ni bila pakai sweater kat genting pun boleh berpeluh. baik telanjang bogel je, tak payah pakai apa-apa. ni semua sebab manusia jugak. kalau tak, takdenya dunia nak sibuk-sibuk lancarkan earth hour, hari tanpa plastik, hari tanpa itu ini.. kan dah membazir. bila dah terhantuk baru nak tergadah.. tapi xpe, manusia kan sering melakukan kesilapan.

    Psst~! jom naik genting! tapi aku tak nak naik dengan bas. fobia dengar bas tergolek dok kat kawasan genting tu...
    14 komen bernas