Home » , » Disebalik 'BLOG'

Disebalik 'BLOG'

June 12, 2010

Assalamu'alaikum ;)


ntah..tiba2 aq nak menulis apakah sebab aq menulis segala macam entry dalam blog ni. korang tau apa maklamat korang bila mula2 sekali korang terpanggil untuk menyertai 'dunia blog'? secara jujurnya aq terpanggil untuk menyertai blog ni sebab blog boleh menghasilkan pendapatan yakni 'duit$$'. aq rasa macam desperate sangatla plak masa tu semata2 nak duit, aq terus join blog. wohooho! bila fikir balik, aq dah mengerti yg aq bukannya nak duit sekali, aq ingin berkongsi macam2 dengan korang semua.

apa guna ilmu atau informasi kalau diperap selalu kan? nak jadikan perkasam ke? daripada biarkan menjadi busuk serta basi, baik aq berkongsi dan meluah2kan segala2nya melalui blog ni. dengan blog ni la aq dapat mengajar atau diajar sesuatu yg baru. sesuatu yg tidak pernah aq belajar sebelum ni. manusia perlukan sesuatu yg baru untuk terus berdikari didalam kehidupan. dan manusia juga perlukan perubahan untuk terus maju di masa hadapan. macam aq sebagai blogger, layout@template blog aq da banyak tukar sebab xpuas hati.


aq tengok ramai jugak blogger menjadikan blog sebagai medium untuk meluahkan perasaan. xsalah pun. salah satu cara nak melepaskan tekanan juga tu. tapi janganlah sampai terkeluar segala macam ayat2 karut dan mencarut. sebenarnya xmanis. dan ada sesetengah pembaca mungkin xselesa dengan jenis2 ayat yg digunakan. cara penulisan menggambarkan perwatakan diri kita yg sebenarnya. jadi pilihla cara penyampaian yg mana sesuai dengan diri sendiri.

kadang2 blog juga menjadi tempat untuk kita menyampaikan sesuatu pesanan kepada orang lain. isi kali ni tak berlapik dengan yg atas. yg aq nak maksudkan ialah 'orang tengah'. contohnya kita nak menegur sahabat kita yg mungkin perbuatannya salah pada pandangan mata orang lain. bila nak tegur, kita tak berani. so apa salahnya guna blog sebagai perantaraan untuk menyampaikan teguran anda secara lembut dan sopan. bukan apa, ada sesetengah manusia, lidah akan terkelu dengan sendirinya bila berdepan dengan situasi yg susah nak dihadapi. so apa salahnya kita menulis? aq yakin, ramai blogger lebih suka menulis dari suka bercakap kan? so beranikan diri untuk menulis sesuatu yg perlu ditegakkan.

blog sebagai sumber rujukan? ya betul. banyak sangat da blog2 yg aq lawati ada pelbagai isi yg menarik. bukan isi kosong, 'isi yg berisi'. berisi dengan segala maklumat yg kadang2 sukar didapati. aq ucapkan tahniah dan terima kasih kepada blog2 yg ada isi2 yg berisi. aq suka lawat blog korang sebab xjemu nak baca. aq sukakan maklumat yg menarik hati aq untuk terus membaca. bergantung kpd diri sendiri apa yg suka dibaca. 'tepuk dada, tanyalah selera' ;)

sekian.

21 komen bernas:

switsmile.blogspot.com said... [Reply to comment]

hmm betul betul betul

Psychaoez said... [Reply to comment]

@switsmile ;) sekadar ingin meluahkan apa yg terbuku di hati sebagai tatapn umum :)

kaizen shinobi said... [Reply to comment]

blog dengan isi paling jarang ditemui?

ko dah wajib try baca keretamayat.blogspot.com ko akan terkedu... wahahhahaa

siyes blog terbaek der.... ahaks~

cik panadol said... [Reply to comment]

setuju dgn pendapat tuan tanah tu...

Psychaoez said... [Reply to comment]

haha da pernah bace blog tu..antara salh satu blog yg aq suka gak tuh ;)

Sya Isya said... [Reply to comment]

luahkan, jngan tk luahkan, nanti meletop susah pula. Blog banyak info memang best. Minggu ni dah 4 kali tukar layout. Semalam baru tukar lagi. OK tak, layout baru saya?

Psychaoez said... [Reply to comment]

@sya wahh! ok! kemas..header mario tu.colourful! ;)

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said... [Reply to comment]

kadang2 bile luahkan perasaan kat blog ni..lagi bagus kot kesannya..ade juga yang bagi kata2 semangat..kalau kat luar tu..mungkin ade yang bagi kata2 semangat jugak tapi kadang dorang tak ikhlas pon..sekadar nak tau cite pastu..bla macam tu aje..ermm

Psychaoez said... [Reply to comment]

@cikaidacomei hurm btul tu..kadang2 dorg bg semangant just depan kita je..bila belakang, habis dikutuk. tp via blog nih,kita xnmpk tuan punya muka pmberi semangant.anggap mereka semua ikhlas.barula hati tenang ;)

En iLham said... [Reply to comment]

blog memanglah medium terbaik untuk meluahkan rasa yang terpendam. rasa lega bila dapat meluahkan sesuatu pada blog di kala tiada teman untuk berbicara.hehe

cikkiah said... [Reply to comment]

sokong....

husniah zaimah said... [Reply to comment]

blog itu best..sebab bole buat sajak..bole buat karangan.. sume 2 ikot suke ati tangan nak type.hahaha

Afiq said... [Reply to comment]

haha sokong! mcm2 idea leh tulis tnpa sekatan ;)

miszTERRA_SF_ said... [Reply to comment]

idea tanpa sempadan
belog kite..kite punya suke..emmm
pe da hal kan..=)

aima said... [Reply to comment]

sharing is caring...money will coming

xangonila!! said... [Reply to comment]

Baru nak blajar..slow2!! haha

farah wahida said... [Reply to comment]

sy suke blogging sbb sy suke edit blog..hehehe..selalu jer rase x puas hati dgn theme2 yang ade..

blogging mmg best tp susah sikit nk tarik traffic..hohoh

Affan Ruslan said... [Reply to comment]

Salam.
Betul gak tu kan. kadang2 macam "tak berani" nak tegur org secara direct. Jadi teguran secara sinis dr blog mungkin membantu.

suri said... [Reply to comment]

blogku biasa-biasa sahaja..jangan ada orang yang jemu sudahlah huaaa..

apapun itulah aku.. :)

najihah sahami said... [Reply to comment]

owhh..setuju tu fiq...blog lambang perwatakan. dats y i inform awal2 peel i..hahahaha...

gogo afiq cool~

- Kid - said... [Reply to comment]

banyak aku boleh study dari entri ni. nicee :D

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog