Home » , , , » Bagaimana Nak Buat Pages Dalam Blogspot - Tutorial Bergambar

Bagaimana Nak Buat Pages Dalam Blogspot - Tutorial Bergambar

September 28, 2010

Assalamu'alaikum..


Ramai yang tanya macam mana nak buat ruangan 'Pages' macam kat sebelah kanan entry ni.. sebenarnya xdela payah sangat pun. blogger in draft sendiri yang sediakan widget tu.. pada blogger2 yang still menggunakan blogspot, anda semua dah boleh bertukar ke blogger in draft secara percuma. masuk ke ruangan dashboard, then tick kotak blogger in draft, di bahagian atas kanan ruangan dashboard blogspot...

gambar dari google, blog cikmin.com


Ok meh follow cara2 nak buat pages macam dalam blog afiqbukhari.com..
  • Masuk ke ruangan Dashboard, pilih New Post.
klik untuk tumbesaran

  • Cari tab 'Edit Pages' dan klik.
klik untuk tumbesaran

  • Klik New Page. korang leh buat pages, paling banyak pun dalam 10 page je..
klik untuk tumbesaran

  • Langkah seterusnya, sama macam korang nak publish entry baru.. isikan ruangan tajuk dan masukkan isi di dalam ruangan menulis tu.. korang leh masukkan embedded kod, link, gambar, n macam2 lagi.. Lepas dah siap, preview dulu then baru korang klik PUBLISH PAGE.
klik untuk tumbesaran

Hehe dah siap.. senang je kan.. ok kalau korang nak ubah kedudukan pages tu, korang masuk DESIGN > PAGE ELEMENTS. cari kat mana kedudukan pages korang dan klik 'edit'. kat situ korang boleh drag pages2 korang sama ada ke atas atau ke bawah.

klik untuk tumbesaran

Dan kalau korang nak kedudukan pages korang tu di atas post, just drag dari kedudukan asal sampai ke atas post. akhir sekali klik SAVE.

Psst~! macam biasa, kotak komen kat bawah ni je :) orang last yang bertanya tutorial ni ialah kak atie :)

33 komen bernas:

mizz sue said... [Reply to comment]

JOM LA JOIN HANYA LETAK GAMBAR YANG CANTIK!
http://suhaidasupalio.blogspot.com/2010/09/peraduan-memori-di-pagi-raya.html

Cik Jari said... [Reply to comment]

wah...afiq dh jd cikgu tutor skrg nih...hehe...gud2..sharing is blogging

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

nice tutorial :)

atie said... [Reply to comment]

wah.. afiq.. tkasih bebanyak.. nak try skrg hehe!!

Afiq said... [Reply to comment]

@Cik Jari
hehe orang mintak tolong kite kena tolong..xkn nak masam muka kot ;p

Afiq said... [Reply to comment]

@atie
hehe same2 kak atie..try jgn x try :D harap2 menjadi :)

encHIx laNDax said... [Reply to comment]

wah!thankz afiq~

Afiq said... [Reply to comment]

@encHIx laNDax
same2 :D

gnesop.com said... [Reply to comment]

nice sharing

NARDtheNERD said... [Reply to comment]

paham paham paham.
bagus cikgu ajar.
hehe.
:)

Afiq said... [Reply to comment]

@NARDtheNERD
alhamdulillah :) paham jugak anak murid saya yg sorang nih ;p

admin said... [Reply to comment]

afiQ.. jadi larr.. alhamdulillah.. tkasih byk2.. tutorial tu utk blogshop kak atie yang baru.. masih dlm pembinaan.. tkasih :)

RuSh D said... [Reply to comment]

mcm tue rupa nyer..br taw..thanx

Afiq said... [Reply to comment]

@RuSh D
your welcome :D

Afiq said... [Reply to comment]

@admin
0o0o same2 kak atie..benda simple je..sharing is caring :)

Azmi said... [Reply to comment]

kui3..
bagus dowh...

padin said... [Reply to comment]

hehe da banyak tutorial, teruskan bro!!

humbleyat said... [Reply to comment]

wah afiq..terima kasih .dpt jugak guideline yg rasmi drp dok godek2 sendiri..nnti nk cuba la..terima kasih daun keladi yerk..lain kali boleh belajar lagi.;-)

Alif Irfan said... [Reply to comment]

salam afiq,
ni yg dok tnya aritu...
kata x reti...

Afiq said... [Reply to comment]

@Alif Irfan
wsalam, eh yeke aq kate xreti? xdela.. maybe aku silap paham kot.. sori2 :)

Afiq said... [Reply to comment]

@humbleyat
hehe sama2..kita semua sama2 belajar :)

zai said... [Reply to comment]

thanx afiq!baru sekarang saya faham fungsinya.;)

ain said... [Reply to comment]

nak buat jgk la

leha orange said... [Reply to comment]

nak tanya.. macam mana pulak kalau kita buat post then kita labelkan.. kita nak buat yang kita label tu as pages.. contohnya macam kita ada 5 post pasal ayam goreng, then kita nak buat page yang bertajuk ayam goreng.. dalam page tu ada semua entry pasal ayam goreng.. huhu.. paham tak?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@leha orange
hehe paham.. afiq taw cara manual je..

masukkan satu persatu link post2 ayam goreng dalam pages ayam goreng tu. kiranya kita backlinkkan post2 ayam goreng tu dalam satu pages.

afiq xtaw cara auto. kalau ada afiq akan try publish.

leha orange said... [Reply to comment]

@Afiq Bukhari
owh.. oke-oke.. btw.. tima kasih.. hehe..

geramgaram said... [Reply to comment]

nak tukar k`dudukan tuh apa leh explain tak kurang pham..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@geramgaram
hai, maksudnya, sama ada nak kedudukan menu pages tu di bawah header(atas ruangan posting) atau dalam sidebar.

Insan yang kerdil said... [Reply to comment]

ilmu yg bermanfaat neh....thank..

SMKWT said... [Reply to comment]

mcm mana nak tambah pages lebih dari 10 yang dibagi tu???

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@SMKWT
rasenye blogger hanya provide 10 stand alone pages je. xleh lebih.

Mona Fashion Collection said... [Reply to comment]

k...bab page tuh dh buat.yg xtau tu dlm setiap pages tuh blh ker post byk2 berlainan masa dan tarikh sbb yg sy watt dlm pages tuh skali post jer...???budak baru blajar heheh

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Mona Fashion Collection untuk blogger, saya x pasti. rasenye x boleh :) kena add cara manual je.

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog