Home » , , , » Tak Menjawab Bukan Tandanya Sombong.

Tak Menjawab Bukan Tandanya Sombong.

December 24, 2010

Sedang anda berjalan, secara tiba-tiba anda terserempak dengan seorang sahabat lama dari sekolah menengah..

Anda terus menyapanya. bersalam dan bertanyakan khabar.

"Kau buat apa sekarang ni ek? kerja ke?"

Si polan membisu seribu bahasa... lalu dia terus mengangkat jari telunjuknya lalu meletakkan di atas kedua-dua bibir.

Apakah maksudnya?

Google


Apelah kau nih.. kan tok imam tengah baca khutbah jumaat tu.. lagha kot berkata-kata time khutbah disampaikan..

Anda berlalu sambil menundukkan kepala tanda malu dan jahil buat seketika, yakni dengan kata lain anda terlupa buat seketika tentang hukum-hakam agama kerana terlalu excited untuk menegur sahabat lama...

Macam mana dengan pahala jumaat pada hari itu?

Sumber - Berkata-kata Ketika Imam Membaca Khutbah (Bahru Al-Madzi)

Psst~! tak menjawab bukan tandanya sombong, tetapi menghormati segala ajaran dan hukum didalam agama Islam.

29 komen bernas:

krole said... [Reply to comment]

wuahhh suke ngan entri ni..tq for sharing~

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@krole
your welcome krole :D

Ujang9897 said... [Reply to comment]

hehehe...good2...terbaik..

taqie said... [Reply to comment]

haha..betul.time khutbah mne leh ckp. hormat mjlis

najihah sahami said... [Reply to comment]

terbaik la fiq...btol la tu...ade sesetengah tu tok imam duk baca doa pun ley sembang kenacang. aiyark..malu kat budak. huhu

ayie said... [Reply to comment]

berjalan-jalan dalam masjid ek..

geramgaram said... [Reply to comment]

memang class laa..igtkan nk crte pasal org smbong,,mula2 excited baca..gub job yup

Raihan Mohamed Isa said... [Reply to comment]

mmg bukan x boleh bercakap ke klau tgh khutbah..
hohooo...
adik sy ckp klau boring dia tdo je..
x cakap pun

Fairosza said... [Reply to comment]

ingatkan page ni tak habis loading td..besar bebenor space kat atas tu..hehe.
btw,nice entry

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Fairosza
hehe saje nak buat readers tertanya2 :D anyway thnks :)

adrinaqamarina said... [Reply to comment]

samada dye terlupa atau sengaja. :)

alif said... [Reply to comment]

hehehehe dok leh ckp bro....smpai masjid kene tutp kunci mulut deh

Cikmin said... [Reply to comment]

lerrrr....cikmin pun dok tunggu la apa yang kosong tu...ishhh...

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Cikmin
hehehe x terniat pun nk buat cikmin tertunggu-tunggu ruang kosong tu :)

sebaikbaikcahaya said... [Reply to comment]

Salam,
terima kasih kerana berkunjung dan track link ke web blog saya :) ukhwahfillah, wassalam.

misyamissyou said... [Reply to comment]

haha..malu jap dia..excited tu..

LAILA ... said... [Reply to comment]

hehe.. terkeneee.. :DD

Ali ridha said... [Reply to comment]

bukan sombong jika
tak menjawab.tengok
keadaan la.hehehe....

swagger said... [Reply to comment]

trlmpau excited ni..huuhu

Belalang Hijau said... [Reply to comment]

pernah jugak bertemu dgn shbt lama dlm masjid time smbhyg jumaat...
tp nasib baik 2-2 dah berakal...mampu bersabar tggu smpi abis khutbah...

hahaha

Kasim Ahmad said... [Reply to comment]

yup, btul tu.. heehe :)

azhar said... [Reply to comment]

simple but nice...hehe

CIK TOM said... [Reply to comment]

wah bagus2..mmg ptt pun snyp..kan tengah khutbah...

ciktom

Mohamadazhan hjDesa said... [Reply to comment]

kena p masjid awal utk elak jmpa kawan.hehe

padin said... [Reply to comment]

tehee betul juga tu fiq... kadang2 diam tu bukannya sombong kan hehee..mungkin ada sesuatu yang dirahsiakan atau sedang berlaku, yg menyebabkan terpaksa diam.. huu

darkbatman said... [Reply to comment]

stuju bro..kdg2 klau kt fb je ramai jer mrh ak cz xmjwb..abis klau gay nk mengorat xkn ak nk melayan..hahaha

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@darkbatman
haha btul2..so jangan cepat salah faham..yang penting sabar :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@padin
hehe kadang-kadang, diam itu lebih baik daripada berkata apa-apa yang tak berfaedah :D

❤ Cik Ain ❤ said... [Reply to comment]

me n the geng (pompuan) potpet2 keje. xkire tempat.. adeh. bedosenye

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog