Home » , , , » Menu Bar Dengan Auto-Hide Shout Box - Tutorial Review

Menu Bar Dengan Auto-Hide Shout Box - Tutorial Review

October 14, 2010

Assalamu'alaikum...

Okeh ramai yang tanya aku macam mana nak buat menu bar dengan auto-hide shout box. shout box yang tiba2 keluar bila di mouse hoverkan kat dia. macam kat dalam gambar bawah ni.. xpun cuba korang try main2 dengan shout box aku kat menu bar atas ni, hujung belah kanan.



Ramai yang kata nampak kemas.. lagi satu kalau pasang shout box kat situ, leh kurangkan berat blog korang.. so loading page nnti laju sebab de x load dengan shout box tu.. kiranye dia load asing2.. correct me if i'm wrong sifu2 sekalian *senyum menggedik

Aku x buat tutorial pun. just nak bagi kredit kat blog 'maribinablog'.. tutorial dia la yang ajar aku buat menu bar dengan auto-hide shout box tu.. tersangat lah senang kalau korang follow satu persatu.. kalau x menjadi korang leh tinggalkan komen kat entry tutorial tu.. x pun korang tanyala aku, mane taw aku leh tolong ke.. tapi awal2 aku cakap, kalau korang pakai template dalam blogger in draft, aku mintak maaf banyak2 pasal x mahir lagi coding2 dia. kalau pakai template dari luar atau old templates dari blogspot, insyaAllah aku leh tolong.

Korang dah bersedia nak mempelajari sesuatu yang baru? aku sarankan korang cuba buat sendiri dulu. atleast masa korang buat tu, korang leh belajar sekali.. yang penting sebelum nak usik kod html tu, korang buat back up, klik Download Full Template(tengok gambar kat bawah).. just in case kalau template korang rosak ke, korang boleh upload balik file template yang dah didownload tadi. last but not least, klik Preview dulu sebelum Save. kalau ade error, maybe korang tersalah paste kod2 tu.. *senyum ikhlas




Tutorial - Menu Bar Dengan Auto-Hide Shout Box, Mari Bina Blog.


Psst~! kita x akan faham selagi kita x buat sendiri.. amalkan 'try and error'. tapi kalau betul2 x faham, jangan malu bertanya yer.. kang sesat jalan plak * senyum lebar

14 komen bernas:

suffer8zine said... [Reply to comment]

smart la bro! aku setuju mmg nice la

si biskut said... [Reply to comment]

aha..nie yg aku nak cari sgt2 nie pasal menu bar nie.aku dah selalu sangat silap.ntah aku silap ker atau template HTML yg silap...tapi takper,aku nak try gak.thanx bro

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@si biskut
hehe ur welcome..

try jgn x try.. kalau aku boleh buat, ko mesti boleh jugak :D

Izan Ishak said... [Reply to comment]

k.izan kalau bab coding2 ni mmg fail. takut beno silap. hmmm...kalau afiq tolong buatkan bole tak?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Izan Ishak
boleh je kak izan.. bg afiq tgk dulu kak izan pakai template ape :)

najihah sahami said... [Reply to comment]

err..kalo mish nk cuba.knpem afiq lg jd mgsa..haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@najihah sahami
haha taw xpe..adehhh ;p

Gayahspears said... [Reply to comment]

salam afiq..
ko da jadi cikgu tutorial ya..
aku dtg nk menuntut ilmu nih :)
ajar aku, aku x phm la :) huhuhu
word press len cket kot kan... :(

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Gayahspears
haha bukan cikgu sangat pun..belajar camtu2 je ;p

klau WP aku surrender awal2 pasl xtaw langsung ehehehe

Izan Ishak said... [Reply to comment]

afiq..mekasih daun keladi ye!
nnti kalau ada apa2 k.izan tanya lagi~~

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Izan Ishak
hehe same2 kak izan :)

win@momyShaneQeisha said... [Reply to comment]

saya dah cuba tapi tak dpt2..ada masalah dgn template kot.kiranya tak myusahkan,hrp afiq dapat tlg buatkan utk akak.tq

Jaa said... [Reply to comment]

thank...tp shout out kuar lambat ler.. naper ek?

cucu umie said... [Reply to comment]

kalau ayie mahu tnye? mcm maner ea nk bt menubar itu tnpe ltak shoutbox pon.. just biasa shje..

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog