Home » , » Cuti dan salah letak.

Cuti dan salah letak.

November 11, 2012

Coti! cuti! chutti! capati!

No matter how you spell it, the pronunciation and meaning is still the same.. cuti! 

Perkataan cuti datangnya daripada perkataan holiday yang mempunyai hubungan tetapi maknanya berbeza bagi negara-negara berbahasa Inggeris. Berdasarkan perkataan holy dan day, cuti pada mulanya bermaksud hari-hari keagamaan yang istimewa. Perkataan itu sekarang sudah berubah dalam penggunaan perkataannya untuk memaksudkan ia adalah apa-apa hari yang istimewa.

Sejak aku masuk semester lima ni, entah yang ke berapa kali dah aku cuti. terasa yang aku tak belajar apa pun waktu dalam kelas. pergi kelas, habis, balik. sampai rumah, berehat. bukannya nak sambung study. semester lima @ semester last before nak intern ni, memang seronok. entah kenapa aku rasa seronok. mungkin semester kali ni kurang sikit bebannya daripada semester2 yang lepas. even kerja@assignment banyak, tapi aku still boleh handle dengan tenang. tenang tak tenang jugakla, still memerah otak untuk disiapkan.

Aku ni tak rajin sangat, kecuali bila dah terdesak, barulah tergadah nak buka buku. cari pen sana sini, pinjam testpad dgn kawan dan kes yang terbaru, aku kehilangan...


Kalkulator! mesin kira-kira!


Nampak sangatlah yang semester kali ni aku banyak main. sampai kalkulator pun boleh hilang. mungkin disebabkan cuti yang banyak? ataupun dari segi logik akal fikiran, tak sepatutnya kalkulator tu boleh hilang sebab tempatnya di dalam beg. tak pernah lagi aku misplace kalkulator, barang yang aku sangat sayang dan sangat berguna bagi aku dari tingkatan 3 sampailah ke degree. now, dah hilang! seriously aku tension. bukannya 1, tapi 2! sebelum masuk semester, aku dah beli 1 lagi kalkulator sebagai persediaan untuk menghadapi perkara2 yang macam ni lah.. tapi apakan daya, kedua-duanya hilang. 

Sebenarnya aku tak runsing sangat kalau kalkulator tu hilang, sebab semester kali ni tak banyak pakai kalkulator. memang tak pakai pun sebab setiap kali aku pergi kelas, memang tak pernah bawa langsung kalkulator tu. then bila dah hilang, baru sibuk nak cari. cari punya cari, tak jumpa. makna katanya, hilang la kan.. ataupun salah letak?mungkin? haih... buang masa betul mencari benda yang salah letak ni. nenek aku pernah ajar aku satu doa kalau hilang barang.


Kalau dibaca dengan betul, inshaAllah akan jumpa balik barang tu. dari Dia kita datang, dan kepada Dia jugalah kita kembali. semua yang terjadi mesti ada cara penyelesaiannya. doa ni memang berkesan. sebab aku pernah amalkan dan alhamdulillah, aku jumpa balik barang yang hilang tu. so for this time, aku nak amalkan balik doa ni untuk mencari kalkulator aku yang hilang tu.

Harapnya, dengan inzin Allah, aku dipertemukan semula dengan kalkulator kesayangaku itu...

ps/ azan sedang berkumandang. moh ler kita solat dulu. assalamualaikum.

0 komen bernas:

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog