Home » , » Katakan TIDAK kepada Hari Kekasih!

Katakan TIDAK kepada Hari Kekasih!

February 14, 2011

Assalamualaikum...

Cuma nak sampaikan satu pesanan ringkas kepada semua pasangan kekasih mahupun yang dah berkahwin, khususnya yang beragama ISLAM, SAY NO TO VALENTINE'S DAY. kenapa nak kena khususkan pada hari ni sahaja baru nak bagi bunga@anak patung bagai? hari-hari lain tak boleh bagi ke? takde plak tarikh dalam kalendar Islam kita wajib kena bagi tu semua kepada pasangan kekasih. syirik syirikkk! kalau mufti dah larang, ikut jela.. bukan untuk keburukkan, tapi kebaikkan kita semua yang bakal menempuh hari pembalasan nanti... Wallahualam..


Benda ni semua hanya menjerumuskan kepada perbuatan maksiat je.. cukup-cukupla sebelum ni dah buat dosa pegang tangan time dating, berdua-duaan... janganlah tambah dosa lagi dengan sambut hari kekasih. nonsense!! daripada buang duit belikan pasangan bunga mahal-mahal, patung cantik-cantik, baik simpan duit tu, kumpul dan buat hantaran untuk kahwin nanti, daripada haram terus jadi halal.

Psst~! kalau dah jodoh tu memang tak kemana...

29 komen bernas:

saya_arief said... [Reply to comment]

jangan le sambut.
xdek faedah nye pown kan.

Jery_Alid Misyahzniirf said... [Reply to comment]

iyer kena beringat sebelum menerima azamnya di kemudian hari. thanks memberi ingatan

Khisarah said... [Reply to comment]

Kitakan dikurniakan lebih kurang 365 Hari dalam Setahun..
Kalau betul pon nak tunjukkan 'Kasih Sayang' terhadap pasangan masing2, nak tunjuk 'Love Affection' lah kononnyer.. kenapa mesti tunggu Valentine? Pelik..
Visit me at Indahnya Kehidupan

aurikelsan said... [Reply to comment]

YA..katakan tidak kpd Hari kekasih.bukan sebab mufti larang kita kena ikut, tapi sebab Valentine jelas-jelas bukan bersumber dari Islam, melainkan bersumber dari rekaan fikiran manusia yang diteruskan oleh pihak gereja. Sejarah V-day yg pada asalnya adalah perayaan yang berdasarkan kepada pesta jamuan 'supercalis' bangsa Romawi kuno di mana setelah mereka masuk Agama kristian, maka berubah menjadi 'acara keagamaan' yang dikaitkan dengan kematian St. Valentine.

Bayu Kenangan said... [Reply to comment]

kasih sayang mestilah diterapkan saban hari...

aizatjohar said... [Reply to comment]

mmg tak patut pun sambut..very cruel

alif said... [Reply to comment]

huhuhuhu nasib baik tak buat

Bulan said... [Reply to comment]

i like this entri!
ahakss

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

alah afiq, bukan ko yang plg semangant ker nak celebrate bende ni, semalam kate lain hari ni kate lain.hahaah

Rainbow said... [Reply to comment]

suka ayat last....

JODOH TAK KE MANA...

ehem..hehe

najihah sahami said... [Reply to comment]

yeah!!kalau dah jodoh tak kemana!!hak2..i like!
:P

munna said... [Reply to comment]

betul tu... takde pekdahnya sambut valentine ni... kak munna sokong katakan tidak...

ir. chung-ho said... [Reply to comment]

betul2.. pak cik stuju..
singgah blog pak cik plak.. :)
http://akukamulensa.blogspot.com/2011/02/valentine-day-is-hareemmm.html

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Jery_Alid Misyahzniirf
sama2 :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@aurikelsan
thumbs up! thnks sebab mengukuhkan lagi entry afiq :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@nazirulhazwan~
haha fitnah fitnah..

darkbatman said... [Reply to comment]

no 2 valentine days..hehee..
ak pun xsambut..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@darkbatman
huhu better xyah sambut..

Rama2Ungu said... [Reply to comment]

huh! ntah hape2 la diorang ni ketagih sngt nak celebrate valentine ni..takde mende sangat pun..suka je mengagung2kan perayaan yg dah tentu2 terpesong dari ajaran islam.. takkan time satu hari tu je nak ingt pasangan kan..dahtu hari2 lain tak payah la ingat..?

khaifaiz said... [Reply to comment]

sama-sama kita berkempen.. bukan hari ini sahaja.. tapi untuk tahun2 yang mendatang

Belalang Hijau said... [Reply to comment]

ade yg dah terloncat-loncat x sabar kawen kat komen atas tu...

kuikuikui

eRza farEeha said... [Reply to comment]

btol..ari2 kn ari ksih syg...nk tedy mear mggu dpn!!hhuhu

Cik Shiqa said... [Reply to comment]

sokong..

tenangsudey said... [Reply to comment]

Wajib tahu dan baca Jika anda meniduri kekasih pada 14hb Februari (hari kekasih), kekasih anda akan memberi berita baik pada 10 Mei (hari ibu) dan anda akan mempunyai anak pada 14hb November (hari kanak-kanak sedunia). Jika di lihat pada aspek perubatan, anda dinasihatkan jangan cuba perkara ni pada semua kekasih anda kerana anda akan mendapat berita buruk pada 1hb Disember (hari Aids sedunia)

Solihin Zubir said... [Reply to comment]

nak berkasih, xpyh ada hari tertentu.. heheh..

iksharizan said... [Reply to comment]

ye2 la tak celeb valentine nh?

Cikmin said... [Reply to comment]

dulu2 masa zaman gedik memang wajib je celeb VD ni..tapi rasanya dah lama jugak tak celeb dan semalam langsung tak ingat apa-apa dan rasa apa-apa..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@iksharizan
bnda2 yang lagho macam ni mmg x sambut.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Cikmin
alhamdulillah cikmin.sama2lah kita bermuhasaah diri :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog