Home » , » Membetulkan Jam Chatbox Shoutmix-Tutorial

Membetulkan Jam Chatbox Shoutmix-Tutorial

June 9, 2010

Assalamu'alaikum ;)


halo, apa khabar semua? sihat di kala membaca entry ni? harap2 sihat belaka. amin.

bagi pengguna2 kotak sembang 'shoutmix', pernah perasan tak yg paparan masa kat dalam kotak shoutmix kotang tu tak betul? tak selari dengan waktu tempatan kita, Malaysia? maksud aq, jam kat rumah korang pukul 9pm. tapi bila tengok kat shoutmix, pukul 2am.


haa, kalini aq nak buat tutorial macam mana nak betulkan balik jam korang tu. bagi yg dah betul, tahniah k. bukan apa, kadang2 susah nak detect bila korang datang ke Hari Baru ni kalau jam xbetul. bagi yg suka merekodkan perjalanan keluar masuk hit/visitors, jam ni teramatlah penting. ke korang saje2 xnak betulkan? ;)

ok follow arahan di bawah:

  1. pergi ke laman Shoutmix, dari situ korang log in apa yg patut.
  2. bila da sampai ke sini, korang pilih tab 'Setting' > Date and Time, seperti yg ditunjukkan dalam gambar di bawah,
  3. cari ruangan 'adjustment', pilih "Asia/Kuala Lumpur" atau "Etc/GMT+8". bagi negara lain, pilih je yg mana bersesuaian. biarkan daylight savings time kosong. pada ruangan 'display', pilihla format mengikut citarasa anda yg tersendiri.
  4. bila da siap pilih, jangan lupa untuk 'save settings'. kang ada plak yg kena buat balik. ok setle! preview blog anda k ;)
  5. Tetapi kpd sapa2 yg belum ada kodnya, pilih balik tab 'setting', cari Get Codes atau Embed Codes seperti yg ditunjukkan.
  6. copy kod tu ke dalam blog korang (add a gadget). tapi pastikan korang review dulu di sebelah kanan Embed Codes. siap! ;)
harap tutorial ni dapat membantu korang perbetulkan balik jam korang yg da tak betul tu. hehe. sekian.

22 komen bernas:

Tn.Punya said... [Reply to comment]

bagus kau buat entri ni..kasi sedar sikit yang guna shoutmix..selalu aku buat blogwalking tarikh n masa semua tak betui..kekadang aku tegur cara sopan..ada betulkan lepas aku tegur..hehehe

Wan Haffiz said... [Reply to comment]

terase lak aku..huahua...x der care lain ke selain delete shoutmix yg lame?

Psychaoez said... [Reply to comment]

@wan haffiz hehe aq rase mcm xde je cara lain..care ni je yg aq jumpa..xsusah pun.. ;)

@ tn.punya hehe aq terpanggil nk buat tutorial ni sebab tu la..susah nk detect bp kali dlm sehari aq lawat blog tu..huhu

nur 'afifah :) said... [Reply to comment]

owhh..
tengkiyu..!!
mmbntu okeyh..!! (^__-)

Psychaoez said... [Reply to comment]

@nur'afifah ur welcome ;)

Hassanah said... [Reply to comment]

thanx,
kalau x delete pun x pe kn

Psychaoez said... [Reply to comment]

@hassanah xdelete pun xpe ;)

BezBuddy said... [Reply to comment]

pkir gak cmne nk btolkn jam tu...hehe...tq...nt try wt

n.a.n.a said... [Reply to comment]

rupanye ikut zon waktu negara lain. hahaha. tipah tertipu

caliph shuriken said... [Reply to comment]

thanks.. dh lama nk edit settings ni tp x sure nk select yg mana satu :p

x perlu delete, selepas save mmg auto update kt blog kita ^^

Psychaoez said... [Reply to comment]

@caliph ur welcome..ypayah delete eh?okeh..post akan diedit ;)

Myfrin's story said... [Reply to comment]

Selama ni anak kak yang tolong, tapi dia sekarang di KML, terima kasih, dik afiq kerana bagi tips tu. Kak dah betulkan waktu shoutbox kak, hehe..

Psychaoez said... [Reply to comment]

@ myfrin's_story hehe same2 kak. untuk kemudahan bersama juge ;)

Seri Bahasa said... [Reply to comment]

seri perasaan jugak tp baru nak betulkan ni. thanks anyway

Psychaoez said... [Reply to comment]

@seri ur welcome :)

s h e e said... [Reply to comment]

thanx afiq for da tips...sy pon x gheti sebelom ni...

sedang cube tuka...hehe...

Psychaoez said... [Reply to comment]

@shee ur welcome ;)

Aida Effarina said... [Reply to comment]

thanks for sharing.. =) dh lama perasan jam kat shoutbox x betul, tp x taw nk betulkan camne. hehee ;D

ceritaku MEMORIKU said... [Reply to comment]

yes yes
jam dah betul
huhu
-na'dz

Green Apple said... [Reply to comment]

TQ...puas fikir camane nak betulkan jam tu...
baru tau... bestnya...

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Green Apple ur welcome :)

Cikya said... [Reply to comment]

thanks eh, dah pening tadi nak buat camne, serabut sebab timing tak betul.. :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog