Home » , , , , » Kafein Membuatkan Aku Berpeluh

Kafein Membuatkan Aku Berpeluh

August 29, 2010

Aku dah kata jangan minum nescafe 3 in 1.. kan dah berpeluh.. kan dah xle tido.. aku dah ketagih weyh. macam hisap dadah la plak air nescafe ni.. nak2 yang terbaru tu, siap ada buih halus lagi. beriya2 si Harith Iskandar promote kat kaca tv siap sapu kepala dia yang licin tu, halussssss. korang dah tengok ke?




Serius weyh aku berpeluh lepas minum air ni. padahal dok senyap je. kadang2 lepas minum tu rasa pening2 lalat lak. weyh! bahaya giler.. tapi aku minum gak pasal sedap. siap cicah ngan biskut n roti lagi. perghhh! nikmatt!!

Aku terbaca satu artikel dalam malaysiakini.com pasal pengambilan air jenis 3 in 1, 'kawal pengambilan minuman 3 in 1'. Dr Roslee Rajikan, Pensyarah Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ada cakap yang pengambilan 3 in 1 setiap hari ni xde masalah sebenarnya. tapi bermasalah kepada sapa2 yang minum sampai 5-6 kali dalam sehari.

Kafein ni kalau diambil dalam kuantiti yang banyak, memang ada keburukkan. contoh seperti :

-Sembelit
-Dehidrasi kerana diuretic
-Insomnia
-Tidak cukup tidur
-Tinggal kesan pada gigi
-Ketagihan
-Gemuruh
-Risiko penyakit darah tinggi bertambah
-Risiko keguguran bayi tinggi
-Jumlah berlebihan( 400mg@3-4 cawan kopi ) akan membawa keracunan serta MAUT
-Dipercayai menjejas tumbersaran kanak-kanak (Sumber)

Waa terlampau banyak keburukkan dari kebaikan. huuu aku nak kurangkan minum nescafe 3 in 1 pasni.. nak ganti dengan air suam plak. xpun baik minum air Peel Fresh orange buatan sendiri je.. tolongg!!

psst~! kalau minum 3 in 1, kita x leh nak sukat sendiri berapa sudu gula yang kita nak.. huhu 

36 komen bernas:

MissXYZ a.k.a Abaikan said... [Reply to comment]

berpeluh bkn sebab pegi sopin ke? huhuhu

p/s: miss x minum... huhu

Afiq said... [Reply to comment]

@MissXYZ a.k.a Abaikan haha sopping apenye memalam buta ni..adehh

sop said... [Reply to comment]

3 in 1 mmg x elok.. tak kira nescafe ker tongkat ali ker..
baik minum bancuh sendiri..
sop mmg kaki nescafe tp bukan 3 in 1..
ada terbaca artikel keburukan 3 in 1 tp lupa mana :)

Afiq said... [Reply to comment]

@sop hehe ingt lepas ni nk bancuh sendiri lak..nak kurangkan ketagihan sekali. :)

MissXYZ a.k.a Abaikan said... [Reply to comment]

huhu saje mendengki =P

minum le air masak hehe

ASSOYFINGER67 said... [Reply to comment]

Nasib baik aku bukan golongan nescafeism..huhu
Teh tarik wunnekkk!

Afiq said... [Reply to comment]

@MissXYZ a.k.a Abaikan haha suka sgtla nak dengki ek :P
hehe air masak pun boley..thnkx yer cik waheeda :D

Afiq said... [Reply to comment]

@ASSOYFINGER67 haha sedap bro nescafe ni..teh tarik pun sedap gak..tpi xle minum byk takut kena hepatitis nnt :)

annazanariah said... [Reply to comment]

anna sgt ketagih 3 in 1 satu masa dulu. tak kira la milo ke, nesc ke, teh tarik ke.. tapi sejak kesihatan cam tak bagus, dah stop.. pernah terbaca yg krimer bukan tenusu sgt tak bagus untuk kesihatan jantung. simptom awal yg nampak kalau jantung tak sihat, selalu berpeluh tapak tangan.. skrg dah ok, tak berpeluh lagi tapak tangan..

tak sure la sumber ni dr mana, cuma pernah terbaca.. hohoho.. tak salah minum, cuma kurangkan la kot.. co0l~

Che Armster said... [Reply to comment]

aku memang xleh minum nescafe dari kecik

adakah ini bermakna aku terselamat dari bahaya-bahaya itu?

Parkcheek Chun Li said... [Reply to comment]

tapi saya syuka....

Afiq said... [Reply to comment]

@annazanariah haa, info menarik ni..tapak tgn berpeluh ek?setakat ni tapak tangan afiq ok lagi..huhuhu kena start kurangkan dah ni :)

Afiq said... [Reply to comment]

@Che Armster insyaAllah terselamat bro :D

Afiq said... [Reply to comment]

@Parkcheek Chun Li kalau suka,teruskan minum,tapi kurang kan hehe

t e m b u m e said... [Reply to comment]

tak suka nescafe 3 in 1~
haha

Nur Hawa Mohd Zin said... [Reply to comment]

awe tak boleh minum benda-benda berasaskan kafien..sebab sakit kepala...memang takot nak minum

Azmi said... [Reply to comment]

memang kafein bahaaya..
ak kalau minum nescafe mesti selalu je kencing.pastu berbau pulak...
memang aku anti nescafe

SecReto:AhmaD LuttFi..This is me and My rEal world said... [Reply to comment]

fiq..ko nak kurus cepat pown jgn camne..:P...ada lagi cara len nak bg berpeluh..exercise ker..hehe

BezBuddy said... [Reply to comment]

ak pn dah lme xminum nescafe 3 in 1...dlu mse mrsm memg addicted la...nasib skang dh xminm dah..hehe

darkbatman said... [Reply to comment]

2la.. kafein ne xelok sgt sbnrnye..

Afiq said... [Reply to comment]

@Azmihaha btul2..aq pun xsuka part tu..mesti berbau..apeda..bahaya2.

Afiq said... [Reply to comment]

@BezBuddy hehe alhamdulillah da leh berenti kan..aku nk kurangkan ni huhu

+akufobia+ said... [Reply to comment]

aa.nestle tak?

zahidah dihaz said... [Reply to comment]

kalau teh 3 in 1 cam ne pulak? hehehehe

caliph shuriken said... [Reply to comment]

mmg x suka sgt minum nescafe ni..

kwn sy dh addict minum ni, aritu dia dh gigil2 sbb stok nescafe dia abis, hukk...

RastaMat said... [Reply to comment]

Aku dah kata jangan minum nescafe 3 in 1.. kan dah berpeluh.. kan dah xle tido.. aku dah ketagih weyh. macam hisap dadah la plak air nescafe ni....

hah kantoi lu penah isap dadah..

hahaha....

Kaffein ni bagos untuk lancarkan darah..
Sebab tu certain orang akan rase kerap nak terkencing..
Tapi 3 in 1 kaffein sangat tak bagos + dah gaul dengan krimer..
Bancuh kopi or nescaffe sendiri..
so boley limitkan ape yang patot..

Afiq said... [Reply to comment]

@RastaMat ekeke ko jgn mcm2 mat..perumpamaan ja tu..ketagihhh sama la cam hisap rokok..wakaka aq xpernah sentuh pun bnda haram tuh :D

Afiq said... [Reply to comment]

@caliph shuriken mak aih sampai menggigil tuuu..memang da ketagih sngt nmpak.huhu

Afiq said... [Reply to comment]

@zahidah dihaz hehe kalau teh lain plak jadinya..mcm afiq kata, 3in1 ni kita xle nak sukat bp byk sudu yg kita nak :)

+akufobia+ said... [Reply to comment]

berlebih tu selalunya tak best.

suzie rahman said... [Reply to comment]

wawawa..xsuke nescafe..bio ler harith goda2 dgn pala licin dier tu.uwerk.hahaha

xkane said... [Reply to comment]

aku suka minum nescafe (bancuh sendiri).. sebelum tido pun aku minum necafe..buleh pulak aku tido selepas minum nescafe..kadang aku minum kopi-O juga..mmg segar gila peken kopi-o panas pagi..heheh

ejum said... [Reply to comment]

aku kopi memang xleh masuk..tak tau kenape..hehe

Jom usha entry terbaru kat sini E J U M

humbleyat said... [Reply to comment]

dulu. favourite time study..nescafe mild 3 in 1, tp skrg dah tak boleh masuk nescafe dah..sakit kepala akibat kafein yg byk..bagi sesiapa yg addicted nescafe 3 in 1, belajarlah berhenti sebab kafein die byk sgt..tapi nescafe decaf (product nescafe tanpa kafein)confirm ke takde cafein cam same jer...huhu

insan biasa said... [Reply to comment]

saya pun sorng yg addict ngan nescafe... lebih2 lg yg sya suka yg phit.. sya strt minum pun sb nak stdy.. akhir nya membuatkan sya ketagih, shari kna minum 2-3 gelas... tpi memng pening giler dah smpai thap migrain(kot).. sush nak brnti... huhu.. help me..

t-shirtprinting2u.com said... [Reply to comment]

minum kopi radix je bro...mantap habisssss

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog