Home » , » My third language : Mandarin

My third language : Mandarin

February 21, 2011

Assalamualaikum dan ni hao...

Ni hao tu salam sejahtera.. kalau tambah ma kat belakang jadi "ni hao ma?"(awak apa khabar?) haha baru belajar sepatah perkataan mandarin dah nak praktik lebih-lebih.. eh bagus sangatlah tu daripada dok peram lama-lama sampai jadi busuk buat apa.. baik praktik lebih-lebih barulah senang ilmu tu nak keluar.. barulah tak tergagap-gagap nak mengingat bila nak jawab soalan..

Sebenarnya aku ada test mandarin minggu ni.. tu yang kena hafal sambil praktik.. den ni kadang-kadang fast learner, kadang-kadang jugak slow learner.. nak tak nak memang kena praktik habis-habisan.. kalau tak naya depan kertas soalan nanti, tercongok, terkebil-kebil tengok soalan..  dahla lecturernya strict dalam hal marking-memarking nih.. kena score weh, kalau tak padahhhh..

Teringat satu kisah tentang bahasa mandarin ni.. masa aku belajar akaun dulu, pakcik aku di UK sana tak habis-habis suruh belajar bahasa mandarin ni.. katanya kalau nak masuk bidang perniagaan, mandarin dengan english kena kuat.. kalau tak susah nak manage diri.. tapi biasalah, senang je jawapan aku bagi kat dia.. "tengoklah dulu macam mana..." nampak sangat dulu aku tak berminat dengan mandarin nih.. tapi sekarang, as a third language subject is compulsory, aku terpaksa memilih mandarin..

My pakcik, tahniah kerana impianmu supaya anak saudaramu ni belajar bahasa mandarin tercapai jua hehe...

Satu keputusan yang agak bijak jugaklah aku buat kerana aku tak menyesal memilih mandarin.. this language make me so excited!! first time masuk kelas mandarin, bibir nih habis terjuih ke depan dek kerana nak follow sangat si lecturer tuh sebut perkataan mandarin satu-persatu.. habis tersembur air liur.. tapi takpe, asalkan menarik.. keluar hingus pun aku sanggup nak belajar haha. so from now on, kalau aku ada terlepas tulis mandarin, sila komen dan tanya aku apa maksudnya... kalau aku dapat jawabla haha

Psst~! ling yi er san si wu liu qi ba jiu shi... kalau dulu, bila dengar je chinese people sebut nombor dalam mandarin, kita pun main sebut je.. asalkan bunyi sama, okla tuh huhu

30 komen bernas:

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

ko tau tak yang aku fasih bahasa mandarin ni?hahaha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@nazirulhazwan~
cantik sgt r tuh, dah boleh ajar aku nih haha

AMMAR YASIR said... [Reply to comment]

ajar ar sikit cakap mandarin bro

gabanMorka said... [Reply to comment]

member aku petah ckp mandarin
dok umah die aku rasa mcm aku je melayu (1 family speaking mandarin)
jelez aku

aku ada gak blaja bahasa perancis dulu kat skul
tapi aku dtg kelas sbb cikgunya je (cikgu pompan mat salleh kot,sape xnk dtg)

haha

mera zati M.z said... [Reply to comment]

wo bu chi tao ehh !!! haha <---mereben

RastaMat said... [Reply to comment]

soalan exam nanti berbunyi macam ni :

sila nyanyikan lagu tong hua..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@AMMAR YASIR
haha baru belajar basic ni bro :D

M.a.s.u.r.i said... [Reply to comment]

waaa...dai hao le...
ehehe...

shida saje said... [Reply to comment]

bagus2 afiq hihi..gambatte!

pali7x said... [Reply to comment]

ni hao w__g

penuhkan tempat kosong. hahaha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@pali7x
Ni hao dut haha ngong mu pali.

Rainbow said... [Reply to comment]

ni heng hao lio!! awok sangat hebat..

gong xi fa chai..ang pao na lai :P

suffer8zine said... [Reply to comment]

wahhh boleh ajar aku ni bro

Terkini : 10 Jambatan Terpanjang Di Dunia

apik pehe said... [Reply to comment]

hehe..apik pnah belajar mandarin..kt universiti gak..tapi da lame la..2 tahun lepas rasenyer..skang ni ingat perkataan yg senang2 jer..hehe..ni jia sheng me mingzi?betol ke x tu xtau la..hehe

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Rainbow
haha kelu lidah nk menjawab.. faham tang anpow na lai je hahaha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@apik pehe
haha betul sangatlah tu, wo jiao afiq :D

Bulan said... [Reply to comment]

ajusshi!!!
gwenchaenayo?
mannayo?
nan bogoshippo!
chongnal bogoshippo!
ahakss...

psstt~ afiq tgh garu kepala.hahaha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Bulan
ini bahasa korea haha

eRza farEeha said... [Reply to comment]

hahah..nek amik spain..hehe..wo ai ni..hahaha

jaysya said... [Reply to comment]

hehehe nk sbut tu bibir kasi juih lbeh siket ye,,;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@jaysya
haha sifu mandarin dah masuk nih :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@eRza farEeha
yela tu amek spain.. wo ai ni?? ape? hahaha

Fairosza said... [Reply to comment]

wo ai ni-->tau ni je...hahaha..

dulu kat sekolah penah bljr germany,pastu penah masuk kursus base jepun 3bulan free dok hotel uniten..tp tak master2 pon foreign language ni..base jawa pon tak pass nk blaja base lain...haha

Izan Ishak said... [Reply to comment]

bagus afiq amik mandarin.
pasni mesti skor punya.
pening2 jap je tu~

KiD said... [Reply to comment]

yang kid tau.. ni hao maa.. gong xi fa xhai.. angpow na lai... ekekekee

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Fairosza
best tu dpt belajar jepun free hehe skng ni pun ngah berbelit2 lidah lagi nih nak sebut perkataan2 dia.agak mncabar gak :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Izan Ishak
insyaAllah kak :) tgh nak mempraktikkan lagi ni hehe

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@KiD
haha wo hen hao, gong xi fa cai, angpao lai lai lai hehee

Pendekar Berkuda said... [Reply to comment]

ang memang tak boleh pakai... pelat je nanti cakap mandarin..

Ni Hau Ma?

ko jawab : Jia Long Po..

muehehehehe...

JOM JENGUK PENDEKAR (^_^)

najihah sahami said... [Reply to comment]

haha..lepas ni mesti mata afiq jadi sepet. adeh!!dah la dah memang sepet kan. hahhaa

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog