Motor versus Lori

June 27, 2011

Assalamualaikum...


Pam 14 tu isi 5 ringgit ek.


Aku jeling kat pam 14 dan apa yang aku nampak ialah sebuah lori. aku bertanya kembali,


Bang, petrol ke diesel?

Apa kau buta ke? pam 14 tu kan motor. takkan nak suruh aku isi dengan minyak diesel plak?? dah! isi 5 ringgit!

Bang, pam 14 tu lori, pam 13 baru motor abang.

Ohh, yer! cepat lah isi!! banyak songeh plak kau!

Ok, terima kasih...


Huhu kalau aku jahat, dah lama aku set minyak diesel kat pam 14 tu. biar dia rasa sikit, pergi ke tak motor dia tu nanti dengan minyak diesel. dah lah tak nak mintak maaf langsung. salah sendiri, marahkan orang. sabar jela. selamat aku kerja makan gaji, dan statement ni aku pegang selalu,

The customer is always right...

Tapi kadang-kadang statement ni buat aku rasa macam orang bangang pun ada. kalau sekali customer buat salah, memang patutlah dia always right. tapi kalau dah banyak kali dan berulang buat kesalahan yang sama, memang cari pasal la tu. apa dia ingat yang kerja ni semua robot ke?

The manusia is always manusia...

Psst~! saya minta maaf... 3 patah perkataan je kan? ke 3 ribu patah perkataan?
15 komen bernas

Minggu kedua as a sahabat bangla

June 24, 2011

Assalamualaikum...

Perghh busy betul aku kerja sampai tak sempat nak update blog, tapi facebook dengan twitter kerap je update status hee. biasalah orang baru nak merasa alam pekerjaan yang proper, mean ada punchgunalancard. lewat merah, awal biru pekat. tapi first day aku dah merah, sebab shift pagi, jalan jem bukan kemain.

Aku rasa nak masuk minggu kedua dah aku bekerja. minggu pertama boleh baca kat sini. penat tu memang penat, tapi seronok sebab masa aku tak terbuang macam tu je, but terbuang dengan pelbagai faedah. kalau dulu just tengok orang kerja dari jauh je. nak try kerja macam tu, tapi tak berapa yakin (padahal kerja senang je). now alhamdulillah!

Okeh minggu kedua ni, memang aku dah banyak belajar. without any help, aku dah boleh uruskan segala benda yang patut aku uruskan. cuma kadang-kadang tu terbuat silap, mintak ditegur tu kira normal. kalau tak macam mana nak belajar kan asyik betul je, kenala ada salah sikit. belajar dari kesalahan.

Dan dalam minggu kedua ni juga, supervisor suruh aku belajar macam mana nak handle counter. kalau dah masuk counter tu, for sure lah kena jadi cashier. aiyak! bang saya takut tengok customer ramai-ramai. bukan takut apa, takut customer hilang sabar. kena belajar jugak ke ni? adeh. saya tak tahu langsung nak guna mesin kira-kira tu.

Sebab tu la abang suruh kamu belajar...

Ye tak ye jugak bang haha. so untuk minggu ni(starting today), aku kena duduk dalam counter, belajar macam mana nak jadi cashier. for the noobie like me, memang gelabah habis. kejung tengok perangai customer, duit keluar masuk, etc. in my mind, perkataan 'short' asyik berlegar-legar. Ya Allah, janganlah ada sebarang shortage, bantulah aku.

Dan alhamdulillah, for the first trial, bukan shortage yang aku dapat, tapi overages. feww! mana datang yang lebih tu aku tak tahu. itu kerja accountant yer, saya cashier wannabe je, still in a learning phase. yang penting gaji jalan, dan aku extremely excited untuk belajar dan terus belajar, inshaAllah.

Psst~! takut nak pegang duit seratus yang customer kasi, macam-macam boleh jadi.

4 komen bernas

Adik cuba tipu abang yer?

June 19, 2011

Assalamualaikum...

Budak-budak ni kalau bercerita, kadang-kadang ada jujurnya, ada betulnya. tapi kadang-kadang jugak ada salahnya, ada putar belitnya. seronok sebenarnya mendengar mereka bercerita, lagi-lagi mendengar si kecil yang petah berbicara. confirm tersenyum seketika.

Alkisah, anak supervisor tempat aku bekerja. punyalah friendly, baru first time kenal, macam-macam diceritakannya kepada aku. ntah betul atau atau tidak, aku hanya mengiyakan sebagai tanda menghormati. budak-budakla katakan, baru darjah 2.


Sesi suai kenal...

aidil: assalamualaikum, nama abang sape?

afiq bukhari: waalaikumussalam, nama abang afiq. adik plak? anak sape ni ek?

aiman: abang nak nama betul ke nama tipu adik? kalau nama betul adik, aidil. tapi kalau nama tipu adik lak, daniel. nama penuh abang ape?

afiq bukhari: err budak ni, boleh plak ada nama tipu, aku pun join sekaki la... nama penuh abang pun afiq, tapi kalau nak sedap sikit, aidil tambah bukhari kat belakang.

aidil: 0ooo...


Sesi percaya 100%...

aidil: abang nak tau tak, aidil masuk taekwando kat sekolah. semua orang takut kat aidil, aidil pun tak tahu kenapa. bila aidil angkat kaki sikit je, semua takut.

afiq bukhari: ohh, bagusnya. dah tali pinggang kaler apa? mesti dah kuat kan?

aidil: mestilah dah kuat, aidil yang ajar budak-budak yang baru nak masuk taekwando. tali pinggang yang paling kuat merah kan abang? tapi aidil dah nak warna hitam.

afiq bukhari: 0ooo... *dia sendiri pun tak sure tali pinggang warna apa yang paling kuat


Sesi aku mula meragui kesahihan ceritanya...

aidil: abang, aidil pun belajar silat tau kat sekolah. samalah macam taekwando, semua budak takut kat aidil. gangster pun takut. aidil angkat kaki sikit, semua ke belakang. aidil tak tahu kenapa..

afiq bukhari: wahh, silat pun aidil belajar ek. bagusla camtu. silat apa aidil? silat gayong ke, cekak ke?

aidil: hurmm... silat cekot. sama macam taekwando jugak.

afiq bukhari: 0ooo... silat cekot.. aidil dah tali pinggang apa sekarang?

aidil: sama jugak macam taekwando, tapi aidil tali pinggang merah, yang paling kuat. lepas ni aidil kena pakai tali pinggang warna lain plak sebab aidil dah makin kuat dan akan jadi guru silat.

afiq bukhari: 0ooo... *tak abeh-abeh macam taekwando


Sesi 0% aku tidak mempercayainya...

aidil: abang nak tau tak telefon aidil ni berapa harga dia? cuba abang teka. *sambil menunjukkan phone nokia n97

afiq bukhari: err rasanya RM200 kot.. cantik phone, sapa bagi? ayah ke?

aidil: salah! harga dia RM5,000. sebab phone ni banyak banyak bahasa tau, lagi satu phone ni luar negara punya.

afiq bukhari: 0ooo... mahalnya.. *sah budak ni mengaurta aku


Kelakar betul melayan budak tu. aku sebenarnya nak amek hati je, kang kalau tak dilayan, emosi plak budak tu. direportnya sama ayah@supervisor, mau kena potong gaji nanti haha. tapi xpelah, penyeri tempat kerja sebenarnya.

Psst~! aidil ada awek umur 19 tahun...

Selingan daripada aidil...

aidil: abang ada facebook tak? aidil nak add, tapi umur aidil 19 tahun tau, pastu dalam facebook, aidil dah SMK@sekolah menengah... 

afiq bukhari: apa-apa jela aidil, nanti abang add..
15 komen bernas

Minggu pertama as a sahabat bangla

June 17, 2011

Assalamualaikum...

Almost a week selepas aku bekerja di stesen minyak Petronas bersama rakan-rakan bangla yang sporting. bai tera baiii, mana mau pigi baii? abeh sampai aku pun terikut sekali nak cakap dialek bangla. yang bestnya, dorang ni mahir bertutur dalam bahasa melayu. so tak menjadi masalah kalau nak guna 100% malay time kerja.

Bangla pun manusia jugak. tapi kenapa kita kadang-kadang pandah rendah kat dorang eh? maybe sebab dulu dorang ni suka ngorat bini orang? aku rasa bini orang tu kot gedik-gedik haha. tahla, kat tempat aku ni, dorang semua ok. aku tanya kenapa datang malaysia? kenapa tak kerja kat bangladesh? dorang jawab,

Orang bangla malu sama orang bangla. lagi satu orang bangla malas. tapi akan jadi rajin kalau kerja di luar bangladesh sebab tak ada bangla lain yang tengok kita(bangla sendiri) kerja...
* aku memang pening nak pahamkan ayat kat atas ni, tapi kawan bangla aku tu yang cakap camnila, so harap korang faham.

Samala macam kita kat malaysia ni. tak nak kerja sapu sampah kat tepi jalan tu sebab MALU orang lain tengok. tak nak kerja cuci tandas sebab busuk dan MALU orang lain tengok. bagi aku pedulik hapa. niat bekerja tu kalau tak ikhlas, memang malu la jadinya. cuba fikir positif sikit. kerja kerana Allah, alhamdulillah. 

*i noticed that semua kawan-kawan bangla aku Islam. setiap kali aku terserempak dengan mereka, Assalamualaikum tak pernah lekang dari mulut. so untuk dapat pahala free menjawab salam tu teramatlah mudah. 

Back to topik asal, Im a newbie, so anything yang aku tak tahu, aku refer kat kawan bangla aku tu. bai, macam mana mau buat ini? bai, macam mana mau rekod ini? bai macam mana mau restock? baiiiiiiii, tara apa la bai, saja mau usek sama u jala baiii. bai baiiiii.. haha aku rasa pipi aku ni dah start cramp sebab hari-hari dok gelak sama itu bai.

Kerja aku mudah je, restock barang dalam kedai Mesra. kerja mudah, gaji pun murah. but no biggiela gaji ciput ke, yang penting pengalaman bekerja, plus mengisi masa lapang. cuci tingkap, mop lantai, tu semua takde hal lah. yang penting badan bergerak, bakar lemak dari menempek lemak kat lemak yang sedia ada ni.

Serius aku tak boleh duduk diam dalam kedai tu. kejap jalan sana, kejap sini. kejap pegang mop, kejap pegang penyapu. bosan weh kalau duduk saja. kalau tak ada kerja sangat, mula la aku pergi cari itu bai. bai, apa kirja lagi yang saya boleh buat? bosanla bai...

Kerja kat stesen minyak Petronas, untuk cashier ada 3 shift. 7pg-3ptg, 3ptg-11mlm, 11mlm-7pg. 8 hours per day. tapi aku bukan cashier. as i said before, jaga kedai Mesra. so kedai tak bukak 24 hours, only have 2 shift, 7pg-3ptg dan 3ptg-11mlm. So for the first trial week ni, aku kerja shift pagi. starting tommorow*supposedly today (second week), aku kerja shift malam plak.

Psst~! itu bai kata, kirja malam manyak senang dan tak banyak kerja. adehh, aku nak banyak kerja la bai! nanti aku bosan!
20 komen bernas

Wajah baru, bukan botox ok!

June 13, 2011

Assalamualaikum...

* Sebelum tu, meh baca kisah Pengalaman MUET aku. siapa yang dapat band 4, band 5 & band 6? terbaik la korang. aku mee bandung je.

Today is my first day at work selepas sebulan berehat daripada belajar. cuti semester masih lagi berbaki 3 bulan-+, dan harapnya kerja yang sekarang ni tidak membosankan hidup aku insha Allah. kerja pun bukanlah gah macam orang lain, sekadar suka-suka untuk mencari pengalaman bekerja. tak salahkan?

Yang penting saya ada elaun SMILE, kenalah dengan saya yang suka SMILE! :P

Kerja kita tolak ketepi, sekarang aku nak tanya korang semua, template baru afiqbukhari.com ni ok tak? ada siapa-siapa yang sakit mata? selekeh? berat? malap? suram? utarakanlah semua usul yang tidak berkenan di hati tu, tak payah nak sembunyi-sembunyi yer, terus terang dan ikhlas.


Psst~! so what say you all? this is ok or is this ok? asyik background warna biru je, muak jugak lama-lama dok tengok benda yang sama. tapi kesukaan kepada biru tidak pernah luntur.
23 komen bernas

Dia tak salah...

June 12, 2011

Assalamualaikum...

Di satu persimpangan lampu isyarat berdekatan dengan rumah nenek, sedang menunggu si merah bertukar kepada sang hijau,

"Anok, mokcik takdok pitih nih.  baru lepah keno samun. abih pitih mokcik 25 ringgit (tiba2 plak makcik ni cakap KL)"

Dengan riak muka yang sedih, lontaran suara yang sayu, dan kesungguhannya meminta pertolongan. Siapa tak kesian weh bila tengok seseorang merayu macam tu, lebih-lebih lagi seorang makcik tua, meminta duit, dan alasan yang diberikan memang menyentuh hati dan sanubari seseorang yang bernama manusia, 

"baru lepas kena samun".

Sehelai matawang dihulurkan dan makcik tersebut berterima kasih yang tidak terhingga sambil berlalu menuju ke kenderaan yang di belakang kami. mungkin dengan niat yang sama. harap orang di belakang menunjukkan rasa simpati kepada makcik tersebut.

Pulangnya kami ke rumah nenek, diceritakan hal sebenar, sebagai tanda peringatan kepada nenek supaya lebih berhati-hati ketika berseorangan,


Insan A : Nenek kenal tak Cik Mah? dia kena samun tadi.

Nenek : Cik Mah yang kurus-kurus tu? tinggi? pakai spek mato? Ohh kenal sangat, dio tu sebenarnyo kurang sikit. banyok kali doh dia mitok pitih dengan orang yang tak dikenali. nenek pung keno berapo kali doh dengan dio. bakponyo?

Insan A : Ohh...... kurang rupanya.. tak ada apelah.


Apa yang korang fikirkan sebenarnya?

Psst~! Tugas sebagai seorang manusia sudah dilakukan. biarlah Yang Maha Berkuasa menentukan. matawang bukanlah segala-galanya kerana sifat-sifat mahmudah itu yang paling berharga dalam diri seseorang.
9 komen bernas

Melaka bebas asap rokok

June 6, 2011

Assalamualaikum...

Aku tak hisap rokok, aku tak suka bau asap rokok, aku tak suka belikan rokok untuk orang lain, aku tak suka nak buangkan puntung rokok orang lain dan aku tak suka nak pijak rokok.

Bagus sangatlah tu Melaka dah isytiharkan 5 kawasan dalam negeri tersebut sebagai kawasan zon bebas asap rokok, (warisan dunia Melaka, Melaka Raya, Melaka International Trade Centre (MITC), pusat bandar Alor Gajah dan pusat bandar Jasin) aku suka! tapi kenapa tak isytiharkan seluruh Malaysia je ek? ohh aku tahu, nanti ramai smokers yang memberontak tak tentu pasal. bagi dorang, rokok tu segala-galanya lebih dari anak bini dan kawan-kawan. sat gi dorang semua mati sebab asap rokok macam mana? baru nak menyesal seumur hidup ka? tak ada guna.

Alah dorang semua ni, mana nak beringat. janji ada duit, kedai yang jual rokok, setle semua masalah dan nafsu serakah. dari dulu lagi aku mencari apa kebaikan merokok ni. yang aku tahu, boleh release tension, kurangkan selera makan untuk jadi kurus, hilangkan bau badan dengan asap rokok, macam-macam lagi la. haihh takda cara lain da ka? asap rokok tu buat non-smokers pening kau tau dak? 

Cuba bayangkan, bini kau tengah drive. kau dok sebelah punyala baguih dok sedut rokok. tapi asap rokok kau tak potong, p biar merewang dalam kereta. tangan bini kau ada dua ja. 2-2 tengah pegang stereng kereta. tapi kalau dah sebelah tangan dok halau-halau asap rokok, maunya si bini tak fokus? kalau eksiden macam mana? anak-anak yang dok belakang toksah dok cerita la, dari awal lagi tekup mulut dengan tangan. 'ayah, busuklah bau asap rokok. adik pening ni.' ada ayah sibuk nak buang rokok tu? buang tu memang buang, tapi kena tunggu habis dulu la. adik tau apa. dayus punya ayah.

Ihsan Google

Lagi satu, yang ni pun aku heran semacam. smokers yang hisap rokok dalam tandas. adeh! apa kau ingat sorang je yang bayar 30sen untuk masuk tandas tu? orang lain nak memerut dengan selesa, tapi bila kau masuk terus terbantut. kau tau tak tandas tu kecik, kedap udara plak tu. sekali kau hisap then hembus asap rokok, boleh pengsan semua orang yang ada dalam tandas tu. sellfish sungguh hang ni. cuba cita kat aku sikit, bila hisap rokok time memerut, taik sebesar alam boleh terus jatuh dalam mangkuk tandas ek? tak feel la macam tu. cuba hayati sikit, haihh.

Kerajaan naikkan harga rokok? aku tengok macam sama je perangai orang yang merokok ni. lagi-lagi orang kaya. taula duit banyak, setakat RM10 untuk 20 batang, takde hal la, celah gigi kan? tapi kalau gigi tu rosak disebabkan rokok, nak kata celah mana plak? bagi orang yang tidak berkemampuan plak, rokok halal naik harga, mereka beralih ke rokok haram plak, yang murah, seludup punya. susahlah bercerita tentang rokok ni. macam tak ada kesudahan je. sekat yang tu, ada alternatif lain plak. manusia kan kreatif dan bijak ke arah membinasakan diri sendiri.

Renti-rentikanla hisap rokok tu. tak ada faedah langsung. ada sesetengah fatwa kata haram, ada sesetengah kata makruh. Islam ni mudah je, kalau dah timbul keraguan, haram terus. bila buat sesuatu yang haram, dapat dosa. tapi kita nak pahala bukan dosa. akal fikiran ada kan? sila gunakan sebaik-baiknya.

Ihsan Google

Psst~! tahniah Melaka sebab berani mengisytiharkan 5 kawasan tersebut sebagai kawasan zon bebas asap rokok. negeri-negeri lain tak nak ikut ke? semoga Melaka bebas asap rokok menjelang 2013, inshaAllah.

Sumber

13 komen bernas