Home » , , , » Minggu kedua as a sahabat bangla

Minggu kedua as a sahabat bangla

June 24, 2011

Assalamualaikum...

Perghh busy betul aku kerja sampai tak sempat nak update blog, tapi facebook dengan twitter kerap je update status hee. biasalah orang baru nak merasa alam pekerjaan yang proper, mean ada punchgunalancard. lewat merah, awal biru pekat. tapi first day aku dah merah, sebab shift pagi, jalan jem bukan kemain.

Aku rasa nak masuk minggu kedua dah aku bekerja. minggu pertama boleh baca kat sini. penat tu memang penat, tapi seronok sebab masa aku tak terbuang macam tu je, but terbuang dengan pelbagai faedah. kalau dulu just tengok orang kerja dari jauh je. nak try kerja macam tu, tapi tak berapa yakin (padahal kerja senang je). now alhamdulillah!

Okeh minggu kedua ni, memang aku dah banyak belajar. without any help, aku dah boleh uruskan segala benda yang patut aku uruskan. cuma kadang-kadang tu terbuat silap, mintak ditegur tu kira normal. kalau tak macam mana nak belajar kan asyik betul je, kenala ada salah sikit. belajar dari kesalahan.

Dan dalam minggu kedua ni juga, supervisor suruh aku belajar macam mana nak handle counter. kalau dah masuk counter tu, for sure lah kena jadi cashier. aiyak! bang saya takut tengok customer ramai-ramai. bukan takut apa, takut customer hilang sabar. kena belajar jugak ke ni? adeh. saya tak tahu langsung nak guna mesin kira-kira tu.

Sebab tu la abang suruh kamu belajar...

Ye tak ye jugak bang haha. so untuk minggu ni(starting today), aku kena duduk dalam counter, belajar macam mana nak jadi cashier. for the noobie like me, memang gelabah habis. kejung tengok perangai customer, duit keluar masuk, etc. in my mind, perkataan 'short' asyik berlegar-legar. Ya Allah, janganlah ada sebarang shortage, bantulah aku.

Dan alhamdulillah, for the first trial, bukan shortage yang aku dapat, tapi overages. feww! mana datang yang lebih tu aku tak tahu. itu kerja accountant yer, saya cashier wannabe je, still in a learning phase. yang penting gaji jalan, dan aku extremely excited untuk belajar dan terus belajar, inshaAllah.

Psst~! takut nak pegang duit seratus yang customer kasi, macam-macam boleh jadi.

4 komen bernas:

najihah sahami said... [Reply to comment]

hehee...kena bodek2 afiq la lepas ni. afiq dh kaya. bia gaji fiq? lepak jom. hahaha

syAzAnA said... [Reply to comment]

tu lahh kann. seram gak lah kalau short. bila short mula lah fikir bukan2. xpe. good luck!

alif haris said... [Reply to comment]

hahaha ,, pegang duit tu bahaye woohh ..

Ellen said... [Reply to comment]

best keja kan cufiq..hehee...bila nak start kuliah lagi..september ker?

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog