Home » » Banjir!

Banjir!

September 30, 2010

Assalamu'alaikum...

Semalam hujan.. hujan lebat giler.. da lame x hujan macam semalam.. tapi bukan masalah hujan sebenarnya penyebab banjir kat rumah aku. sebab sebelum2 ni pun pernah je hujan lebat macam tu.. x plak banjir sampai masuk ke dalam rumah. sampai ke dapur plak tu.. perghh..

Kalau air yang masuk tu air hujan je, xpela.. ni sampaikan air dalam pembetung pun masuk sekali.. wehh busuk kott.. masa dulu2 xpernah ada kes macam ni..sejak pembinaan kawasan rumah yang melampau di lereng bukit, habis jahanam rumah2 di kaki bukit.. cari untung, tapi akai xdak. pkla sikit kat rumah2 yang berkedudukan rendah ni..

Hari ni nk pegi report kat majlis pembandaran, nak suruh besarkan lagi longkang. nak report sama I**** Water, u punya saluran pembetung sudah x boleh nak tampung kuantiti air yang banyak dari hari ke hari.. pakai penutup besi pun, air still boleh tolak sampai terbukak.. kitorang dah xtahan!!






psst~! ada hikmah sebenarnya bile benda ni berlaku.. boleh cuci rumah sekali.. tapi yang xbestnya, ada perkakas elektrik yang jahanam bila air tu masuk ke dalam rumah. wuuuu

35 komen bernas:

Joe said... [Reply to comment]

perh!! kasian, mesti tension! Apa nak buat ye tak, cuci aje le....

Izan Ishak said... [Reply to comment]

afiq...banjir pulak dah! mmg mcm tulah kalau dah ada org buat perumahan kat tepi bukit. kita yg kat bwh jadi mangsa. takpe...ada hikmahnya kan.

*hari tu, masa balik umah mak k.izan pun air dah naik. nasib baik umah kg tu tinggi...

CiK QiQi said... [Reply to comment]

adoi...abz bnjir ye afiq...isk..tu yg qiqi hangin tu..pemaju skang bkn kesah ngn org yg dk wsn tnh rndah..depa duk mjukn yg ats2 bukit tnpa pk org ktbwh..mmg xbtggungjwab..ish

lea said... [Reply to comment]

xsuka banjir. tapi suka maen2 air hujan..

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

takpe afiq leh kemas rumah ramai2..hehe..dugaan...

Afiq said... [Reply to comment]

@Joe huhu cuci je..tapi best gak cuci2 rumah ni..puas bile tgk umah bersih :D

Afiq said... [Reply to comment]

@Izan Ishak
kan best kalau umah afiq tinggi mcm umah mak k.izan hehe memang da byk sgt prumahan yang tgh naik.. dulu kwn umah afiq sjuk je..skng, pagi ke, tghari ke,same je.. sabar :)

Afiq said... [Reply to comment]

@CiK QiQi
tau xpe..ari tu ade kes tanah mngelongsor kat bukit antarabangsa..sebab kes nk buat rumah kat kaki bukit la..bengong tol..

Afiq said... [Reply to comment]

@lea
boleh demam wooo hehe

Afiq said... [Reply to comment]

@Tomato Gurl's Life
hehe mane ramai2nye? anis xbalik lg ;p

najihah sahami said... [Reply to comment]

aaa...teruk jgak yep fiQ...ngatkan masuk air bese2 je..seb bek xmtk bungkus air semalam...haha..

selamat membersih rumah k!!semoga lipas pon terbersih sama!!

Afiq said... [Reply to comment]

@najihah sahami
ha taw xpe..dok mintak bungkus plak haha lipas da mati lemas ;p

Azmi said... [Reply to comment]

ish kalau setakat air hujan tak ppe la ni semua air2 yg tak perlu pun masuk jugak

Afiq said... [Reply to comment]

@Azmi
taw xpe..selamat air tu jenis yg ringan2 je..kalau kena air mugholazoh x ke kena xsamak satu umah..

yott said... [Reply to comment]

siannya..rosak plk barang2

Nur Hawa Mohd Zin said... [Reply to comment]

afiq...kesian nye banjir...ada binatang berbisa tak?? dah surut ke?

Ari Blog said... [Reply to comment]

nasib bek umh aku condo..hahaha!!..

Afiq said... [Reply to comment]

@Ari Blog
condo la jugak haha

Afiq said... [Reply to comment]

@Nur Hawa Mohd Zin
binatang berbisa rasenye xde..da surut da mlm tadi..tu yg terus bersihkan huu

Afiq said... [Reply to comment]

@yott
huhu tula..redha je.. :)

mr.curly said... [Reply to comment]

ayoyo..pasni kite oder roti canai banjir lak bro.. hehe

ferra said... [Reply to comment]

wah msti fon/kamera tuh basah2 kan

Afiq said... [Reply to comment]

@mr.curly
haha xdehal..tpi lu lanje r :D

Afiq said... [Reply to comment]

@ferra
hehe taw xpe..selamat xrosak :D

MissXYZ a.k.a Abaikan said... [Reply to comment]

ler banjiroooo ke? sabo je la...

Cik Jari said... [Reply to comment]

takziah!!!

:)

h4ni3 said... [Reply to comment]

uii.. tension gak bila banjir kan
takpe takpe.. ada hikmah tu
plus, boleh beli barang letrik baru :)

gdoupt_monster71 said... [Reply to comment]

sabar...ujian tuhan 2

Anishaway said... [Reply to comment]

OMG ! kasut itam levis anishhh !!! huhu
kuran hasam btol la kontraKOTOR ! grrr

sabarsabar..

Nur Hayaty said... [Reply to comment]

owh...siannya..harapnya kamu bersabar....suruh zaer buat keje lebih jangan asyik Bwalking je..hehe...=]

Cikmin said... [Reply to comment]

adessss..teruk la macam tu...kalau hari2 hujan lebat macam tu...

Afiq said... [Reply to comment]

@gdoupt_monster71
hehe ye bro.. sy redha je :)

Afiq said... [Reply to comment]

@Anishaway
haha tah mana2 hanyut kasut tu.. kasut umi kat penjuru sana,selipar afiq kat penjuru sini..selamat pintu pagar tutup..kalau x memang da hilang tah ke mana ;p

Afiq said... [Reply to comment]

@Nur Hayaty
hehe zaer balik lewat..de tolong tgk je ;p

Afiq said... [Reply to comment]

@Cikmin
tu la cikmin..riso gak kalau hujan lebat macam hari tu..tapi berserah jela.. tgh cari jalan macam mana nak halang air tu daripada masuk rumah lgi huuuu

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog