Home » , , » Entry Yang Bernas Dan Blog Yang Cantik

Entry Yang Bernas Dan Blog Yang Cantik

October 23, 2010

Blogging dari pandangan aku. 2 elemen ni je yang aku teringin sangat nak tekankan setiap kali aku masuk blog seseorang..

sumber dari google
Entry.
Anda mempunyai hak untuk mengeluarkan sebarang jenis entry. entry bersifat peribadi, tutorial, pandangan, cadangan, kritikan dan sbgnya. itu semua hak anda. entry panjang atau pendek? lain pembaca, lain ragammya. ada yang suka membaca entry yang panjang. ada yang suka membaca entry yang pendek. cuma sebelum mengeluarkan entry tu, teliti dahulu penulisan kita. ada x elemen2 atau isi2 yang bernas untuk dikongsikan bersama dengan para pembaca?

Pembaca akan lebih suka membaca entry yang boleh memberi manfaat kepada meraka. memberi sesuatu yang amat bermakna untuk dijadikan sebagai pegangan. kalau boleh, selitkan sesuatu walaupun sedikit. dan apa yang paling penting, jangan membuatkan pembaca pening dengan penulisan anda. itu ancaman namanya. dengan pantas mereka akan menekan butang pangkah.

Cantik.
Cantik itu perlu. tapi bukan cantik dengan widget2 yang membebankan blog. cukup sekadar menghiasi blog dengan warna2 yang menarik, susunan template yang teratur dan kemas.. anda suka pakai widget yang keluarkan bunga api dari tepi blog? widget yang keluarkan bunga dari tepi blog? x perlu semua tu kerana pembaca akan meyumpah seranah semasa menunggu untuk masuk ke dalam blog anda. kan dah mengurangkan minat mereka untuk terus membaca.

Perlu ke meletakkan widget seperti music box yang auto play? perlu ke meletakkan akuarium yang ada kura2 dan ikan di dalam blog anda? kalau untuk blog peribadi, anda digalakkan meletakkan widget2 tersebut kerana ianya boleh membantu anda mengurangkan tekanan perasaan dan masalah yang sedang dihadapi. tetapi sebenarnya menambahkan tekanan kepada pembaca yang mempunyai kelajuan internet tahap siput.

Okeh, kat bawah ni aku senaraikan antara tips2 yang membina dari blog 'maribinablog'

Nak baca lagi apa pandangan aku tentang blog? meh baca entry ni plak, 'Disebalik BLOG'

Psst~! aku xdela mahir sangat nak memberi nasihat.. tapi aku suka berkongsi benda yang sepatutnya dikongsi bersama. dan aku x kata yang aku ni 100% perfect.. kita sama2 belajar.

Psst2~! pandangan2 aku di atas tu untuk blogger2 yang memang nakkan penulisan meraka dibaca oleh orang lain..

33 komen bernas:

Ellen said... [Reply to comment]

Oh Ok Cufiq..ellen cuba praktik apa yang dicadangkan di sini...yang penting jangan pernah rasa puas nak g nellen punya blog yang tak ada apa2 nya...hehehe..

ms.GrEEn said... [Reply to comment]

nasihat agak membantu..hehe...btoi2...aku pon x ske yg ade bling2 kat cursor tuh...agak anoying..so mmg xlama la singgah jawabnyer,,hehe..lagi satu x tahan kalo ade lagu...kdg2 tgh bw..mmg terkujat tgh2 mlm..lagu masing2..mak ai...bikin bikin..so langkah paling sopan..aku mutekan je lappy punyer volume..tapi masalahnyer..mana aku nk dgr lagu dari player aku ni!!!! tensen2....aku on radio dari henpon..abis cter..haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Ellen
hehe insyaAllah afiq akn selalu jengah blog nellen :D

Nur Azila Ismail said... [Reply to comment]

setuju sgt . internet slow nie , nak tunggu loading ,adoiii

OrenLimau said... [Reply to comment]

hehhe..menarek2!
thanks afiq for da good tips.

mAsHiMaRo said... [Reply to comment]

hihihi.
yang part cantik tu.
mm dah tayah tnya afiq:)
sebab afiq dah puji...

tapi tentang entry,mm still mencari

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

nasihat bagus dan mantaf afiq..setuju..tapi cik tom pun still belajar bab cara penulisan tue..al-maklum la agak kurang mahir nak main ayat ni...kalau afiq rasa ade apa2 terkurang pada blog ciktom..sudi2 la tegur ye..thanks :)

cikmin said... [Reply to comment]

adesss...blog cikmin memang takde entri bernas pun.. :P memang tak boleh nak puaskan sesapa pun membacanya...kalau kepuasan sendiri agak tercapai bila cikmin selak balik entri2 dari segi penulisan dari tahun 2008..

suffer8zine said... [Reply to comment]

nice entri bro, aku suka entri ni!

Terkini : Maut berebut remote TV

Anna Boleyn said... [Reply to comment]

betol2. anna pon klu ikutkan kurang gemar klu ada blog yg pasang widget yg bukan2. tp nk wat cmne kan. kita dah menegur..terpulang pd diorang utk ubah ke tak. nk ckp lebey2 pon tak boley jugak sbb tu blog diorang kan. hehe

btw, thanx sebab sudi bg cadangan kat entry domain tu. :)

p/s : 2 hari ni anna boleyn happy sangat sebab :

2266 pageviews with 1145 unique visitors for Hana Love Nest! :)

MissXYZ a.k.a Abaikan said... [Reply to comment]

ehehe bgs2 sentiasa memastikan yg terbaik utk pembaca... miss mai sini pon makin syok je rase

padin said... [Reply to comment]

hehe terbaik, fiq..
pasal penulisan aku taknak komen pape,aku baca je semua bentuk penulisan

pasal kekemasan, aku setuju.. kadang - kadang widget meleret2 ke bawah ekekee.. betul la tu, kita datang nak baca entry dia, tapi "benda2" tu menjadikan hasrat kadang2 tak tercapai,

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@padin
hehe tentang penulisan tu umum je din..sape nak terima, terima..kalau xle terima, senyap je :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@MissXYZ a.k.a Abaikan
hehe thnkx miss :D

budak_nakal said... [Reply to comment]

haha.. bgs2.. serius widget yg kat tepi tu sgt memberi ganguan semasa pembacaan.. haha..

RAFHAN ~peace~ said... [Reply to comment]

hari tu, aku buat rombakan secara besar2an blog aku. Byk widget yg aku buang. Link exchange pun aku susun bagi nmpak kemas. tapi berita malang, bile aku timbang blog aku, still berada di atas paras 100 KB. huhu. x tau la nk kurangkan ape lagi... Mungkin bilangan entry post pada muka depan plak..

tehr said... [Reply to comment]

aku setuju dengan langkah mengurangkan widget yang terlalu banyak, susah nak loading
internet kat malaysia pun bukan laju sangat pun

xkane said... [Reply to comment]

aku setuju sangat2.....kadang2 aku buka 4 blog sekali gus..terkena pula semua ada lagu..terus tutup semua blog tu..heheh..

Cik Jari said... [Reply to comment]

hehe..suke tak belog buku conteng tuh? okeyh,takpe...tak suka pon kene gi jenguk gak ye!! nih arahan bukan jemputan....haha....kejam kan??

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Cik Jari
hahah memang kejam!!

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@xkane
hehe rakan2,tgk feedback dari blogger xkane ni..nak ke yang lainjadi camtu? hehe

AJ said... [Reply to comment]

hehe...ske blog yg simple,dan melemahkan semangat nk tunggu loading lme2 sb aj pon bz..nice advice moga blogger lain ikot yer hehe

Gayahspears said... [Reply to comment]

baik cikgu afiq.. gayah akan ikot...hihi.. xde widget sgt pon.. buat berat blog ja..huhu..betoi tak???

p[A]n[A]d[O]L said... [Reply to comment]

hasil penelitian aku,
kebykkan yg akn ltk banyak widget atau gadget nie adalah blogger2 baru..
siap ngan lagu masing2..
kalo buka smpi 3 blog, 3 3 lain2 lagu..
maunya x t'kezut kalo br jer bukak, dah kuar sound.
srius, aku trus X suma skali..
hahaha

tapi aku notice jgk,
by time dorg sedar apa yg perlu n x perlu kat blog dorg..
tym nie br best ronda2 blog..
ehehhe

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@p[A]n[A]d[O]L
hehe btul tu..aq sebenarnye tergerak hati nk buat entry camtu bila bro ben ashaari buat entry pasal mane blogger2 yg lama.xnk bg nasihat ke kat blogger2 baru huhu

gnesop.com said... [Reply to comment]

mmg x suka jika ada blog letak musix box.. autoplay lak tu.. x der butang stop.. iks iks

zmah said... [Reply to comment]

Akak suka info Afiq ini,tq,,kerana dapat berkongsi maklumat.

cik ciput said... [Reply to comment]

em bagus entri ni. setuju sgn afiq, blog yang berat dengan widget2 membuatkan loading sesebuah blog tjadi lmbat. tambh pulak kalau pengguna broadband yg dah terlebih kuota (mcm sy ni), alamatnya babai la kpd blog trsebut.

uncle said... [Reply to comment]

penerangan yg sangat membantu.!!! bagus tu...!! uncle sokong 120%

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@RAFHAN ~peace~
hehe maybe la kot..tapun cuba kurang kan blog list..kalau select all,memang akan memberatkan blog.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@tehr
hehe btul2..lainla kalau kita dapat speed kat europe sana ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@zmah
same2 kak :) thnkx yer bace blog afiq :)

Izwan said... [Reply to comment]

if we give something, we'll get something too.. =)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog