Home » , , » Adab Ketika Menonton Televisyen

Adab Ketika Menonton Televisyen

December 11, 2010

Assalamu'alaikum semua.. apa yang anda tahu pasal adab dan sopan-santun ketika menonton televisyen?


 Adakah ini?

  • Berdiri di hadapan televisyen (membelakangkan penonton-penonton yang lain)
  • 8 daripada 10 orang sedang menonton televisyen, manakala lagi 2 orang sedang berbual dengan rancak dan kuat volumenya.
  • Bertanyakan soalan yang tidak munasabah seperti, " apa jadi lepas ni ek?, kenapa dia khawin dengan lelaki tu?"
  • Secara tiba-tiba, anda mencapai remote control dan terus menukar rancangan semasa kepada rancangan yang lain tanpa meminta izin.
  • Anda ingin switch off plug phone charger, tapi apa yang anda switch off adalah televisyen.

Jawapan aku untuk kelakuan anda ialah:

  • baguslah berdiri depan televisyen. kitorang memang nak tengok susuk tubuh dan punggung kau yang mengiurkan tu.
  • eh, kita sedang bermeeting ke ni? xtawla plak aku datenya hari ni.
  • sekejap.. aku nak call director dan penulis skrip.. ermm kau nak tahu pasal apa lagi? Ahmad Idham on the phone nih..
  • memang itulah fungsi sebenar remote control.
  • err mulut ada kan? boleh x ringankan bibir dan lidah tu untuk bertanya soalan macam ni. "plug televisyen yang mana satu eh? aku nak swith off televisyen ni.."

Satu je yang dapat aku listkan untuk adab ketika menonton televisyen, Tolonglah hormat orang sikit..

Psst~! distraction zzz...

14 komen bernas:

RastaMat said... [Reply to comment]

hahahha..
sabarla bang..
manusia memang macam2..
tapi kalau dah kurang sabar tu,
lu hempok je laju2..
wakakakaka...

najihah sahami said... [Reply to comment]

opss..adakah ini berlaku di rumah anda??hak hak

9W2URY said... [Reply to comment]

silap2 kena tomoi siam nanti...
hehehe..

tehr said... [Reply to comment]

kalau macam tu
memang perangai macam budak2
hehehe sori

asyfiqaz said... [Reply to comment]

ouh ayat nak sarcastic habes...hahah

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@RastaMat
haha xsmpai hati nk hempuk laju2 :D

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@najihah sahami
haha kat mana2 jela mish yang ada tv ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@tehr
haha mmg pun zzz

RastaMat said... [Reply to comment]

sape yang buat macam tu??
kalau zaerr, pijak je die..
hahaha..
eh td first la..
da lame tak dapat first..
hehe..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@RastaMat
haha aq mane leh nk susun ko first ke x..ikut sape cepat dia dapat wakakaka..bukan zaerr der,orang lain :D

AMMAR YASIR said... [Reply to comment]

hahahaha...lwak giak jawapan pada soalan tu

Izan Ishak said... [Reply to comment]

macam tu lah perangai org afiq. tak pernah pikir pun apa yg dia buat tu adalah tak beradab sama sekali~

hans said... [Reply to comment]

amboi
marah bebenar nampak nih afiq
sabar2
hahhaha

P/S : Hai Akak Dan Abang Artis! Kamu Suka Menulis Cerpen? Ada Contest Untuk Kamu!

mancai said... [Reply to comment]

salam singgah... wah ayat akhir tu memang setuju banget...

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog