Home » , » Moden, tapi kuno

Moden, tapi kuno

March 23, 2011

Assalamualaikum...

Daha lama aku tak basuh baju guna cara tok nenek moyang aku dulu.. last aku guna masa sekolah menengah dulu.. masa tu dah canggih sikit, dah ade mesin basuh rm1. cuma aku nak praktik cara orang-orang terdahulu basuh baju je.. cari tempat yang sesuai then port semua baju-baju kotor kat situ.. sabun serbuk ditaburkan dan berus sabut dihayun.. kanan kiri, kanan kiri..

Buat apa aku susah-susah basuh baju cara macam tu zaman sekarang ni? mesin basuh kan ada.. baru la moden orang kata... banyaklah modennya.. mesin basuh kalau rosak, kuno jugak jadinya. puas aku masukkan air, tunggu dia penuh baru tutup air.... erkk ada sedikit kekunoan di situ.. yer mesin basuh aku semi-auto.. tang wash, rinse dan spin semuanya auto.. tang masuk air, manual.. mesin basuh orang bujang la katakan..

Bila air dah penuh, aku tunggu dia berpusing.. agak lama menunggu tak jugak dia berpusing. bunyi je lebih.. arghhh ini kalau tak cukup air, mesti rosak.. aku buang air then masukkan balik.. same as before.. haprak! sah rosak! nah korang tengok sendiri.


Kalau tengok dari atas, memang tak nampak apa yang rosaknya. nampak macam baru kan. tapi cuba tengok dari dalam...


Tengok, macam mana tah screw tu naik sendiri sampai macam tu sekali.. ingat nak jadi mcgyver tak bertauliah sekejap. screw driver dicapai.. tangan ligat memutar screw.. dan hasilnya, hampeh! screw tu dah longgar.. patutlah mesin basuh tak berpusing. kesudahannya, baldi dan berus sabut menjadi peneman setia.

Psst~! duit lagi.. nak DIY tak boleh plak, tak tahu sangat apa yang rosaknya..

21 komen bernas:

Anishaway said... [Reply to comment]

uiyohhh. bahayaaa, kena pakaian koyakkk !

gune cara lamo sudehhh
sabunnn dibilik mandi !
haha

zaidatul salwa said... [Reply to comment]

untung la basuh cara tradisional..nnti tangan de muscle.hehhe.

fadhdeela said... [Reply to comment]

masa blajo dulu deela basuh baju pakai tgn tau..xleh nak simpan byk2 bj nnt xmampu nak basuhh hihi

Meh sini: Video: Nasib Janda!! 18sx

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

hemm...merasalah mcm mana mak bapak kita dulu membasuh baju masa belum ada washing machine.
teringat akak masa kat Jepun dulu (akak kursus je) kita org siap masuk kasut dlm mesin sb malas nak berus, lentang lentung mesin tu, kesian dia....

WanFadhilah said... [Reply to comment]

kalau ada yg baru, yg lama jgn ditinggalkan.. hehehe


Umur dan Kematangan Anda

suffer8zine said... [Reply to comment]

aiyarkkk skru tu bahaya

Terkini : Panas!!!

missSenget said... [Reply to comment]

cuba bukak semua tengok...

rasa2 xbole pasang balik, baru beli baru.. kekekeke..

Rainbow said... [Reply to comment]

tahniah kerana bjaya menggerakkan urat2 tgn tu...namo mls2 hahaha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Anishaway
haha tula pasal..selamat ade sabun serbuk..banyk sikit sabunnya :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@zaidatul salwa
itulah hikmahnya heee

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@fadhdeela
haha btul jugak..lepas ni tiap harila kena basuh baju huhu

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@~~zAnAfAhMi~~
heee smpai kasut pun masuk dlm mesin basuh, memang lemau dia ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@WanFadhilah
beh nk buat ape ngn yg lama tu? hehe

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@missSenget
baik cakap terus beli baru je :P

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Rainbow
haha terima kasihla yer cik rain.. xmls pung :D

najihah sahami said... [Reply to comment]

hahaa..tu la..malas sgt...hik3..

afiq..lepas ni hari2 sental baju. konpem muscle abih r..hahaha

Zyash said... [Reply to comment]

Try carik skru yg besar ckit... Tag afiq dalam contest ne yer...
http://zyash-nuffnang.blogspot.com/2011/03/contest-dari-xcyber-pose-depan-cermin.html

Izan Ishak said... [Reply to comment]

nak suruh beli baru lah tu afiq, baru2 ni pun mesin basuh kak izan rosak. kenalah hantar pada yg pakar. nak basuh tgn bole...tp bayangkan... banyakkkknyeee... fenat!

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

ala..xyah repay abes duit je...basuh je gune care lamo...badan pon sehat..:D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Yuni Aisyah
tgh praktikkanla ni :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Izan Ishak
hehe akak da berkeluarga, mmg penatla kan nak basuh semua baju si askar2 heee

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog