Home » , , , » Juadah Berbuka Puasa

Juadah Berbuka Puasa

August 14, 2010

Assalamu'alaikum...

tepung pelita, samosa, nasi beriyani, roti john, ayam golek, nasi berlauk, murtabak...

fuhhhh sedapnyaaaa...

sirap bandung, soya, cincau...

perghhh nikmatnyaaaa...

eh, aku xnak jamukan korang dengan gambar2 makanan pasal takut korang terliur nanti. baik aku senaraikan je. lagi afdhal.. aku takut korang salahkan aku plak sebab menduga nafsu makan korang time2 puasa ni ahaks~!

cara2 untuk mendapatkan juadah berbuka puasa ni, ada 2 option je. satu kita kena beli sendiri dan satu lagi masak sendiri. bagi yang masak sendiri ni, jimat sebenarnya... bukak peti, kopek bawang, rendam sayur, bukak gas, masak. jimat kan dari beli kat bazar? haa? korang x setuju??

hurm... cuba korang anggap yang korang berduit... bukan berduit je, tapi berduit LEBIH.. try pergi bazar. tiap2 kali membeli juadah berbuka puasa tu, berapa total? lebih x daripada memasak sendiri. hehehe aku x kata semua orang.. dan aku x kata cuma sebahagian daripada semua orang.. pendek kata 50-50...

puasa penat ni... lapar menahan segala2nya.. sampai bazar, confirmlah nak beli itu ini. sapa yang soh? mak?ayah? kawan? haha tu ha, kawan karib korang, nafsu..dia tu la segala2nya. aku x soh korang daripada berhenti membeli kat bazar. cuma kena bijak dalam berbelanja k. jangan membazir. beli setakat yang mampu kita habiskan je.

errk tambah sikit, peniaga pun janganla melampau sangat.. jangan melampau2 sangat naikkan harga tanpa sebab. jangan sampai pembeli balik rumah, sumpah seranah kat peniaga sebab harga yang dikenakan x berpatutan langsung dengan makanan yang dibeli..

psst~! sedap betul bau2an di petang hari ni... sampai berair mata aku dek bawang ni ;p

selamat berbuka puasa :)

8 komen bernas:

Cik Jari said... [Reply to comment]

perghhh..sedapnya samosa,ayam golek2.....bersederhanalah dlm berbuka..esok2 kan masih ade..ngeee..sehari satu juadah,30 hari berpuasa dpt mkn 30 juadah berbeza.....wahhh, mmg besttt...

yott said... [Reply to comment]

harga makanan di bazar ramadhan kat area tmpt tinggal sy semakin mahal..

Afiq said... [Reply to comment]

@cik jari: hehe btul3..kawal nafsu membeli tu :D

@yott: samela kita..dulu kuih seringgit dapat 4.sekarang 3 je..dulu ayam golek besar, sekarang setengah saiz je..apela.. huhu

Nur Hawa Mohd Zin said... [Reply to comment]

manyak nye makan....arini awe makan kat masjid je..jom tengok menu awe...heheh

~ suke tepung pelita tu ~

Afiq said... [Reply to comment]

@hawa: hehe yg tu afiq just senarikan je..tapi itula menu yang family afiq xkan tinggal utk berbuka..tapi xsemua la beli serentak..gilir2 ehehe

shima said... [Reply to comment]

tepung pelita paling best.:)

cikmin said... [Reply to comment]

kalau blog masakan harus la kena tayang gambar kan..kalau tak macam mana orang nak imagine sebelum nak buat..gambar tu memainkan peranan yang penting..jadi kat sini..nafsu kena tahan la..macam cikmin tak suka cari resepi tanpa gambar..bulan puasa ni lagi banyak kali cari...mata dan hati je cair tengok iman dan perut ni tak tergugat pun.. :)

Afiq said... [Reply to comment]

@cikmin hehe btul2 cikmin..kalau x,xdela nama blog tu blog masakan..orang kurang nak membaca kalau resepi tanpa bukti :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog