Home » , , » Mempelbagaikan font di dalam laptop atau dekstop

Mempelbagaikan font di dalam laptop atau dekstop

June 1, 2010

Assalamu'alaikum
kali ni entry Hari Baru nk berkongsi satu website yang menyediakan font2 yg menarik hasil kreativiti insan yg bergelar manusia. website yg membolehkan aq mmbuat tulisan mcm header Haru Baru nih.

so website yg diwar2kan ialah dafont.com. mungkin ramai yg dah tahu tentang site ni. api xpe. aq nk gtaw pd yg belum tahu plak. hehe


ok. ni screen short utk home page dafont.com. kat situ korg boleh tengok bermacam2 jenis tulisan dalam kotak yg diframe ngn border merah tu. itu jenis je, belum masuk SUBjenis. haha. SUB bermksud anak2 jenis ;p

search bar = kalu korg xnk buang mase nk mencari satu persatu, korg search je kat search bar yg disediakan sebelah kanan tu. tapi korg kena la tau name2 font yg korg nk cari tu. xpun pilih je abjad A-Z yg kat bawah search bar tu. kalau korg pilih A, de akan kluar semua font yg namenye start ngn A.

then kalau korg nak tengok font ape yg paling 'TOP', korg klik je kt 'top'. berderet font2 yg top kluar nanti. korg just pilih je.

ok bile da pilih font mane yg nak digunakan dalam laptop@dekstop korg, klik 'download' kt sebelah kanan font tu.

nanti de akan kluar box nak save kat mane plak mcm ni.

korg savela kat mane2 yg korg suka. bg aq, seelok2nya korg save la kat dekstop. buat 1 folder baru, rename ngn nama 'font'[aq assume korg da taw mcm mana nk buat folder baru]. bukan ape, aq xrase korg nk download satu je, mesti 2, 3, 4 dan banyak lagi. hehehe

ok ni nak gtaw sikit. kadang2 ade sesetengah font tu de kan didownload dalam bentuk (.zip) ataupun terus ke font ikon. so korang kene extractkan file tu mnggunakan WinRAR ataupun 7-Zip. bile da extract, de akan kua 1 ikon yg berbentuk mcm ni.

ataupun

korg jangan risau. kedua2 ikon tu boleh digunakan. so step yg seterusnya korg kena install plak font2 tu ke dalam laptop@dekstop. carenye mudah.

bagi pengguna Windows 7/Vista, Right-click on the font files > "Install"
bagi pengguna Windows XP, korg copy & paste file tu ke dalam C:\Windows\Fonts
bagi pengguna Mac OS X plak, Double-Click>"Install font" button

da setle. korg da leh gunakan font2 tu dalam Microsoft Office,adobe photoshop atau mana2 software yg menggunakan font. so kalau ade ape2 pertanyaan, tinggalkan kat dalam kotak komen ye. sekian terima kasih :)

2 komen bernas:

bspotgurl said... [Reply to comment]

thanks for the info!

Psychaoez said... [Reply to comment]

@bspotgurl ur welcome :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog