Home » , , » Aku blogger otai?

Aku blogger otai?

March 20, 2011

Assalamualaikum...

Sejak dua menjak ni, ramai yang panggil afiqbukhari.com blogger otai.. wehhh! tang mana yang otainya? entry ala kadar je. trafik tak segah blogger-blogger hebat yang lain. blog picisan sebenarnya afiqbukhari.com ni.. aku segan sebenarnya bila orang gelar camtu.. gelaran tu tak sepadan dengan aku. cuba selongkar entry lama-lama aku. mesti korang semua gelak besar punya, even aku sendiri pun malu nak baca haha. mana ropenya blogger otai??

'aku orang kecil, engkau orang besar... kau ibarat gajah, ku hanya semut merah....' haha

Perkataan sebenar 'otai' berasal daripada perkataan old-timer. maksud dia orang lama, veteran, antik, dan maksud-maksud lain yang sepadan dengannya, asalkan lama. kalau nak bergelar otai dalam dunia blog, kenala bermula dari awal. ... 'bila awak mula berblog? saya sebenarnya dah bermula berblog seawal tahun 1990 lagi..' haaa blogger ni barulah boleh dikatakan otai, sebab dah lama sangat bertapak dalam dunia blog. kalau baru setahun jagung bertapak, agak susah sebenarnya nak dapat gelaran otai tu.

Apa yang orang pandang dengan perkataan otai ni sebenarnya? dan kenapa seseorang itu memanggil orang dengan gelaran otai? mungkin sebab masa? pengalaman? pangkat? cara penyampaian?

Bagi aku, gelaran hanyalah gelaran. gelaran mungkin akan mengubah persepsi seseorang terhadap orang yang berkenaan. 'wahhh, dia ni dah lama la berblog. mesti banyak pengalaman dan ilmu. bolehla korek sikit.. blogger otai tuuu..' tapi apa yang ada pada nama kalau isi tak gah di persada dunia? takut sebenarnya kalau dipersoalkan sebegitu rupa.

Aku tak nafikan gelaran otai tu menunjukkan penghargaan dan rasa berterima kasih seseorang kepada kita. aku hargai sangat orang-orang tersebut kerana tanpa mereka, siapalah kita... tapi bagi aku, kita tetap sama. bermula dari awal, naik turun bersama-sama, jatuh bangun bersama-sama.. lama ke baru, kita tetap manusia yang selalu melakukan kesilapan.. 'nobody is perfect in this world'

Bagi aku, istilah otai tu tiada.. senior mungkin haha

Psst~! teringat kisah senior ragging junior masa sekolah berasrama dulu...

Psst2~! Satu soalan daripada aku, siapa yang sebenar-benarnya layak untuk digelar blogger otai pada masa kini?

24 komen bernas:

Myra Ayreen said... [Reply to comment]

rasa mengigil bila OTAI berkata . hehehe . betui betui . gelaran cuma pada nama .

suffer8zine said... [Reply to comment]

heheh mybe dieorg tersalah tafsir tu, rasanya blogger otai mcm eyriqazz ke, yg dah blogging bertahun2

Terkini : Gambar Supermoon Yang Awesome

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@suffer8zine
haa betul tu.. yg tu barula otai, kalau dia nak digelar otai la hehe

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Myra Ayreen
otai mana yang berkata-kata tu? hehe sekadar pendapat :)

Belalang Hijau said... [Reply to comment]

hai otai...

lame x beramas mesra dgn otai...

hahaha

Saffrina Ropiee said... [Reply to comment]

OTAI tu kalau bagi budak-budak sekolah maksudnya peljar yang main langgar rules sekolah. kalau dalam dunia blog, maybe yang yang pro dalam berblogging ni :))

Apa pun, aku suka baca blog afiqbukhari ni ^^

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Belalang Hijau
haha ngengade belalang :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Saffrina Ropiee
hehe btul gak tuh, kira otai tahap ganas da :D
anyway thnk you :)

syufaa said... [Reply to comment]

hehe..xpe..tu kire mcm pujian la..maybe dorg tgk blog ni dh lme..dr dulu..tu yg panggil otai tu..hehe..

Rainbow said... [Reply to comment]

salam otai.. lama btol mghilang dlm kebusian.. 4flat la nnt.. jgn 4pelik cam rain dh la ekeke...

*47!k@# said... [Reply to comment]

err,,xleyh ke kate blog afiqbukhari ni blog otai??oke2 dh xkate :P

lavender harum wangi said... [Reply to comment]

blogger dari sindiket sol-jah boleh kata otai la jugak~ kau pun kira otai la tu, dari 2008 kira lama jugak apa~ hehe :D

eRza farEeha said... [Reply to comment]

arok otai tuu..huhu

Tok Esah said... [Reply to comment]

hehehe, xpe fiq.. gelaran otai tu mungkin merujuk kpd sumbangan afiq kepada dunia blogging ni, afiq kan bnyk share2 info!! hehe

tok nak aggap gak afiq otai!! haha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

afiq mmg senior dlm bidang ni berbanding sis

Pendekar Berkuda said... [Reply to comment]

hai otai...

kenapa otai lama tak singgah blog newbie ni??

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Pendekar Berkuda
ming nih... saya bz la bang otai :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Tok Esah
hehe info apela sgt :) sharing is caring :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@eRza farEeha
atok tok minum arok :P

akid azami said... [Reply to comment]

wah tunjuk ajarku sifu!!

Khai artzfar said... [Reply to comment]

fuyoo memang tak dinafikan lah,.,haaha anda ditag, http://khaiartzfar.blogspot.com/2011/03/kenapa-aku-suka-blog-mereka-part-2.html

RastaMat said... [Reply to comment]

aku menulis bukan kerna nama..

jaysya said... [Reply to comment]

zzzzzZZZZZZZz,
sape kate otai,
owg kate tegar la abg awi ui,,

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@jaysya
aishh bukan u la cik adik, blogger lain :D

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog