Home » , , , , , » Ingat Senang Nak Jadi Pilot Jet Pejuang? - Perihal G-Force

Ingat Senang Nak Jadi Pilot Jet Pejuang? - Perihal G-Force

November 13, 2010

Salam semua... ingat senang ke nak jadi pilot jet pejuang? setakat jawab exam je x cukup.. kenala ada latihan amali.. fizikal dan mental korang kenala mantap.. baru layak jadi pilot.





Pernah dengar 3G? 5G? 9G? *haha bukan iPhone 3g tu.. ini untuk terms dalam bidang pesawat, angkasa lepas, G-Force. bila kita jatuh bebas dengan halaju yang tinggi.. ada 4 jenis G-Force iaitu Positive G, Negative G, Lateral G dan Linear G. ini untuk pengetahuan am je. kalau nak tahu dengan lebih lanjut tentang G-Forces, meh masuk website ni, www.coasterforce.com.

Korang biasa tengok pilot terbangkan jet pejuang secara menegak? daripada bawah terus naik menegak ke atas(melawan graviti). G-Force yang terhasil daripada tindakan pilot tu, Positive G.. darah dalam badan akan turun dari kepala terus ke kaki.. kalau terdedah lama sangat dengan kedudukan positive g ni, kita boleh pitam, buta warna sekejap, ataupun mati sebab darah x naik ke otak.

Negative G plak, bila pilot terbangkan jet pejuang secara secara menjunam dari atas ke bawah.. darah dalam badan akan bergerak dari kaki naik ke kepala. kedudukan yang ni pun bahaya jugak kalau terdedah terlalu lama.. kita boleh kena strok, mata rosak.. sebabnya darah dalam badan dah berkumpul di kawasan kepala dan mata.


Pernah naik solero shot kat Genting Highland? satu binaan yang tegak terpacak.. free fall dari atas ke bawah. best tuuu, tapi aku baru sekali je naik, lepas tu tobat dah x nak naik dah *haha itu baru negative 3G kalau x silap aku.. yang dalam video kat atas ni, 9G kot.. kalau salah teknik pernafasan, memang unconscious la jawabnya, atau dalam bahasa pilot, G-LOC(G-force induced Loss Of Consciousness).

Psst~! kalau x berani nak naik roller coaster, baik jangan jadi pilot..

37 komen bernas:

Fie Lautner said... [Reply to comment]

beroo, nak jadi pilot ke :D

LuLu said... [Reply to comment]

i berani naik apa2 ride pun! :D bapak i pilot tp takde kene mengene ngn g-force la.hehe so i layak jd pilot! haha :P

Syat0za said... [Reply to comment]

ish, ni yg takot nk jd pilot ni >_<""

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Fie Lautner
haha xdela..saje je nk kongsi :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@LuLu
haha pilot kapal terbang biasa buat ape, ni jet pejuang ;p

Anip™ said... [Reply to comment]

hahah~..gaji mahal pe pilot~
ak x pena naek solero shot..nk naek jer..best jer..

10 Fadhilat Coca Cola, Terbaek Dari Ladang !

PMOfficial said... [Reply to comment]

suka pakcik nek mende tuh.....dh bp kali naik, x puas......

GombakMali said... [Reply to comment]

brubah muke brader tuh..hahaha~ gler..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Anip™
haha mahal kot gaji dorang..
try r naik solero tu, confirm muntah darah haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@PMOfficial
h0h0 hati keras ko ni pakcik... jadi pilot r weh :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@GombakMali
haha ko ape cer? jom r naik roller coaster wakaka

diana said... [Reply to comment]

tak berani la nak layan benda2 ni..
akak takut tetiba je kena serangan jantung..
aduhai..heheh

apik pehe said... [Reply to comment]

haha..apik pnah naik roller coaster yg merah tu..kt genting...fuhhh..xleh nk angkat pale..hahaha

AJ said... [Reply to comment]

nk pandu jet yg menyamai kelajuan bunyi bkn senang..dasyat diorang nih...

Ustaz Love said... [Reply to comment]

Salam..

Sekali je naik roller coaster kat genting.. tobat tanak naik dah... sampai sekarang masih terasa kekecutan perutnya.. huhu

tehr said... [Reply to comment]

aku memang tak berani
roller coaster pun tak pernah naik :(

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

what 9G..!!giler la...nek solero shot pon yg 3g dah cam nk mati....nak nafas pon cam susah je..perut lak rse kosong..jantung lak jgn cter la mmg dah gugur n jatuh..hahaha...bila lepas naek tu puan rse even kecut perut time naik...janji lepas nie xkan naik lg.!!hahaha

g0m0k9enDek said... [Reply to comment]

oklah, xper. x nak jadik pilot. nak jadik cikgu jer. bleh?

caliph shuriken said... [Reply to comment]

tingat plak wktu layan ps2 game pilot dulu.. susah jgak nk kjar & lock enemy.. klau suroh jd pilot btul2, confirm kantoi :p

misyamissyou said... [Reply to comment]

hohoo..ade terms untuk pengsan ni upenye..xtau lak..amat tak bagus tuk kesihatan..nak jadi pilot jet fizik n amali fizik kena A++ kot

darkbatman said... [Reply to comment]

ak lom berani lg nk naik solero.hah bile sebut g force teringat cite tikus yg kelakar 2..klau ade sambungan kan best!

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

xde cita2 nak jd pilot..tp best pe naik roller coster..hehe ;))

BENA said... [Reply to comment]

xpenah naek ag yg kat genting tuh! nak naek laaaa! heeee


nanti nak kawen ngn abang pilot la . GAJI baekk ponyaaaa! hahahahaha~

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@diana
hehe bahaya gak kalau attack jantung.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@apik pehe
haha tu baru sikit apik..try naik roller coaster kat luar negara.. nak angkat jari pun payah haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@AJ
haha xtaw xpe..manusia kan, sentiasa nak bertindak di luar dugaan huhu

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Ustaz Love
hehe x thrill la ustaz ekeke

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@tehr
adeh yeker..rugi la camtu..tryla naik yg x extreme sangat..rasa sendiri tekanan de, best :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Yuni Aisyah
haha btul2..solero tu pun da kecut perut, macam mana la dorang leh tahan 9g tu, tu yg ada sampai pitam jap aha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@g0m0k9enDek
hehe boleh je ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@caliph shuriken
kalau main game, besenye aq biarkan jet yg kawal aku haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@misyamissyou
haha yup, gloc la tu.. xde basic, xyhla jadi pilot :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@darkbatman
cerita ape bro? haha
try r naik. best tuuu :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Tomato Gurl's Life
best kan roller coaster? haha :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@BENA
haha naikla bena, rugila kalau x naik, bukannye selalu dapat naik ;p

Anonymous said... [Reply to comment]

nice post. thanks.

Dawa said... [Reply to comment]

mmg payah kalau nak test g-force ni. even f1 driver pon kena test ni. body mmg btol2 kena fit. sbb tu f1 diconsider sbg sukan.

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog