Home » , , , » Menepati masa dan janji

Menepati masa dan janji

May 25, 2011

Assalamualaikum...

Pukul 8 malam: Satu sms telah aku hantarkan kepada sesorang, dan aku harapkan yang, 'pada pukul 9 malam, SHARP aku nak kau keluar, bukan 9 malam, SHARP kau baru nak terhegeh-hegeh capai tuala, masuk tandas or wutsoever...' tapi still kau lewat jugak kan?

Pernah kena situasi macam ni? 

Haprak weyh, HAPRAK! punyalah dah warning awal-awal, tapi still lembap macam kura-kura. agaknya susah kot orang macam ni nak menerima arahan dan dikritik. kita punyalah bersemangat, hamba Allah ni pulak boleh lengah-lengahkan masa. masa itu emas, bukan emas itu masa. cikgu sekolah rendah dulu pernah ajar kan peribahasa simple ni? kalau dah simple, senangkan nak faham apa itu maksud masa itu emas? kalau tak faham, jangan jadi orang melayu yang suka nak memperlekehkan sesuatu yang mudah.

Opss! aku bukan racist terhadap bangsa sendiri. tapi tengoklah dengan mata sendiri, its a fact yang betul-betul punya fact. tapi tak kesemuanya macam tu, segelintir jela.

Dan aku selalu sangat terkena dengan situasi yang seperti di bawah ni,

Situasi pertama: Kau telah mintak tolong aku supaya hantarkan kau ke suatu tempat. punyalah kau merayu, dan pelbagai alasan telah diberi supaya aku tunduk dan akur dengan ayat-ayat manis kau. tapi yang pedihnya kat sini, kau sendiri telah berjanji untuk bersiap-sedia pada kesekian waktunya, tapi kau sendiri yang memungkiri janji. dan aku telah lama menunggu kau. oh, men!

Situasi kedua: 'Jom pergi lepak minum? keluar dengan kereta kau boleh?' aku no hal je. pukul # aku sampai rumah kau, aku miss call kau keluar. miss call punya miss call, kau tak keluar haha. aku boleh jadi HULK HOGAN dalam kereta tu. tapi tak pernah berlaku lagi la. bukan apa, dahla ajak aku keluar, tapi kau plak yang lambat. HANGIN SATU BADAN!


Reaksi aku: Samada aku terus bersabar atau aku tinggalkan terus wahai si pemungkir janji... tapi aku tak sekejam itu, SABAR lagi bagus. biarlah hati aku sendiri yang sakit menahan kemarahan, asalkan kawan tidak berkecil hati. lagi pun buat apa nak marah-marah dan terasa, buat diri sendiri merana je. apa-apa pun, cubalah menepati masa. ingat siapa diri kita yang sebenarnya, penumpang atau yang memberi tumpang.

Psst~! aku suka je orang ajak keluar jalen2, tapi kena dengan orang dan waktunya la. dan jangan rosakkan mood aku. kalau tak nanti, aku diam seribu bahasa macam perempuan. ok?

7 komen bernas:

farysa said... [Reply to comment]

skrg mmg rmai perangai mcm ni
ckp pkul 9
kra pkul 9 ibarat baru nak p mndi bagai
dush! rasa nk tumbuk2 ja org mcm ni

Abang Zam said... [Reply to comment]

memang bangsat lah..janji melayu memang macam chipsmore
faham sangat

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

sabar afiq..selagi leh sabar.tp mood mmg lah ke laut klu kes camtu

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) inshaAllah kak akan terus bersabar, pasal mood tu mmg pun, susah nak kembali normal seperti biasa huuu

Bulan said... [Reply to comment]

sy jenis tepati masa.sbb diri sendiri pn x suke tgu org dan org menunggu. :)

Izan Ishak said... [Reply to comment]

citer afiq ni biasa sgt jadi pada en hubby kak izan. mmg mula2 bol je sabar. tp masalahnya...tipa kali jumpa.. Ada sekali tu hangin terus j dia balik...

hakim said... [Reply to comment]

aku pun x suke kalau org ckp janji melayu..melayu sbnrnye menepati janji laa..istilah janji melayu tu wat malu melayu je

p.s: kata2 dari org yg selalu lmbt kihkihkih

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog