Home » , , , » Google Search Engine - Shortcuts @ Jalan Pintas

Google Search Engine - Shortcuts @ Jalan Pintas

September 27, 2010

Assalamu'alaikum...

Pernah menggunakan internet? student? broker saham? penjual nasi ayam? pelancong? blogger tegar? mak? ayah? cikgu? haa aku rasa semua pernah even budak kecik pun tahu nak cari video doraemon kat mana. tapi korang tahu menggunakan internet secara tepat, cepat dan berkesan? hehe mesti ramai yang dah tahu. bukan susah pun nak guna internet ni. kalau nak search 'nasi ayam', bukak je page Google, then taip perkataan nasi ayam. nanti keluarlah berduyun2 list@website yang ada perkataan nasi ayam..

Tapi macam mana nak cari dalam satu website je? Ok straight to the point, bagi siapa2 yang x tahu atau x pernah nak amek tahu cara mudah dan singkat nak mencari sesuatu dalam internet, meh sini aku nak bgtahu.. benda ni senang je. free plak tu..

  • site : carian di dalam satu website sahaja. contohnya kalau nak cari perkataan kereta dalam mudah.my, just taip dalam kotak search google macam ni ; kereta site : mudah.my  
  • [#]...[#] carian diantara lingkungan nombor. maksudnya kalau korang nak beli kereta yang harganya dalam linkungan RM20000 hingga RM30000, just taip dalam kotak search google@yahoo macam ni; kereta RM20000...RM30000 
  • link : carian website yang ada link tertentu. contohnya kalau korang nak periksa website mana yang ada linkkan blog@website korang, just taip dalam kotak search google macam ni; link : www.afiqbukhari.com
  • info : carian maklumat tentang sesebuah website. contohnya nak cari maklumat tentang negara Malaysia, just taip dalam kotak search google macam ni; info : malaysia
  • related : carian website yang ada kena mengena dengan sesuatu website yang lain. contohnya kalau korang nak cari website yang bersangkut paut dengan mudah.my, korang just taip dalam kotak search google macam ni; related : mudah.my
Sumber - Google Help - Cheat Sheet

Amacam? korang dah try ke? ikut sebijik2 macam aku buat tu.. tryla dulu baru nampak hasilnya.. kalau nak tambah ilmu pengetahuan, kena banyak mencuba, try and error mat saleh kata. cara2 kat atas sangat berguna kalau kita ni jenis yang lurus, xnk ada satu pun yang bengkang bengkok... x faham? baik korang try dulu. then baru korang akan tahu kenapa aku maksudkan macam tu.. :)

Aku harap korang dapat memahami apa yang aku cuba sampaikan. benda2 ni semua boleh menjimatkan masa dan x memeningkan kepala otak kita. kalau x faham, kotak komen kat bawah ni ada je sedang menunggu :) lagi satu, cara ni aku rasa boleh diguna pakai dalam Yahoo jugak.

psst~! kepada para blogger yang suka blogwalking, aku rasa cara2 kat atas ni boleh membantu korang mencari blog@website yang backlinkkan url blog@website korang. xpercaya? cuba try :)

19 komen bernas:

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

tenkiu2..tips yang bagus..nak cubalah..dah tue afiq test dapat tak backlick dr blog cik tom??hehe

apyz's said... [Reply to comment]

BAGUS2..kajian yang teliti...

Afiq said... [Reply to comment]

@Tomato Gurl's Life
hehe afiq x cuba lagi untuk blog afiq...cik try r cubakan ;p

Afiq said... [Reply to comment]

@apyz's
trimasss!! :D

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

owh cantu..hehe..nnti yuni cuba..thanx afiq...rajian eik wat kajian..;D

Affan Ruslan said... [Reply to comment]

Salam. Steady ni bro.
Aku guna chrome, lepas tulis URL tekan tab, nnti blh search maca no 1 kt atas tu

Afiq said... [Reply to comment]

@Yuni Aisyah
hehe ur welcome.. afiq dah taw lame benda ni..tpi belom sampai seru nk buat entry je :)

najihah sahami said... [Reply to comment]

waa..mish dah penah cuba!!memang berderet kuar yang org backlink untuk kite..haha..rasa hoT lak..adess

Afiq said... [Reply to comment]

@najihah sahami
ecece hotnye mish hehe senang kan??

ProfHariz said... [Reply to comment]

Terima kasih atas perkongsian nie bro.. Chaiyok2 :)

Marhaen Kacak said... [Reply to comment]

bro...thanx for info... selama ni aku pakai backlinkchecker... x sangka ada cara mudah...:)

Aku nak tny la... aku check pakai backlinkchecker backlink mcm sket jer n mengarut...

tapi kalau aku cari backlink aku pakai google search mcm care di atas mcm banyak jer...

nape eh?

Afiq said... [Reply to comment]

@Marhaen Kacak
hehe ur welcome..
kalau guna cara atas ni, dia xrestricted untuk brp maksimum yang google boleh cari.. so semua backlink site akan keluar..memang banyak & infinit :)

Afiq said... [Reply to comment]

@ProfHariz
yo same2 prof! :D

Cik Bucken said... [Reply to comment]

darriiiiii dulu lg tak reti2 mende camnilah..
hoho tq ye afiq ^_^

nur said... [Reply to comment]

bagus nih

wayne rooney injured?

tehr said... [Reply to comment]

ooo macam tu rupanya
thanks

Azmi said... [Reply to comment]

bagus fiq..keh3

MissXYZ a.k.a Abaikan said... [Reply to comment]

bgs2 teruskan beri info berguna =)

RuSh D said... [Reply to comment]

thanx 4 ur info..

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog