Home » , , » Apabila Marah Tak Bertempat

Apabila Marah Tak Bertempat

August 8, 2010

Assalamu'alaikum..

korang mesti pernah marah kan? camne korang marah tu?

meh layan video dari youtube ni dulu...





huhu okeh apa yang korang dapat simpulkan? adakah apa yang ditunjukkan dalam video tadi tu seperti korang sendiri? korang cuba x untuk menangani masalah marah tu?

hehe marah ni ada pelbagai cara untuk dilepaskan. dan cara2 marah tu sendiri kadang2 boleh mencerminkan personaliti seseorang... tapi aku x nak tekankan langsung pasal hubung kait antara cara2 melepaskan kemarahan dengan personaliti seseorang.. apa yang aku nak tonjolkan kat sini ialah cara2 orang melepaskan kemarahan...

meh sini aku senaraikan cara2 manusia biasa melepaskan kemarahan(mengikut apa yang pernah dialami oleh aku dan orang yang di sekeliling aku)...

  • menjerit sekuat hati!
  • menghempas sesuatu dengan kuat! seperti pintu, buku, laptop, dll.
  • memecahkan sesuatu! seperti gelas kaca, cermin, dll.
  • membaling sesuatu dengan sekuat hati!
  • menumbuk dan menyepak dinding! dan akhirnya diri sendiri yang sakit.
  • Menggengam telur sehingga pecah! haha
  • Merenyuk sesuatu sehingga renyuk! seperti kertas, baju, dll.
  • makan semakan makannya! erkk...

huhu ada x yang sama seperti korang pernah lakukan ketika marah? ke korang suka pendam? aku kadang2 suka gak pendam sebab x nak masalah jadi besar. tapi dendam pun xleh sangat. x baik untuk kesihatan. leh kena darah tinggi nanti sebab tertekan sangat.

Sebenarnya bagi sesetengah orang, apa yang aku senaraikan tu boleh meredakan perasaan dorang. terasa macam satu beban yang teramat sangat keluar macam tu je dari diri yang tengah marah. dan pergi sekali dengan kemarahan tu. tapi yang x pergi sekali yang mnjadi masalah tu. lama2 pendam, meletup nanti.

So yang paling bagus, apabila marah, tenangkan diri sendiri dulu. amek wuduk. solat hajat ke, solat sunat ke, baca Al-Quran ke, berzikir ke, itulah cara2 yang paling terbaik untuk melepaskan kemarahan. barulah hati tenang :)

tepuk dada, tanyalah selera anda masing2 yerk..

psst~! jangan marah2 orang tanpa sebab. check dulu mana yang salah dan silap.. :)

19 komen bernas:

Bella Isabella said... [Reply to comment]

huish bahaya la cm ni...

OrenLimau said... [Reply to comment]

pendam jek....
xde sape kisah nak tanya pun.
jadi?pendam saja

cik shabah said... [Reply to comment]

cik shabah kalo marah,sumbat telinga ngan mp3 je.denga lagu kuat2,lama2 oke la sndri =)

cik panadol said... [Reply to comment]

kalo aku marah aku makan!hahaha

echah mashuri said... [Reply to comment]

bile tlalu mrh echah akn mngis..huhuh

MOFASAD said... [Reply to comment]

rox!

zulkbo said... [Reply to comment]

salam..
saya kalau marah
saya mandi..tak jadi
nak marah..he he

ibnujusup said... [Reply to comment]

salam tuan rumah...
nape tibe2 rase nak marah ni...:)

Dark Half said... [Reply to comment]

aku kalau marah diam jer
tapi kalau melibatkan maruah, aku face to face time tu jugak

Latest entry: Kalau Aku Bendul, Kau Apa? Bangang?

Afiq said... [Reply to comment]

@zulkbo: wsalam hehe unik btul cara tu..bile mandi kita rasa nyaman kan :)

@ibnujusup: eh,x marah..saje nk kongsi ngn kamu smua tntang realiti marah hehe :D

xangonila!! said... [Reply to comment]

Hahaha..gedebuk gurl 2 jatuh..da macam nangke busuk da..;-)

LyNn HaMzAh said... [Reply to comment]

kak lynn kalau marah kak lynn akan cuba utk diamkan diri dan tido...tp kat pejabat tak leh la buat mcm tu...hehehe...

Cik Jari said... [Reply to comment]

kalau saya marah,saya suka conteng buku..conteng banyak-banyak.....

Afiq said... [Reply to comment]

@xang: haha ksian giler kat akak tu..

@lynn: haha kalau kat pejabat,confirm kak lynn kene bebel ngn boss nye ;p

@cik jari: uik,apa yang dicontengnye?mennulis ke atas main redah je gerakkan pen tu?ehehe

Hariz said... [Reply to comment]

Saya marahhhhhhhhhh nie


New Entry Prof-Hariz
Apakah kita melaksanakan ibadat puasa atau puasa adat?

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

kalau saya marah bergegar la dunia..haha...

yuni sll lepaskan kemarahan tu dgn nagis..lps nagis tu rse cool ckit..=)

@ien_R@z said... [Reply to comment]

klo sy marah.. mesti diam je.. malas nak cakap ngn sape2.. pastu tulis dairi.. hahaha..

selamat berpuasa.. ^_^

TTT said... [Reply to comment]

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhh
ekekeke :)

Afiq said... [Reply to comment]

@TTT: awatnye TTT?marah ka? haha ;p

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog