Bank Box

November 29, 2012

Assalamualaikum,
 
Its only a box with a tong gas picture on it..



 
It says save your money in it. but dont save butane gas because it might lead to fire. but as long as you know how to save it, then it is ok lah. handle with care. :)
 
Setiap yang tersirat, pasti ada tersuratnya kan. samalah macam kotak tong gas aku ni. tak semua tong gas digunakan untuk mengisi gas. mungkin air?udara? sebab itu wujudnya pepatah, 'dont judge a book by its cover'. selam dan fahami isi kandungannya.
 
Setiap kejutan itu datang dari sisi yang tersirat. dan setiap yang tersirat itu, pasti ada jalan untuk menyuratkannya..
 
 
 
 
Ps/ rumah x ada dapur kan? nah dapur. siap dengan tong gas sekali.. =P
3 komen bernas

Senyap

November 26, 2012

Senyap,

tidak bermakna tidak tahu sesuatu,
tidak bermakna tidak perlu ambil tahu,
tidak bermakna tidak ingin ambil tahu,
tidak bermakna tidak peka dengan sesuatu,
tidak bermakna tidak perlu melakukan sesuatu,
tidak bermakna bahasa diam itu seribu..


Senyap,

itu seni,
itu indah,
itu menjaga hati,
itu pelengkap diri,
itu muhasabah diri,
itu abadi..

ps/ senyap itu perlu walaupun masih bernyawa.
0 komen bernas

Wordless Wednesday #2 - Twist to Recycle

November 21, 2012


Tak susah pun kalau nak twist botol air mineral. 
  1. Buka tudung botol mineral.
  2. Minum air mineral sampai habis.
  3. Jangan tutup botol tu lagi. pulas botol dari keadaan yang asal (gambar kiri) kepada bentuk yang lagi comel (gambar kanan).
  4. Tutup botol mineral dengan tudung botol.

Ps/ jimat ruang dalam plastik sampah kalau twist the bottle. amalkan. =)
0 komen bernas

Cuti dan salah letak.

November 11, 2012

Coti! cuti! chutti! capati!

No matter how you spell it, the pronunciation and meaning is still the same.. cuti! 

Perkataan cuti datangnya daripada perkataan holiday yang mempunyai hubungan tetapi maknanya berbeza bagi negara-negara berbahasa Inggeris. Berdasarkan perkataan holy dan day, cuti pada mulanya bermaksud hari-hari keagamaan yang istimewa. Perkataan itu sekarang sudah berubah dalam penggunaan perkataannya untuk memaksudkan ia adalah apa-apa hari yang istimewa.

Sejak aku masuk semester lima ni, entah yang ke berapa kali dah aku cuti. terasa yang aku tak belajar apa pun waktu dalam kelas. pergi kelas, habis, balik. sampai rumah, berehat. bukannya nak sambung study. semester lima @ semester last before nak intern ni, memang seronok. entah kenapa aku rasa seronok. mungkin semester kali ni kurang sikit bebannya daripada semester2 yang lepas. even kerja@assignment banyak, tapi aku still boleh handle dengan tenang. tenang tak tenang jugakla, still memerah otak untuk disiapkan.

Aku ni tak rajin sangat, kecuali bila dah terdesak, barulah tergadah nak buka buku. cari pen sana sini, pinjam testpad dgn kawan dan kes yang terbaru, aku kehilangan...


Kalkulator! mesin kira-kira!


Nampak sangatlah yang semester kali ni aku banyak main. sampai kalkulator pun boleh hilang. mungkin disebabkan cuti yang banyak? ataupun dari segi logik akal fikiran, tak sepatutnya kalkulator tu boleh hilang sebab tempatnya di dalam beg. tak pernah lagi aku misplace kalkulator, barang yang aku sangat sayang dan sangat berguna bagi aku dari tingkatan 3 sampailah ke degree. now, dah hilang! seriously aku tension. bukannya 1, tapi 2! sebelum masuk semester, aku dah beli 1 lagi kalkulator sebagai persediaan untuk menghadapi perkara2 yang macam ni lah.. tapi apakan daya, kedua-duanya hilang. 

Sebenarnya aku tak runsing sangat kalau kalkulator tu hilang, sebab semester kali ni tak banyak pakai kalkulator. memang tak pakai pun sebab setiap kali aku pergi kelas, memang tak pernah bawa langsung kalkulator tu. then bila dah hilang, baru sibuk nak cari. cari punya cari, tak jumpa. makna katanya, hilang la kan.. ataupun salah letak?mungkin? haih... buang masa betul mencari benda yang salah letak ni. nenek aku pernah ajar aku satu doa kalau hilang barang.


Kalau dibaca dengan betul, inshaAllah akan jumpa balik barang tu. dari Dia kita datang, dan kepada Dia jugalah kita kembali. semua yang terjadi mesti ada cara penyelesaiannya. doa ni memang berkesan. sebab aku pernah amalkan dan alhamdulillah, aku jumpa balik barang yang hilang tu. so for this time, aku nak amalkan balik doa ni untuk mencari kalkulator aku yang hilang tu.

Harapnya, dengan inzin Allah, aku dipertemukan semula dengan kalkulator kesayangaku itu...

ps/ azan sedang berkumandang. moh ler kita solat dulu. assalamualaikum.

0 komen bernas

Windows 8 in the house!

October 29, 2012

Assalamualaikum,
 
Windows 8 in the house!
 

 
Dan selamat tinggal kepada windows 7.actually takde la nak selamat tinggal sangat dengan windows 7, still used windows system. dan user interface windows 7 pun still dikekalkan. cuma apa yang korang nampak kat atas ni, user interface untuk windows 8, 'metro user interface'. at the first sight, memang tak nampak cantik langsung. dengan susunan kotak-kotak yang memeningkan kepala, kedudukan apps yang berterabur. its quite difficult jugakla bagi yang pertama kali. dan aku pun terkapai-kapai nak memahami segala jenis function dan position yang ada dalam windows 8 ni. tapi, lama kelamaan, agak menarik jugakla penggunaan windows 8 ni.
 
 
 
Dari segi performance, thumbs up untuk windows 8! sangat mantap! there's no more loading time yang terlalu lama dan menjengkelkan. sesuai untuk orang yang kurang sabar dan sesuai jugak untuk orang yang mementingkan masa. memang windows 8 ni diwujudkan untuk mengoptimalkan penggunaan masa, kerana pada asasnya, speed time untuk boot, reboot/restart dan shutdown windows 8 sangat laju kalau nak dibandingkan dengan windows 7. tak percaya? find review between windows 8 and windows 7 dalam youtube. tengok sapa yang menang. so far bagi aku, windows 8 still the best.
 
FYI, aku dah berjaya menghasut adik-adik aku untuk install windows 8 dalam jentera compact masing-masing. testimoni from my sister; dulu laptop selalu hang. pakai windows 7 pun still hang. aku suspek hardware yang problem. but then bila aku install windows 8, no more hang! run smoothly plak tu. dulu selalu sangat overheating bila multitask some programs which are using graphic based. tapi sekarang, less heat. dan aku nampak muka kepuasan hati terpancar dimukanya. =P
 
Aku tak nak cerita banyak pasal windows 8 ni sebab aku expect yang korang boleh search sendiri the details information about windows 8 dalam internet. aku nak cerita banyak pun tak guna jugak sebab takut korang tak faham. aku ni bukan major in IT so banyak terms2 IT yang aku tak tahu sangat. sekadar basic tu, boleh lah suam2 kuku.hee..
 
Tapi apa2 pun, aku sangat berpuas hati dengan windows 8. ni semua hasutan dari adik aku sendiri yang guna nokia LUMIA, windows phone 8 operating system. sangat cantik user interface.*kalau dah lama guna, bagi aku memang cantik. meh layan gambar-gambar yang aku print screen untuk korang tatap. kalau suka untuk balajar sesuatu yang baru, tryla guna windows 8 plak. =)
 
 
 
 
 
 
Dalam windows 8 ni, korang still boleh guna cara traditional windows, which mean desktop. cuma start button je yang xde kalau korang perasan. memang Microsoft nak get rid of it. tapi ramai yang tak suka dengan ketiadaan start button tu. amat menyusahkan sebab kita, windows user ni memang dah terbiasa dengan start button kan. mungkin Microsoft ikut statement ni kot, perubahan memerlukan pengorbanan. hee.. =)
 
 

6 komen bernas

Wordless Wednesday #1 - Carbon Sticker

August 1, 2012

Assalamualaikum...



Wordless Wednesday #1


ps/ Scratches everywhere. so i covered this blacky thing with the cheapest and creative options.
2 komen bernas

Ku dambakan kasihMu

July 31, 2012

Assalamualaikum...

Rasanya belum terlambat lagi bagi aku untuk mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al Mubarak kepada semua umat manusia yang beragama Islam dan juga kepada khalifah yang baru memeluk Islam. selamat berpuasa kalian semua. semoga di bulan ramadhan yang penuh dengan barakah ini, kita semua dapat melakukan segala ibadah wajib dan sunat yang dituntut oleh Allah, inshaAllah.

Ok back to the topic.. sat, apa topik aku sebenarnya? sebab aku dah lama tak mengarang untuk blog, so otak jadi tepu. plus sekarang sedang bercuti sakan untuk 1 bulan setengah kalau tak silap. sampai lah ke raya puasa. huishh itula untungnya kalau sambung belajar di UiTM. kau mengerah otak untuk 1 semester, then kau dapat cuti selama 1 bulan untuk merehatkan otak. bagi aku cuti selama itu sudah memadai. cuti lama-lama tapi setakat goyang kaki, bosan juga. better masuk belajar cepat huhu.

Ok jujur aku katakan yang aku tak ada topik langsung untuk dibincangkan. sekadar impromptu semata-mata. omongan kosong. tapi kadang-kadang, daripada omongan kosong itula tercetusnya idea untuk menulis sesuatu. yeah, itulah aku. macam kereta. selagi enjin tak dihidupkan, selagi itula kereta tak bergerak. sebab itu kereta bertuan. kalau tidak, gi mana seyh kereta mau bergerak. dan tuannya ialah manusia-manusia seperti kamu semua. dicucuhnya kunci, dipusingnya kunci, dan enjin mula berderum, bersedia untuk dipanaskan. sama macam manusia, otak mudah berkarat kalau tidak selalu diasah. sebab itu munculnya pepatah, 'melayu mudah lupa'. cuba diasah selalu, inshaAllah melayu tidak mudah lupa. ok dah mula merapek..

Ok, off-topic jap,

Meh cerita pasal olimpik 2012 sat. ditabalkan sebagai acara gilang-gemilang dan termasyhur yang pernah dianjurkan oleh manusia. bertempat di Kota London. opening ceremony yang gempak, terhebat dan tersegalanya. tapi kalian semua tahu tak apa yang terselindung disebalik acara yang gah ini? illuminati, freemanson, dajjal al massih. wah, hebat rancangan yahudi laknatullah ni. dalam diam, mengatur strategi untuk menguasai dunia. cukup hebat! cukupkah ilmu, cukupkah tenaga wahai yahudi2 sekalian? nak bina tandas pun perlukan kerahan tenaga seramai 10 orang, inikan pula nak menguasai dunia. bukan dunia, secara tepatnya sistem pemerintahan diatas muka bumi Allah ini. tapi tak mustahil sebab segalanya sudah tertulis didalam Al-Quran. Allah telah mengatur segala-galanya. kita tidak perlu takut. tingkatkan usaha untuk menentangnya, dan semoga Allah Maha Besar sentiasa memberikan perlindungan kepada kita, dan juga kepada khalifah2 yang lain, InshaAllah. tapi apa yang pasti, itu semua adalah ramalan manusia. Allah jua yang menentukan. kun fayakun..

Kehidupan, kebahagiaan, keselesaan di dunia dan akhirat, bergantung kepada usaha kita sendiri. dan sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib seseorang hamba, melainkan dia sendiri mengubah nasib dirinya. semakin jauh kita dariNya, semakin dekat pula Dia menghampiri kita. dan semakin cuba kita mendekatiNya, semakin kuat pula Dia mendugai kita. Dialah Yang Maha Agung dan Dia jugalah yang Maha Segala-galanya.



Ps/ setiap hari sebelum aku nak lelapkan mata untuk meninggalkan dunia buat sementara waktu, aku pasti akan dengar lagu Damba Kasih ni.. it makes me feel calm and self-reflection. lupakan hal dunia buat sementara. dan setiap yang terjadi punya hikmah disebaliknya inshaAllah :)
6 komen bernas

Bulan

July 7, 2012

Bulan itu bulat. dan bulan itu sangat cantik di malam hari... subhanallah!










ps/ i stole this idea from here -> http://artnishaway.blogspot.com/2012/03/lazy-girl.html thanks my lil sis! ;)
1 komen bernas

Rama-rama dalam perut.

July 1, 2012

Assalamualaikum...

Seriusly aku tak ready lagi untuk jawab paper Managerial Economic. but i have to prepare myself jugak la kan. keep calculating the formula to get the best possible figure for the question. suppose, and inshaAllah, aku boleh jawab. cuba positifkan pemikiran disini. dah kalau asyik fikir yang negatif, memang tak kemana la jawabnya. usaha sudah, and what is left? TAWAKAL.



"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki"

Semoga segalanya dipermudahkan olehNya, InshaAllah.

Amin, amin ya rabbal alamin...

Ps/ Setakat scan je tak cukup kan ;p
2 komen bernas

Allah knows what is best for us.

June 21, 2012

Alhamdulillah.. beban untuk this semester bakal berakhir. seriously macam-macam benda yang dah terjadi. even aku tak expect sangat pun untuk semua ni berlaku. but well, jalan cerita dari Allah, mana boleh dipertikaikan. samaada kau sanggup jadi pelakonNya atau sekadar menjadi penonton yang suka memanipulasikan sesuatu keadaan.. wallahualam..

Sangat stress untuk semester kali ni. belum masuk final semester lagi. kalau difikirkan balik, banyak kejadian yang terjadi bukan dengan kerelaan aku sendiri. dan aku tak pernah 'plan' untuk jadi seperti itu dan seperti ini. ini semua ketentuan Illahi, and yes, Allah knows what is best for us. so selayaknya seseorang manusia itu harus menerima dengan hati yang terbuka dan ikhlas dalam mengerjakannya.

Remember this valuable quote :

"Manusia hanya merancang, tapi Allah yang menentukan segalanya.."

Tak semuanya dirancang akan berjaya diakhirnya. dan begitulah sebaliknya. kita sendiri tidak akan menjangka apa yang akan berlaku seterusnya. teruskanlah kehidupan. dan didalam setiap kehidupan itu, pasti ada turun dan naiknya, masam dan manisnya. ambil semua itu, jadikan sebagai pengajaran dan sebagai alat bantuan untuk meneruskan kehidupan.

Setiap kejadian yang berlaku, ada hikmahnya tersendiri. cuma manusia yang tidak pandai untuk menilai setiap hikmah yang muncul selepas setiap kejadian yang berlaku. wallahualam bissawab..

Assalamualaikum.


1 komen bernas

Pengorbanan

June 16, 2012

Assalamualaikum,

Pengalaman mengajar manusia itu supaya lebih berdikari dan tabah menghadapi segalanya dari Yang Maha Esa, Allah...

Syukur aku sangat tenang. dikala aku dilanda pelbagai masalah, Kau kurniakan sahabat yang sentiasa membuatkan diriku tersenyum apabila memikirkannya. tidak pernah aku setenang itu. setiap perbuatan daripada sahabat itu sentiasa mengingatkan aku supaya senantiasa bermuhasabah. alhamdulillah..

I always remember this, lupakan yang lama, mulakan yang baru. hidup sentiasa perlukan perubahan. bukan bermaksud aku berhak untuk berubah sesuka hati. berubahlah ke arah sesuatu yang lebih baik dari yang sebelumnya. dan setiap perubahan perlu disertakan dengan keazaman dan keinginan hati yang kuat. dan setiap perubahan memerlukan pengorbanan.

Ya Allah, sesungguhnya aku berkorban sesuatu yang pernah aku miliki untuk memiliki sesuatu yang Engkau telah redhai.. amin. aku bersyukur dengan pengorbanan itu.

Alhamdulillah.
2 komen bernas

Pancaroba Dunia

April 14, 2012

Bismillah,

"Air sungai yang mengalir tak akan selalunya sampai ke penghujung. kerana segelintir darinya akan terdampar di tepian alur."

Hidup diatas muka bumi Allah ini banyak pancarobanya. salah acuan, salah pegangan, akan membawa kepada salah segala-galanya sekiranya tidak diperbetulkan sedari mula. untuk apa kita hidup sekiranya tiada satu pun matlamat sejati melainkan hanya kerana Allah.

Manusia ini punya banyak ragam. jelas kelihatan ragam apabila manusia itu ditimpa sebarang masalah. ragam suka, ragam duka, ragam ceria dll.. semuanya berkaitan dengan emosi. emosi, elemen terpenting dalam menghidupkan ragam manusia. tanpa emosi, wajah tiadalah seri. tiadalah senyuman, tiadalah masam mencuka, tiadalah marah merah saga dll.

Akal dipinjamkan olehNya untuk membentuk diri yang subur, supaya pandai untuk menilai dalam segala hal. lemahnya akal bererti diri ini terkapai-kapai di awangan, menunggu masa untuk dilambung, ataupun dijatuhkan. dan 50-50 merupakan peneman sejati dalam menentukan sesuatu keputusan. untuk itu, gunalah akal dengan sebaiknya.

Kadang-kadang kita ini terlalu yakin akan sesuatu yang belum pasti kesudahannya. terlalu mengejar sampai terlupa apakah matlamat utama. perbaikilah kelemahan itu. komitmen penuh seharusnya dicurahkan supaya apa yang dihajati bakal memenuhi permintaan hati. bersedialah dengan apa jua halangan. InshaAllah dengan berkat usaha dan kesabaran yang tinggi, apa yang dihajati menjadi.

Segalanya telah ditentukan. hadapi dengan senyuman, ikhlaskan hati keranaNya dan muhasabah diri...

Assalamualaikum.

Nota kaki: Pandang ke depan, toleh kiri dan kanan. tak lupa juga belakang. kerana disetiap sisi, ada baik dan buruknya. Wallahualam.. ;)


1 komen bernas

5 Waktu

March 29, 2012

Sesibuk mana sekali pun kita, sepenat mana sekali pun kita, sealpa mana sekali pun kita, solat jangan ditinggalkan.. ;)
0 komen bernas

Rezeki Allah di mana-mana..

January 28, 2012

Assalamualaikum...


Ketika sedang menjamah nasi lemak bersama ayahanda tercinta di sebuah kedai mamak Al-Taqwa, muncul seorang sahabat bersama dengan barang-barang perniagaannya.

Encik, nak beli ini? kunci mangga solex, lampu, dll dihulurkannya kepada kami berdua..

Aku hanya menggeleng tanda tidak mahu, kerana aku tahu, tiada keperluan aku di situ untuk membeli segala barang-barang yang hendak dijualnya.. 

Hanya mulut mampu berbicara, terima kasih, dan hanya secebis senyuman yang hanya mampu aku hadiahkan kepadanya.

Namun terdetik di hati ini, rasa sayu melihat raut wajah kecewanya tatkala permintaannya ditolak.. 


Maafkan aku sahabat...


Berlalu dia menuju ke meja sebelah. diletak barang-barang perniagaannya itu di atas meja. dan dengan perlahan tangannya mengusap kocek punggungnya. diraba koceknya itu, mencari sesuatu yang aku pasti, sesuatu yang pasti bernilai buat dirinya.

Sebentuk besi yang bulat bentuknya, dikeluarkan dari koceknya, dan diamatinya. setelah puas mengamati besi tersebut, dihulurkannya kepada seorang hamba Allah yang berada dekat dengannya..

Aku tidak pasti besi itu dihulurkan kepada siapa kerana seseorang telah menghalang pendanganku.. beberapa saat kemudian, pandanganku jelas menuju tepat ke arah seorang manusia, yang kudung tangannya, sedang memegang cawan plastik yang penuh dengan besi bulat dan beberapa helai kertas yang berwarna..

Aku tahu, isi kandungan cawan plastik tersebut adalah duit.

Sekali lagi, hatiku bertambah sayu.. bayangkan, seorang sahabat yang sedang berniaga, mencari rezeki, dan ketika dirinya sedang sempit, dihulurkan jua sekeping dua syiling untuk didermakan kepada hamba Allah tersebut. dan terpancar wajah kegembiraan bersama senyuman ikhlasnya..

"Ya Allah, Engkau permurahkanlah rezeki hamba-hambaMu itu."
1 komen bernas

Clasiccal Phone

January 23, 2012

Gongxi Gongxi!

Apa mau bikin cuti-cuti laya cina nih? some say pelgi lehat sajala maa. Tapi wa sudah manyak lehat. So wa amek kesempatan cali kilija sikit, wa pelgi selongkar meja gosok baju umi wa. Biasala tangan wa ada manyak gatal sikit bila wa manyak buhsan..

Then wa ada jumpa ini balang lama kepunyaan wa sendiri. haiya antik dan cantik ma!


Pernah tengok ini phone? Pernah dengar ini jenama phone, Innostream? sebelum wa angkat ini phone, wa pun tarak pernah dengar ini brand. wa tarak beli ini phone, tapi wa kasi trade-in phone lama wa dengan dua phone lain, ini phone sama dengan Nokia. Kenapa wa kasi trade-in, wa pun tarak taw lorr.

Masa wa mau kasi trade-in, itu taukeh manyak mulut manis woo! dia kata ini phone manyak baguit! so wa tarak fikir panjang, terus kasi trade-in. Yang penting, wa dapat pakai dua phone dalam satu masa. Dulu mana ada dwi-simcard phone ma.. Kalau mau pakai dua phone, kena beli dua la! 

Tapi sekarang ini phone tarak boleh pakai pasai wa tarak jumpa dia punya charger. So wa kasi simpan sajala... sentimental value bagi wa.

Psst~! sapa mau beli ini phone? ada buyer ka?
1 komen bernas

Windows 7 Secret God Mode

January 22, 2012

Assalamualaikum..

Aku tahu ramai yang tak tahu macam mana nak adjust segala macam setting dalam Windows (bahasa rojaknya laptop@komputer@PC). Bagi yang tahu, direct answer korang mesti Control panel. Yeah, aku pun akan bagi jawapan macam tu juga sebab itu sahaja cara asas yang Bill Gates provide kepada users windows dia untuk mengubah basic sistem.

Agak leceh tak nak masuk Control Panel?

So aku terjumpa salah satu cara paling mudah untuk tweak settings dalam windows iaitu, God Mode. Bukan software, dan bukan juga hardware, just a simple a method even budak sekolah darjah 1 pun boleh buat if dorang tahu perkara asas untuk menggunakan personal computer.

So lets move on!

Dan cara-caranya adalah:

  • Create a new folder dimana-mana sahaja, 
  • Then rename new folder tu dengan, (copy nama di bawah)
  • GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
  • Enter dan siap!
Tiba-tiba new folder korang bertukar wajah kan? macam ni?


Don't need to worry, sebab anda telah pun berjaya! Double click folder God Mode tu, dan paparan seterusnya akan muncul seperti ini,

Click image to enlarge

That's it! Anda sekarang sudah mempunyai satu folder(GodMode) yang menyimpan segala macam setting di dalam satu tempat@folder. Dan anda boleh mula scroll up and scroll down untuk mencari settings yang anda suka. selamat mencuba!

Aku sebenarnya nak cari setting untuk 'Change what closing the lid does'. Laptop aku ni bila ditutup LCD@lid, sistem terus Hibernate. So it takes time untuk sistem turn on balik. Den sobona eh malas nak tunggu. kalau boleh bilo buko lid, den nak laptop den terus bernapeh macam biaso dengan cepatnyo sobab den ni selalu cabut bateri laptop tak kiro maso.

Psst~! Sesiapa yang pakai sistem lain selain Windows, jangan gatal tangan nak guna cara ni.

1 komen bernas

Mainan



Kadang-kadang, sesebuah mimpi itu hanya melengkapkan kehidupan seseorang manusia buat sementara waktu sahaja..


Segala yang diangankan dalam dunia nyata, berjaya dikecapi di alam fantasi tidur. dan alangkah indah sekiranya mimpi itu berjaya direalisasikan di alam realiti..


Tetapi sayang, itu hanyalah mainan bagi tidur yang lena..

Sesungguhnya syaitan tidak pernah alpa untuk melalaikan umat manusia..
1 komen bernas

Komunikasi



Peti suara dan bahasa isyarat.


"Dua alat komunikasi yang berbeza tetapi mempunyai satu tujuan dan matlamat yang sama iaitu, menyampaikan maklumat."

Ciptaan Allah ini sangat indah. setiap kebaikan ada kegunaannya, dan setiap kelemahan, ada penyelesaiannya.

Cuba bayangkan yang kita (manusia normal ) ini bisu dan pekak....


Bersyukurlah dengan nikmat yang diberikannya olehNya, inshaAllah.
0 komen bernas

Pengumuman

January 18, 2012

Assalamualaikum...

Dengan ini, beta dengan rasminya mengumumkan,


CUTI SUDAH PUN BERMULA!
(Yeay! kebabommm! duisshhh! shhiiiii! chingggg!!)


Test dan kuiz
Tidak lagi ku hiraukan
Setelah last paper ku habiskan tadi
Apa yang tinggal kini
Hanya sisa mind mapping dan short note sahaja
Menjadi bukti aku study
Pada malam sebelum paper esok pagi.

Satu semester sudah berlalu
Cuti sebulan muncul lagi
Dengan kehangatan semalam
Tanpa ku sedari
Ku belum bayar duit sewa lagi
Ku tulis sekuntum puisi
"Haiya tuan rumah, boleh bagi masa lagi?"

Tuan rumah memaksa
Melihat wajahku sendiri di cermin
Terpandang kedut di muka ku
Bekas jerawat yang lama
Apakah tidakkan hilang
Kesan jerawat yang terus mendatang
Bermain di muka ku ini
(apa kena mengena sewa rumah dengan tengok muka sendiri kat cermin? haiya tara erti la tauke)

(adaptasi dari lagu Setahun Sudah Berlalu-Alleycats)

Sekian, terima kaseyyyy!

Psst~! Selamat bercuti kawan-kawan ;)

1 komen bernas

Ragam peperiksaan akhir.

Assalamualaikum...

Final exam... peperiksaan akhir... arghh satu beban yang semestinya akan dilalui oleh seorang manusia yang bergelar student. Tetapi beban yang dimaksudkan bukan merupakan beban ke arah keburukan, malah beban ke arah kebaikan di masa hadapan, inshaAllah.

Aku yakin, seseorang student akan stress apabila menjelangnya peperiksaan akhir dan itu merupakan perkara biasa yang dah biasa sangat mereka lalui. Stress yang akan menyebabkan seseorang pelajar itu menjadi kurang siuman, menjadi tidak waras, hilang arah pertimbangan buat sementara waktu kerana minda tidak dapat lagi dikawal sepenuhnya. Mungkin kerana, ilmu yang berlebihan... mungkin...

Dan apakah perkara biasa yang akan dilakukan oleh 'student biasa' apabila menjelangnya peperiksaan akhir?

  • Studyla! takkan main guli dalam tepung plak. Itu sudah semestinya. mu nok mapuh kerah ko kalu tak study? FAIL la jawabnya kalau masuk exam hall dengan otak yang kosong.

Dan kebiasaannya, untuk seseorang pelajar itu memulakan study, banyak halangan dan cabaran terpaksa ditempuhi. Antaranya,

  • Tidur. nampak member baring atas tilam, disangkakan tidur. so kita pun join sekaki tidur.
  • Gangguan dari rakan yang dah habis exam awal. muka masing2 pyscho bila dah habis paper.
  • Perangai yang suka menangguhkan sesuatu. 'rilekla der, gap 3 hari kot. esok lusa barula start study. dan akhirnya? last minute study!'
  • Gayut. elok-elok dah nak mula study, yang tersayang call plak. nak reject takut kata tak sayang.
  • Gangguan dari rakan yang suka makan. Sikit2 ajak pergi makan. 'der, bila masa mau study kalau dah asyik nak melantak je kejenya?'
  • Gangguan dari rakan yang suka menjerit. hoi! ingat ni zoo ke?
  • Online. facebooking lah, twittering lah, youtubing lah, online gaming lah, dll.
  • Test pad habis. ?? nak buat short note macam mana? der, notepad dalam laptop ada kot. handphone mahal takkan takdak memopad ka? alasan tak munasabah betul haha.
  • Blogging. esok paper, malam tu jugaklah kau nak update blog kan kiki.
  • Bila dapat tau carry mark rendah. stress..

Dah cukuplah aku senaraikan semua yang diatas. Ni semua aku dan kawan-kawan serumah sedang alami untuk study for the final exam yang tengah berlangsung sekarang ni. arghhh tension!

Psst~! GOODLUCK to all of my friends yang tengah struggle for the last paper on 18/1/2012. inshaAllah we can do it!
9 komen bernas