Home » , » Selamat Pagi Dunia

Selamat Pagi Dunia

October 19, 2010

Bangun pagi gosok gigi,
cuci muka terus mandi,
pakai baju minum susu,
salam ayah dan ibu..

Zaman kanak-kanak...
Mak ayah kejut, terus bangun sebab takut kena rotan, kena renjis air kat muka.. bangun solat subuh. lepas solat tu kalau rajin baca alQuran.. lepas baca alQuran, pakai kasut sekolah, pergi sekolah. kalau yang xsekolah, sambung tido xpun buat kerja rumah atau kerja sekolah..

Zaman meningkat remaja...
Masa ni ramai yang dah pergi sekolah asrama.. xdehal la nak bangun sebab warden, abang2 dan kakak2 senior gegar bilik, ketuk pintu kuat2, sepak2 katil soh bangun pergi solat berjemaah kat surau.. kalau yang sekolah harian, sila baca zaman budak.. kalau jenis yang punctual, memang akan bangun sendiri, set alarm subuh pukul berapa, then bangun macam biasa.

Zaman remaja kaw2...
Dah start masuk belajar kat university. menyewa di rumah sewa atau duduk dalam kolej. zaman paling liat aku rasa.. tido lewat giler. alasan nak siapkan assignment. ok xpe, yang penting leh bangun pagi sebab niat dah baik.. ni yang tido lewat sebab ada meeting malam2 buta dengan kawan katil sebelah menyebelah. xpun main daun terup. confirm esok pagi terbabas subuh, qada' la jawabnya. itupun kalau ingat.

Zaman berkerjaya...
Masing2 dah ada komitmen sendiri.. nak cari duit, nak kumpul duit untuk masa depan. masa ni ramai yang dah sedar apa itu erti kehidupan. bibir sentiasa mengucapkan kata2 syukur kepada Allah terhadap rezeki yang diterima. nak x nak, bangun pagi itu satu kemestian sebab x bangun pagi, maknanya rezeki dan pahala untuk hari tu kurang.

Zaman berumahtangga...
Setiap pasangan ada tugas dan tanggungjawab masing2.. bila si suami x bangun pagi, si isteri yang kejutkan dan sebaliknya. 'abang, bangun pagi solat subuh. ok sayang, jom solat berjemaah. panggil anak2 sekali.'.. anak2 masa ni melalui zaman budak. kalau x bangun, kena renjis air di muka. *senyum

Zaman di hari tua...
Rumah kata pergi, kubur kata mari.. masa tidur semakin berkurangan. dulu 8 jam sehari, sekarang 4 jam. kadang2 tidur x lena disebabkan masalah kesihatan. bangun awal pagi tu dah menjadi kebiasaan. ambil wuduk dan terus menghala ke masjid, berjemaah dan meminta keampunan dariNya di atas dosa2 kita yang lampau.

Psst~! selamat pagi semua *senyum memanjang

12 komen bernas:

missSenget said... [Reply to comment]

zaman berumahtangga tu bgusnye laa klu betul2 cmtu...jgn bini kene lempang sbb kejutkan udah la~~

Azmi said... [Reply to comment]

pagi!!!
:)

Cik Jari said... [Reply to comment]

senyummmm...tengah bersiap2 ahu kelas...kawe remaja yg hampir dewasa...mok ayoh jauh di mato.. warden tak dop pon nak kejut kawe...hok yang ado,pakat pasang jam loceng banyok-banyok...bingit!


erk...merepek suda...

moning AB....

suffer8zine said... [Reply to comment]

nice entri bro, nnt buat la pulak pasal malam, hehe :P

nabihafadzli said... [Reply to comment]

info menarik

Gayahspears said... [Reply to comment]

memang lum pernah aku baca pasai zaman nih.. cayalah beb!!! terbaik!!! tidak pupus d zaman..hik3 senyum gak :)

paan said... [Reply to comment]

zaman berumahtangga -> giliran kita plak mengejut anak2..haha

entri terbaru -> Tutorial Submit Blog / Web ke Google

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@suffer8zine
haha kalau ade idea nnt aq buatkan ekeke

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

monink~
ciktom pun senyum memanjang baca entry ni..hehe,,,

najihah sahami said... [Reply to comment]

haha..giler setuju..tp bab rumahtangga tu..aihh...ade lagi lelaki ajak bini semayang jemaah...menung kat tangga duk pkir nih~

tehr said... [Reply to comment]

terbaik la afiq
masa baby, sambil tidur boleh pulak menyusu
hehehe

nursha410 said... [Reply to comment]

terbaik juga...
minta salin ya...
untuk tampalan blog sha..

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog