Home » , , , » Bagaimana Untuk Menangkap Gambar(screenshot) Di Dalam Laman Web Menggunakan Google Chrome?

Bagaimana Untuk Menangkap Gambar(screenshot) Di Dalam Laman Web Menggunakan Google Chrome?

December 12, 2010

Assalamualaikum semua. kali ni aku nak berkongsi satu tutorial bagaimana untuk menangkap gambar secara 'print screen@webpage screenshot' di dalam laman web tanpa perlu menggunakan telefon bimbit berkamera mahupun kamera.

Ramai yang suka mencuba kaedah secara manual untuk menangkap gambar di dalam laman web seperti kaedah 'print screen button(dekstop)' dan 'fn+print screen button(laptop)'. tetapi cara tu merumitkan sebab kita perlu buka software untuk mengedit gambar, klik button New page, Paste, Edit dan Save. barulah kita akan mendapat sekeping gambar untuk di upload ke dalam blog..

Pada sesiapa yang menggunakan browser 'google chrome', anda hanya perlu follow step di bawah:

1. Download extensions Google Chrome - Awesome Screenshot: Capture & Annotate dan Install



2. Apabila extension tersebut sudah di install, halakan mouse cursor anda ke bahagian atas penjuru kanan page dan klik ikon awesome screenshot. Terdapat 3 cara untuk menangkap gambar di dalam laman web seperti Capture Visible Part of Page, Capture Selected Area dan Capture Entire Page. Cuba klik capture visible part of page sebagai contoh.

3. Apabila gambar sudah ditangkap, anda akan dibawa masuk ke dalam satu halaman yang baru untuk sesi 'editing the picture', di mana anda boleh mengubahsuai gambar tersebut. Klik pada gambar untuk tumbesaran.

4. Gambar sudah di'edit? Klik Done dan Save gambar tersebut ke dalam dekstop atau laptop anda. Selepas tu, bolehlah upload gambar macam biasa. senang kan?

Apalagi, cuba lah 'bermain-main' dengan extension tu. tak kenal, maka tak cinta kan? cuba tangkap gambar dengan cara Capture Selected Area dan Capture Entire Page plak.

Apa kelebihan extension Awesome Screenshot ni?


  1. Capture or clip visible part
  2. Capture selected area
  3. Capture entire page
  4. Support  PNG format
  5. Support shortcuts (Check the extension Options)
  6. Support  horizontal scroll when capturing


Anda menggunakan browser Mozilla Firefox? Klik sini, Bagaimana Untuk Menangkap Gambar(screenshot) Di Dalam Laman Web Menggunakan Mozilla Firefox?

Psst~! aku suka guna cara ni sebab mudah dan mudah...

10 komen bernas:

Mr. J said... [Reply to comment]

tak sangka google c, ada trick macamni..thnk

Suai kenal dgn Fasha Sandha

Pinky Pixie said... [Reply to comment]

best!
yt slalu gune 'fn+print screen. hehe.
thanx 4 sharing.

Fairosza said... [Reply to comment]

owh bagus nye..tq "Hari Baru"...:)

AMMAR YASIR said... [Reply to comment]

afiqbukhari sangat memahami diriku... dah lama nak tahu cara buat ni... akhirnya tahu jugak... terima kasih sebab kongsi

tehr said... [Reply to comment]

bagus2
maklumat sangat berguna ni
thanks

geramgaram said... [Reply to comment]

da apa beza capture selected area &capture entire page

AMMAR YASIR said... [Reply to comment]

Kalau nak rakam video macam mana pulak?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@AMMAR YASIRtry masuk link tu :)

http://www.youtube.com/watch?v=8yIue4ygh5A

syee amo said... [Reply to comment]

thanks. it helps a lot. :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@syee amo
your welcome :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog