Home » , » Cikguku sayang... Selamat Hari Guru.

Cikguku sayang... Selamat Hari Guru.

May 16, 2011

Assalamualaikum...

Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di Malaysia. dan termasuklah lecturer-lecturer, cikgu sekolah memandu, dan sebagainya.


Guru,
Engkaulah api yang membakari sumbuku,
Engkaulah pelita yang menyinari hidupku,
Engkaulah sumber ilmu kepada diriku,
Dan engkaulah ratu kedua hatiku selain ibu,

Guru,
Tanpamu hidupku ini tidak bererti,
Bagaikan timba mencari perigi,
Terkapai-kapai menanti ilmu demi sesuap rezeki,
Dan engkau jualah yang menyelamatkan kami.


Ok aku dah lama tinggalkan dunia syair@sajak@pantun ni, so jangan gelak bila baca apa yang aku karangkan di atas ni. itu semua khas untuk guru-guru yang pernah mendidik aku selama ini. banyak kenangan dan ilmu yang aku peroleh daripada mereka semua. walaupun aku tak pernah minta, dorang tetap nak bagi hehe. thanks a lot guru-guruku.

Cikguku sayang,


Bila diingatkan balik, banyak cerita menarik dan lucu bila aku bersama dengan cikgu. kena rotan, maki hamun, herdik, puji melambung, diberi nasihat, amaran, macam-macamlah. tapi semua tu dah berlalu. memang perkara biasa sekarang ni kalau dengar seseorang bercakap, 'aku rindulah zaman persokolah. kalau boleh aku nak jadi budak sekolah balik.' memang best sebab semuanya cikgu yang aturkan, kita kena ikut je.

Saya nakal ke dulu ek? kena rotan di tangan, punggung, ketuk ketampi, tulis perkataan banyak-banyak di papan hitam, tu semua dah biasa sangat. xdela nakal mana, tapi sebab ikut kawan, terpaksalah jadi nakal sikit. bukan apa, nak menceriakan suasana je. perasaan hormat dengan cikgu tetap ada. kalau cikgu tak halalkan segala ilmu yang diberi, tak berkat hidup kita nanti.

Kepada cikgu-cikgu semua, budak-budak zaman la ni kebanyakkannya dah tak macam dulu. so cikgu semua kena banyak bersabar. jangan bertindak tak tentu hala, nanti timbul plak kes cikgu pukul pelajar, cikgu rogol pelajar, cikgu ambil kesempatan ke atas pelajar. haishhh tak nak tu semua. bahaya. sebab tanpa cikgu, kami budak-budak ni tak boleh nak berdikari bila besar nanti.

Sekali lagi saya ingin ucapkan, Selamat Hari Guru.


Psst~! aku suka tengok cikgu senyum, sebab kalau cikgu marah, abeh semua pakat dok senyap, diam seribu bahasa.