Home » , , » Peringatan Sekali Lagi Tentang Click Fraud

Peringatan Sekali Lagi Tentang Click Fraud

October 26, 2010

Entry kali ni untuk blogger2 yang still baru dalam nuffnang.. walaupun benda2 camni nak dekat basi da, tapi still berguna untuk masa depan.. aku bukan apa, risau status 'glitterati' akan ditarik bila korang tulis macam ni kat dalam chat box, 'hai singgah sini. saya klik nuff awak'.. 'hai saya klik pizza dan nokia'.. 'saya dah klik nuff awak, mehla klik nuff saya plak'.. korang taukan apa itu click fraud? untuk blogger2 baru, click fraud tu...

Click fraud is defined as manipulating the number of clicks on ads, e.g. by clicking repeatedly on them, resetting your IP, or encouraging others to do so.

Nuffnang sendiri pun dah keluarkan satu statement yang amat pedas buat bloggers yang amalkan fraud click ni. mesti korang x explore habis kan menu2 dalam nuffnang tu.. try baca menu getting started dalam nuffnang. kalau x sayang pendapatan korang, tryla buat.. *senyum


There's really only one big "don't" when it comes to Nuffnang, and that would be to commit click fraud. Click fraud is defined as manipulating the number of clicks on ads, e.g. by clicking repeatedly on them, resetting your IP, or encouraging others to do so. While you're more than welcome to click on your own ads if you're genuinely interested in the products/services offered, manipulating your click count is a breach of Nuffnang's terms of service.
Bloggers who commit click fraud will have their earnings revoked, or even banned for repeat offenders. This is how we feel when we see click fraud occurring - :( :( :( We're not happy when we have to ban bloggers or revoke their earnings because of click fraud, so play nice, okay?

Kalau korang nak taw kenapa click fraud ni bahaya, meh baca entry aku yang ni, 'Kenapa Fraud Clicks Berbahaya'. try fahamkan.. entry tu dari pengalaman aku sendiri bersama pengiklan2 yang lain. so boleh dipraktikkan. sekali lagi, jangan amalkan click fraud.

Psst~! blogging ni biar jujur.. jangan semata2 nak kejar duit je. kalau niat tu x ikhlas, memang payahla rezeki nak masuk. lagi satu, aku minta maaf kalau ada mesej2 dalam chat box yang aku x sempat nak balas.. *senyum

23 komen bernas:

CT said... [Reply to comment]

Akka still x paham pasal Nuffnang...camna dpt BE...ok fine dh posting entry...komen entry org...Nuffnang kira camna? kita kena blog lain klik ke pizza, airasia and whatever tu ke?

Atau biarkan je??? tak pahammmmmmm..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@CT
iklan nuffnang tu memang boleh di klik..tapi atas dasar nak mengetahui iklan tu dengan lebih lanjut.. bukan klik semata2 nak dapat pulangan yang lebih,itula click fraud, klik dengan jumlah yang banyak tanpa niat haha camtu la lebih kurang.

dan lagi satu, jangan bgtaw orang lain yang kita klik iklan apa.. tu macam dah berpakat, 'kau klik iklan aku, aku klik iklan kau'. x boleh macam tu kak :) yang penting, jujur..

berkenaan dengan cara2 nak dapatkan BE tu, akak leh bace kat blog ni, Apa Itu Buffered Earning dan Tips untuk Mendapatkan BE

suffer8zine said... [Reply to comment]

serik aku dah 4x earning jadi Rm0 hehe

kobEj0rdan~ said... [Reply to comment]

haaaaaaaaaa, kan afiq da marah, jgn la fraud click.lg2 y tulis kat shoutbox. ntah2 x klik pon.saje tulis

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

betul afiq...masih ramai yang still tinggal jejak "klik nuff, makan piza" dan sebagainya..sekarang ni blogger baru ramai bagai cendawan yang tumbuh..so rasanya memang tak salah kalau afiq nak bagi pesanan ni lagi ;)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@suffer8zine
haha belajar dari kesilapan bro :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@kobEj0rdan~
hehe bukan marah,nasihat ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Tomato Gurl's Life
untuk kepentingan bersama juge,kan cik tom? :D

LyNn HaMzAh said... [Reply to comment]

betul tu...sebelum status tu ditarik oleh nuffnang better hentikan la...tq yer sebab buat entry peringatan nie...

hani said... [Reply to comment]

klu dah klik tu diam je la..janji ikhlas..

si biskut said... [Reply to comment]

betul jangan sekali-kali nak praktik benda nie..aku dari dulu hanya utk iklan2 baru yang aku nak tau jer baru klik.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@LyNn HaMzAh
ur welcome sis :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@hani
yes,itu yang kita nak sebenarnya.ikhlas~

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@si biskut
samela dengan aku,nampak je iklan baru,aku klik.bila dah tau iklan tu pasal apa,aku biarkan je terus iklan tu berlegar2 dalam blog hehe

MissXYZ a.k.a Abaikan said... [Reply to comment]

ehehe pesanan byk dah tp masih rmai yg agak degil huhu

ultraman_88 said... [Reply to comment]

nuffnang pon dh bg tau byk kali..2 3 kali..blum tmbh yg bang afiq bg tau lg..ekeke
..

belalang hijau said... [Reply to comment]

sebelum berputih mata better tggl kan la perbuatan yg tidak elok itu...

hee

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@ultraman_88
haha benda ni kena sentiasa berputar..makin ramai blogger baru yg muncul :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@belalang hijau
ya btul tu incik belalang :D

Gayahspears said... [Reply to comment]

afiq... hahahah
sebab tu aku malas nak klik..huhu
Peringatan n info yg bagus utk bloger2 baru cam aku..hihi

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Gayahspears
haha ko bukan lame ke?humble plak ek ;p

Kalamhati said... [Reply to comment]

salam afiq..betul tu sangat takut bila citer tentang fraud click ni..kena hati2 jangan silap langkah..

memang tak berapa suka bila ada yg menyapa kat blog dengan menyruh kita klik nuff dorang..huhu rasa tak ikhlas plak

kiterkitikitu said... [Reply to comment]

susah ler nak kata kalo cenggini... play nice & be sincere ler kan bagus utk kesihatan ;)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog