Home » , , » Peel Fresh Orange Buatan Sendri

Peel Fresh Orange Buatan Sendri

May 30, 2010

Assalamu'alaikum semua.

nih nk tanya sikit. korg suka x minum fresh orange? lagi2 yg peel fresh tu.. sedap kn? mestilah! aq salah seorang penggemarnya. hehe

entry kali ni aq nk tunjuk care2 macam mane aq proses air tu bile air dalam 'kotak' da abeh. haha

  • korg sediakan 2 biji oren[suka hati la nk brp biji]. kt umah aq mmg da ade pasal mak aq baru balik dari Giant haha
  • pastu korg belah oren tu jadi 2 bahagian mcm dalam gamba bawah ni.
  • utk kluarkan air dari buah tu, korg kena pakai bnde alah ni. aq xtaw ape name sebenar de. n aq rase kat luar tu da banyak sgt device2 cmni. yang auto pun ade. kalu pakai yg ni, manual je. bukannya susah pun.
  • ok korg tengk kat dalam gamba kat bawah ni mcm mana aq perah buah oren tu. korg tekan buah tu sambil pusing mengikut arah jam atau lawan hehe..mane2la. asalkan airnya kluar.
  • bile da perah smuanya, ni lah hasilnya!
  • apelagi, hidangkan lah air fresh orange tu utk diri sendiri[kepuasan sbb air tu kita wt sendri haha]
  • sebenarnya air Marigold Peel Fresh Orange yg mak aq beli da abeh. aq da la kempunan air tu. so aq cari alternatif lain la. bila da siap perah smuanya, aq bukak peti ais nk amek ais, tup2 ade plak lagi 1 peel fresh yg blum bukak lagi. ceh! terkena aq haha
n utk pengetahuan korang, air yg aq buat tu masam sikit dari yg da dipacking. aq xletak gula pun sbb aq lagi suka rasa semula jadi dari buah oren tu sendiri. n gula yg banyak xbaik utk kesihatan. so, tryla ek. xsusah pun. 5 minit je setle! hilang dahaga tekak ni. sedapppppp! :)

24 komen bernas:

balqis said... [Reply to comment]

terliur nak minum. adehh!

Psychaoez said... [Reply to comment]

@balqis hehe mmg sedap! ;p

encHIx laNDax said... [Reply to comment]

peerrhh..meleleh air lioq..huhuk

noor afzan said... [Reply to comment]

tapi still kena ada buah oren baruleh buat kan..
huhu~

Psychaoez said... [Reply to comment]

@noor afzan haha btul tu..xkn nk pkai bawang plak kn.. ;p

AiDa AzRyN said... [Reply to comment]

nak try la t.. agaga~ ;p

Psychaoez said... [Reply to comment]

@AiDa AzRyN try jgn xtry hehe ;p

Long Haffiz Long Hassan said... [Reply to comment]

ko tak nak tolong wat ntuk aku ker?

OhManusia said... [Reply to comment]

Hahaha, rugi je siapa beli Twister 2.. Kan bleh buat kat rumah. Lagipun, Mana la fresh kalau dilawan dengan ni

syahira ariff said... [Reply to comment]

alamak,aku puasa.
hahahahahha
dahaga.dahaga.
cis cis!

Psychaoez said... [Reply to comment]

@Long Haffiz Long Hassan haha kalu dekat aq da leh watkan da ;p

Psychaoez said... [Reply to comment]

@OhManusia yes! fresh lagi sedap. stiap cucuran air de tu,perghhhh! nikmat! hehehe

Psychaoez said... [Reply to comment]

@syahira ariff ekekeke saba ye..petang kng tym bukak pose buatla 1 ;p

.::WaNiE::. said... [Reply to comment]

hahah mmg best kalau buat sendiri

tp kalau 2 bijik tu dpt ke secawan?

Psychaoez said... [Reply to comment]

@.::WaNiE::. hehe kalu gelas yg mcm dlm gmbar tu,dapatla separuh..tp sbab buah oren tu kecik je..kalu besar dapatla full kot :)

nuriz said... [Reply to comment]

wahh sedapnye fresh oren hhuhuhu, lagi sihat kalau buat sendiri

Miz Kadiah said... [Reply to comment]

sedap nyer kalau dikala ni aku minum fresh orrange.. hehehe

GombakMali said... [Reply to comment]

buat kan ak satu ble ak p umah ko ek..hahaha

Psychaoez said... [Reply to comment]

@nuriz hehe mmg sedap buatan sendiri. rase puas tu lebih drpd kite beli :)

@miz kadiah mcm nk buat lagi 1 je mlm ni ;p

@gombakmali haha xde hal..pe2hal bawak r buah oren..in case kt umah aq da xde buah ;p

hans said... [Reply to comment]

wah
masam kut xletak gula langsung
tapi memang bagus untuk kesihatan

Psychaoez said... [Reply to comment]

@hansikut buah jgak sebenarnye..kalu dapat yg masam,masamla.oren ni sedap xkirela msm ke manis hehehe

farysa said... [Reply to comment]

adeh
dahaga plak tengok orange juice ni

Afiq said... [Reply to comment]

@farysa ;p sedapp! skng ni pun tgh haus nih..jom la buat satu..minum2 smbil bace blog hehehe ;)

xangonila!! said... [Reply to comment]

lesung 2 xtahan buat alas..;-)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog