Home » , , » Pilih Kasih Dalam Meminta Sedekah?

Pilih Kasih Dalam Meminta Sedekah?

November 29, 2010

Assalamu'alaikum semua.. uhh badan still panas lagi.. tapi xpelah. aku kuatkan jugak tulang sepuluh kerat untuk menaip satu entry..

Alkisah my father asked me to buy him a pepper tosai bawang without telur di kedai mamak.. aku terbeliakkan mata bila mendengar nama tosai tu. x pernah seumur hidup aku, mendengar nama tosai yang begitu pelik. ataupun mungkin bapak aku salah sebut ke, x ingat ke sebutannya macam mana.. mungkin tosai pepper bawang kot.. ntah.. lantak p lah nama tosai tu..


Aku: aney, pepper tosai bawang xda telur ada ka? kalau ada itu makanan, kasi bungkus satu. kuah dal.. err saya mau makan bihun goreng melayu sama itu teh O suam..

Waiter: sambil angguk2 kan kepala tanda was2 samaada itu tosai ada ke x.. then one word from him, wokeh..


Dala demam, bersweater bagai. berpeluh ketiak nak menunggu. selamat hujan renyai2.. lambat plak order tu nak sampai....

Ni yang aku hangin.. 10 minit tunggu, bihun goreng yang sampai dulu.. haiyakk.. hantar la air dulu aney.. habeh air liur aku dah ni sebab terliur dengan makanan orang sebelah.. zzzz.. sabarrrr.

Makan punya makan, datanglah seorang hamba Allah ni, masuk ke kedai sambil meminta sedekah.. kalau sedekah, dapat sekeping kad bertatahkan ayat 1000 dinar.. aku taw sangat sebab peminta sedekah tu orang yang sama dari dulu lagi. aku x kisah pun.. yang penting derma tu biar ikhlas..

Hamba Allah tu bergerak dari satu meja ke satu meja.. aku dok perati je sambil menjamah bihun goreng yang aku x taw nak bagi berapa bintang untuk tahap kesedapan... aku tunggu la bila si polan tu nak datang ke meja sebab dari jauh lagi dia dah terpandangkan aku.. alih2, bila dekat je dengan meja aku, dia terus berpaling arah mencari meja yang lain.. dalam hati, apa masalah dia ni dengan aku??

Aku toleh kiri, toleh kanan.. aku peratikan gerak-geri dia balik.. x sampai 10 saat aku dah tau jawapan untuk permasalahan yang pelik tu.. rupa2nya, hanya aku seorang je yang duduk di meja tu.. meja yang lain penuh dengan penghuni masing2.. aku tersedak..

Monolog dalaman dari seseorang yang bernama aku : "Wahh, memilih betul kau nak mintak sedekah ek.. asal meja tu ada seorang je customer kau x nak datang mintak sedekah *haha demand dah sekarang peminta sedekah ni.. kebiasaannya si penderma yang pilih kasih kepada peminta sedekah, Wallahualam. tapi ini sudah terbalik..

Sekadar gambar hiasan

Psst~! duniawi semakin pelik dengan karenah manusia yang semakin terbalik..

33 komen bernas:

- Kid - said... [Reply to comment]

Masa tu kedai ramai customer ke fik? Kalau macam tu waiter tu tak menang tangan lah..tu lambat smpai order ko. Aku waiter jadi aku fhm..er wah...memang terbalik ni..peminta sedekah pun dah demand..huhuh..

AiDa AzRyN said... [Reply to comment]

Teruja la,tengok gambo yang last tu.. ;p

suffer8zine said... [Reply to comment]

biase la bro,manusia zaman sekarang, huhu, den pernah alami

Terkini : Berani Mati

Burp said... [Reply to comment]

perghh... dier xnak g kat ko sbab sorang-sorang.. pastuh die pikir... grenti ko xnk bg la nih..p kat meja ramai orang, chances slh sorg akan bg mesti ade... tp xleh blah lak tgk dier plih2 org... haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@- Kid -
haha xdela ramai mana pun..aq dok depan mate de kot..xkn lupa zzz

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@suffer8zine
haha samola kito :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Burp
haha masalahnya dia pilih orang kot.. demandddd zzz

saidatul_syamin said... [Reply to comment]

haha. boleh gak pilih kasih. zaman dah maju. haha

Miss Yaty said... [Reply to comment]

setujuuuu 100% duniawi sekarang memang dah terbalik. tengok je la lelaki nak jadi pmpn dan gitu lah sebaliknya.

yaty rasa peminta sedekah tu nampak afiq macam takde duit kot sebab tu taknak mitak ngn afiq..heheh..

jangan mare~~

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Miss Yaty
haha alteast datang la tanye mintak sedekah bang.. ini x, terus berpaling.. kalau orang tu betul2 nak sedekah cane? haa kan dah mngurangkan pahala orang :)

Miss Yaty said... [Reply to comment]

betul3...tapi paling takut kalau yang minta sedekah tetiba cuit kita dulu..means perempuan.
terkejut ekau.. sib bek tak bagi penampau!haha

Syat0za said... [Reply to comment]

ekkk, ngade2 tol peminat sedekah skang ni.,.hahaa

Gayahspears said... [Reply to comment]

ala afiq... lek ah... dunia macam ni la.. kalo di alam lain rasenyer xde kot..hahah

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

dia takot klu sorang, kopak plak duit nk bg.. he3~ ^_^

tehr said... [Reply to comment]

mereka dah sedia ikuti kursus
dah tahu mana nak arahkan langkah untuk memajukan bisnes
hehehe

najihah sahami said... [Reply to comment]

sebab die nmpak mata afiq duk pandang die slack kot. hehe

hana nabihah said... [Reply to comment]

hehe..ntah ntah dy tengok penampilan kot..
kita mana tahu..penah juga saya kat tmpt afiq..
masa tuh saya memang selebet habis lah..
dan orang tu xdatang kat tempat saya.. ;)

sop said... [Reply to comment]

mesti dia tgk afiq cam org tak der duit jer...huhuhuh
peminta sedekah pun memilih.. iyer lah, mesti tgk yg ada duit, hati murah, baik.. baru boleh dapar derma..
lg pun mungkin dah biasa mintak dgn afiq, dah kenal.. karang dok mintak jer.. ada kena sound plak..huhu hanya pendapat

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@tehr
haha komen ni best..BISNES!! bukan dalam term meminta sedekah lagi dah :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@hana nabihah
hehe nk kate afiq selebet mase tuh, bersweater kot..haha suka hati dia la ;p

h.a.n.i.S.a.h.i.S.m.a.i.l said... [Reply to comment]

hahaha..bleh la plk cmtu eh?:P..
xpala,dia x dtg dia rugi..ntah2 ko nk bg 100ringgit ke..;p

Pendekar Berkuda said... [Reply to comment]

ang demam ke fiq?? banyak-banyakkanla rehat...lagipun musim hujan sekarang ni...

ubat jangn lupa makan...

tentang pengemis itu...oh...abaikan saja...jika ayat seribu dinar boleh memberikan kekayaan...kenapa mereka tidak kaya?? pelik juga kan??

"..Kami tidak merubah nasib sesuatu kaum..."

oh...biasa saja jika ingin kaya seperti mereka... namun jangan dipilih jalan nista...

semoga cepat sembuh wahai sahabat..(^_^)

Belalang Hijau said... [Reply to comment]

mungkin juga kerana afiq terlalu kacak hingga peminta sedekah itu berasa malu2 kucen utk mendekati afiq...hahaha

sbnr nyer nak ucap thanks dengan ucapan buffday afiq utk belalang...

Yanie J said... [Reply to comment]

ewaahh kemaen ek pmnta sedekah skunk..hikhik.
yanie lak nah nmpk pmnta sedekah pkai hp tuuu..wakakakaa..adeh,cm2 le depa ni,cmne le kita2 ni nk cye kn dorang.ek da larik topic ke?wakaka..ampun afiq comil :P

pu3mas89 said... [Reply to comment]

la afiq nie pon satu.. napa la xajak mas g beli benda alah pelik tue.. haha.. eh jap.. ade gak eh peminta sedekah gtu.. oo dunia mmg terbalek. kn?

Firdani said... [Reply to comment]

hahaha..slah pham tak afiq?
maybe si polan 2 tgk uka afiq tgh msam mncuka..die takot la nk g mntak sdekah..kang kna tengking ke..ye tak?keke..

mr.curly said... [Reply to comment]

eh wa pn penah kono camni gak bro..tp ade hikmah disebaliknye psl time tu wa betul2 tgh kering..hehe

darkbatman said... [Reply to comment]

pelik.mtk sedekah pun nk memilih bulu.. maybe dia pk, cz ko sorg2 jd dpt 2 xbyk..ntah2 xdpt..hahahaa

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@pu3mas89
haha jauh kot nk ajak mas? xpasal2 kena naik belon nnt ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Firdani
eh,mane ade masam..muka tgh layan bihun goreng kot haha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@mr.curly
hehe maybe la kot..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@darkbatman
hha kalau dia pikir camtu, sah2 dia rugi.mana taw yang sorang tu la nk derma banyak dari orang yang dok secara berkumpulan wallahualam :)

Ustaz Love said... [Reply to comment]

Salam...

tu marketing strategi tu... hehe ;)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog