Home » , , » Dilema Antara Nokia E71 dan Nokia C3

Dilema Antara Nokia E71 dan Nokia C3

November 7, 2010

Aku nak beli handphone.. nak gantikan phone yang dah macam belacan ni dengan phone yang up-to-date sikit.. phone yang ada wifi, gps.. senang sikit aku nak update blog.. huhu dalam kepala ada dua jenama je yang sering di ulang tayang bila nafsu nak membeli tu datang.. antara Nokia C3 dan Nokia E71.. agak2 korang yang mana satu?

Nokia E71

melawan

Nokia C3


Ada kawan nak jual Nokia E71 tu.. harga boleh tahan.. terbaik dan murah! second hand.. warranty da expired.. tapi aku yakin je nak beli dengan dia memandangkan spesifikasi Nokia E71 lagi mantap dari Nokia C3 yang xde GPS dengan 3G, but look nice! Nokia C3 ni orang kata 'blackberry wannabe'.. siapa2 yang gian sangat nak pakai blackberry tapi x mampu nak beli, better angkat Nokia C3.

Susah rupanya nak buat pilihan yang tepat.. baru nak beli handset, tapi fikir 18 ratus kali, still x dapat buat keputusan.. tu belum lagi sampai tahap nak kawin.. dok pilih yang tu ka atau yang ni.. payah sangat, buat solat istikharah.. kalau still di takuk yang lama, orang dah beranak pinak sampai ke cucu, baru nak terkial2 cari bini *haha makan maggi sampai ke tua la jawabnya..

Tapi bila dah buat keputusan, terasa lega seleganya.. satu beban yang selama ni asek duduk bertapa dalam kepala, keluar membebaskan diri.. selama ni siapa yang membantu dalam membuat keputusan? diri sendiri? kawan2? keluarga? aweks? balaks? x kisahla sapa2.. yang penting hati puas dengan keputusan tu.. betul x? so, apa pendapat korang? aku sebenarnya dah berkenan dengan Nokia E71 member aku tu.. bajet pun x lari.. Nokia C3 tu mahal la plak. boleh je nak beli, tapi bajet lari sikit.. aku bukannya anak orang kaya~

Psst~! kalau kaya, aku nak beli phone yang boleh ajar seseorang tu berfikir secara rasional..

57 komen bernas:

shara bunga said... [Reply to comment]

e71 :)
besh
shara gune yg itu :)
c3 pon besh tapi takde 3g

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@shara bunga
waa da ade voters yg pertama.. e71 kan? hehe

shara bunga said... [Reply to comment]

@Afiq Bukhari
yep yep
e71 larh.
besh
tak pon x5

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@shara bunga
x5 yg segi empat sama tu ek? comel2 tu? hehe slide xminat sangat :D

Kalamhati said... [Reply to comment]

if yakin dgn member tu..better amik E71..byk sket dia punya features..=)

apik pehe said... [Reply to comment]

bg apik..baik pilih e71..sbb semua ader dalam tu..huhuhu

humbleyat said... [Reply to comment]

afiq: confirm e71..:)dah best dah tu...

suffer8zine said... [Reply to comment]

fuhhh bro, dapat mane2 pon syukur bro, mantap :P

Terkini : ENTER

krole said... [Reply to comment]

bg krole amik e71 r bro..ngeee~ohyer ni nak tnye lagi...sal lebar tue okai da...

tpi camna nak ubah kedudukan menubar tue yer~sal krole bat tadi...menu bar tu ketengah skit...menubar tu start dari menu ke right sidebar krole jew...left sidear x kena~harap afiq phm yer heee~tolongggg!!!

Eifa Zuhaira said... [Reply to comment]

nokia c3 kaler pink cun!

encHIx laNDax said... [Reply to comment]

e71 der~tapi kalau ada bajet,baik angkat e72..lagi best~huhu

gnesop.com said... [Reply to comment]

sop pakai HP cikai jer.. bila nak ada duit utk upgrade nih.. :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@encHIx laNDax
itu pun kalau ade bajet hehe ok dah tu rasenye 71..dah semua ckp cmtu :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Eifa Zuhaira
haha x minat pink ler ;p

♥ manje ♥ said... [Reply to comment]

cantik ler hp c3 tu ~

Bulan said... [Reply to comment]

e71 hensem!

kobEj0rdan~ said... [Reply to comment]

e71 la bro, mane bley nak bandingkan ngn c3.
satu lagi alternatif maybe e5.
design e71 won over e5.
spec same haje.
c3 xsesuai la bro!hehe

if bro x kesah pakai second, cari kat lowyat.net
cari yg still ade warranty:)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Bulan
same ensen ngn tuan haha ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@kobEj0rdan~
huhu tula..da nk dekat 2 minggu aq dok jalan2 dlam lowyat forum tu..cari seller yg best..da jmpe, tapi lmbat nk deal wuu

Syat0za said... [Reply to comment]

e71!! aahahah

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Syat0za
haha yeahhh~!

nabihafadzli said... [Reply to comment]

ambik e71... sume ade

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@nabihafadzli
yes~! lagi 1 undi untuk e71 :D thnkx yer.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@gnesop.com
insyaAllah bro sop, satu hari nnti leh upgrade nye :D

darkbatman said... [Reply to comment]

aku xguna nokia bro..dlu asek hang.. bertukar terus pd sony je..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@darkbatman
hang masalah application la tu hhu skng pun aq dok pakai sony gak..tapi da bosan :D

Yanie J said... [Reply to comment]

ekeke..sng2 angkt dedua..puas hati,ujung bulan jilat hp tu kahkah kah kah :::PPPP

Mar said... [Reply to comment]

mmg minat sgt ngan c3 2 comel. but better e71 la i undi

+akufobia+ said... [Reply to comment]

tak mati la pakai 2nd.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Yanie J
haha bak mai duit sikit leh?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Mar
c3 mmg comel tapi function x banyak huhu yes~! satu undi lagi untuk e71.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@ akufobia
memang ler x mati, aku kalau kaya, n8 tu aq sambar.

FiZ said... [Reply to comment]

i'll vote for e71....spek N design dia much better than C3 tu...hehe

Apih said... [Reply to comment]

aku bekenan kat c3.. beli c3 .. =P

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@FiZ
yes~! semakin dekat dengan keputusan yg sebenar hehe thnkx~!

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Apih
haha aq pun berkenan,tapi function dia tu buat aq was2 huhu

chairooL ruLez said... [Reply to comment]

iPhone 4 sudaaa....haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@chairooL ruLez
haha rege iphone 4 tu bleh 4 biji C3 kot ;p

tehr said... [Reply to comment]

ambik e71 la, bro
hehehe

faizzach said... [Reply to comment]

blacberry je trus bang... iphone 3gs ke.. kot2 da murh kn skrg ni... hehehe... 2nd hnd sudh

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@tehr
haha lagi satu undi utk e71~! :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@faizzach
haha xminat r bb..belom boleh nk sesuaikan diri lagi :D
iphone bosan haha

suzie rahman said... [Reply to comment]

adeh afiq..e71 r..t nk 3g dgn org tersyg xder lk klu c3..hik

Anonymous said... [Reply to comment]

afiq.. nnt aku nk start mcm ko gak.. ajar aku k..
haha
imran

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Anonymous
haha yela im ^^V

Ms. qisha iyana harun said... [Reply to comment]

E72 terbaekk! :P

Gayahspears said... [Reply to comment]

betoi ckp sufer tu.. huhu
kalo gayah dapat.. afiq amek jelah.. xpandai pakai pon..mau ka??huhu

nursha410 said... [Reply to comment]

ingatkan sha sorang je y dalam dilema nk beli henpon nie...afiq pun sama...kalo dilema sha plak antara nokia e5 dengan sony ericsson vivaz...huhuhu..

kalo dalam dilema afiq..sha tolong vote kan untuk e71...hehehe...

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Ms. qisha iyana harun
haha e72 mmg terbaik..tapi lari bajet wuaaa

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Gayahspears
betul nih?serius?? haha orang kate musuh jgn dicari, rezeki jgn ditolak ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@nursha410
hehe vivaz tu mcm best je..tapi afiq kureng ngn sony ni..better sha amek e5 tu :D

AiN Z said... [Reply to comment]

e72.. haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@AiN Z
adehh lari dari topik ni..ade 2 vote untuk e72..mknenye kena pecah tabung la ni haha

Hawa Vs Midon said... [Reply to comment]

So...keputusannya dah beli ke E71? Saya baru pakai C3 - husband hadiah...best juga cuma gambar tak clear sgt..sblm ni pakai Sony K801..Saya cadangkan beli la E71 bukan sebab dia 3G sebab kadang tak pakai pun 3G ..betul tak....C3 boleh access email, blog internet guna wifi tapi memory tak besar sangat 2GB boleh upgrade pun sampai 8GB jer...

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Hawa Vs Midon
hehe da beli e71 tu.. so far memang best. memenuhi semua keperluan yang saya nak.. gambar pun not bad,3.2mp.. c3 pun ok jugak, tapi function dalm e71 lagi byk dari c3 :)

Zetchi Henry said... [Reply to comment]

tak nak beli c3-01 kerw?
lagi better daripada c3 tau?
function dye lebih kurang x3..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Zetchi Henry
huhu da beli e71 da :D

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog