Home » , » Susahnya Nak Jadi Pembeli

Susahnya Nak Jadi Pembeli

November 4, 2010

Apabila permintaan untuk sesuatu barangan lebih tinggi daripada bekalan sedia ada, harga terus naik mencecah awan..

Apabila bekalan sesuatu barang itu melebihi daripada permintaan, baru nak buat jualan murah.. baru terhegeh2 nak cari pembeli..

Sebagai contoh, harga air berperisa anggur jenama gatorade lebih mahal daripada air berperisa oren, limau dan fruit punch.. sebab apa macam tu? padahal pengeluarnye sama je.. sebabnya perisa anggur lagi sedap daripada perisa yang lain.. x caya cubala beli.. try beli kat 7e.. try compare harga air tu.. bila dah sedap, tentulah ramai orang nak beli.. dan macam biasa, harga akan automatik naik.. x salah pun, cuma geram je..

Kalau sesuatu barang tu tengah HOT dalam pasaran, for sure, sekejap je habis dijual.. tapi bila ada peniaga yang dapat kesan 'kepanasan' sesuatu barang tu, dorang akan simpan barang tu.. then bila orang terdesak nak beli, peniaga akan sesuka hati meletakkan harga yang tinggi.. so, there is no an option for the buyer to make a decision.. suka atau pun tidak, mereka tetap akan membeli.. samala macam kes kekurangan gula, beras, etc..

Kita sebagai pembeli ada hak nak membuat keputusan sebelum membeli.. jangan kerana nafsu, poket kita kering sekering keringnya... beringat sebelum kena..

Psst~! susahnya nak jadi pembeli yang bertuah dengan harga yang betul2 murah... penjual senantiasa mencari jalan untuk mengaut keuntungan.. itulah adat dan resam dalam urusan jual beli duniawi.. x salah pun sebab 9/10 rezeki adalah dari perniagaan..

11 komen bernas:

cik 18 said... [Reply to comment]

bese la tuh..harga naik bile permintaan ada..kalo awal2 murah, tu cume promosi...

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

normal..kalau afiq jadi penjual pun konpem nak untung kan :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Tomato Gurl's Life
sebab tu la tajuk entry khas untuk pembeli je.. haha kalau penjual, memang nak untung gak ;p

humbleyat said... [Reply to comment]

tulah pasal..pentingnya tugasan pegawai pemantau harga.tapi barang2 memg mhlla sekarang ni..tak sanggup nak jumlah kan kesemuanya..isk isk

BENA said... [Reply to comment]

normal lah tuh. semua nk untung. sape la yang tak nak untung kan kan? heee~

BENA said... [Reply to comment]

aiyakkk. cop2. dah terlupe td dah komen ke blum. HAHAHAHA.

bena sengal! HAHAHA~

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

sebab tu la kne bijak merancang perbelanjaan...jgn ikut nafsu serakah semata2...barang hot n cantik tu x smestinya mahal...kuasa membeli ada di tgn kte sbgai pembeli jd berfikir dlu..;)

suffer8zine said... [Reply to comment]

yupp yg penting bijak merancang la kalau x mmg rugi je nnt :P

Terkini : Pengsan 100 kali sehari

tehr said... [Reply to comment]

kuasa beli rakyat semakin kurang sekarang
harga barang naik, gaji masih sama

Aretikz said... [Reply to comment]

Rasanya kalau gaji naik pun.. harga memang naik sama.. hehe..

Dea said... [Reply to comment]

:) lebih susah menjadi penjual..
I nampak sales kat mall tuh..kasihat kot...klu tak de yg beli...
beli ya...beli...jangan tak beli...

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog