Home » , , , , » Indahnya Hidup Bersyariat dan Salam Maal Hijrah 1432

Indahnya Hidup Bersyariat dan Salam Maal Hijrah 1432

December 7, 2010

Salam maal hijrah yang ke 1432 buat semua pembaca yang beragama Islam.. Alhamdulillah mata kita still terbuka untuk melihat dunia pada tanggal 1 Muharram. hari yang penuh bersejarah pernah berlaku dalam kalendar Islam, di mana ketika tarikh ini pada suatu masa dahulu, Nabi Muhammad SAW berhijrah dari Kota Makkah ke Kota Madinah untuk menyebarkan ajaran Islam.

Aku harap kalian semua dah membaca doa akhir dan awal tahun untuk tahun baru Islam ini kerana sesiapa yang membaca doa-doa tersebut, syaitan akan berkata:

"Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."

InsyaAllah doa-doa kita semua dimakbulkan olehNya.. tanamkan azam dan pasangkan niat yang baru untuk tahun 1432H. semoga segala amalan dan perbuatan kita sebagai khalifah Allah di muka bumi ini diredhai olehNya. amin~

----

Bondaku bertanya, dah baca ke doa awal dan akhir tahun? aku anggukkan kepala tanda 'sudah baca'..

Dan dia bertanya lagi. doa-doa tu jumpa kat mana? aku menjawab dalam internet, hasil daripada berblog dan blogwalking.. Alhamdulillah..

Sesudah Isyak, bondaku mengetuk pintu bilik dan menghulurkan sebuah buku...

Indahnya Hidup Bersyariat

Aku baca satu-persatu isi kandungannya.. banyak ilmu tentang Islam yang dapat aku pelajari dan kukuhi dari buku tersebut. memang kenalah dengan deskripsi bukunya, 'Modul Fardu Ain Diri, Keluarga dan Masyarakat SEPANJANG HAYAT'.  kalau kalian semua nak beli, dipersilakan. memang berbaloi dan kalian x kan rugi sesen pun.. buku ini hasil garapan daripada Dato' Ismail Kamus dan Mohd. Azrul Azlen Ab. Hamid.

Indahnya Hidup Bersyariat - Facebook

Psst~! Thanks Umi kerana memperkenalkan buku ni...

18 komen bernas:

2ury said... [Reply to comment]

Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru 1432 dari kita jga...

Shuff Samsuddin said... [Reply to comment]

Salam Maal Hijrah Afiq :D

wachak said... [Reply to comment]

Selamat menyambut awal muharram afiq.

Yanie J said... [Reply to comment]

salam Maal Hijrah afiq..pe azam tahun baru ni?:P

Syira C Gadis KidaL said... [Reply to comment]

salam...

tahniah kerana mempunyai seorang ibu yang sentiasa menjaga landasan hidup anaknya :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Syira C Gadis KidaL
waalaikumussalam..thnks yer :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Yanie J
hehe nk jadi anak yang soleh :)

ASSOYFINGER67 said... [Reply to comment]

Kita sebok mengejar bonus hujong tahun,hari raya...Allah bagi kita bonus tiap2 hari,bulan & tahun...kita lupa nak rebut....agar tahun ini kita tak lupa lagi huhu

Fiqah Alias said... [Reply to comment]

Salam maaL Hijrah..smOga tahun nie amalan kita semua lebih baik berbanding tahun2 yang sebelumnya...(^_^) owh ye..Buku Indahnya Hidup Bersyariat tu mmg bagus..kalau dijadikan amalan,insyaallah kita akan mampu menjadi muslim yg cemerlang di dunia & akhirat...Insyaallah...

lady atie said... [Reply to comment]

semoga hari akan dtg lebih baik dr hari2 yg sebelumnya..
salam maal hijrah...

e5 said... [Reply to comment]

salam maal hijrah...
buku yang bagus..teman dah ader satu...memang best..

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@lady atie
InsyaAllah :)

♥-- emieysandra --♥ said... [Reply to comment]

salam maal hijrah
~_^

Izan Ishak said... [Reply to comment]

salam maal hijrah afiq...

mmg bagus buku tu...k.izan pun dah ada kat umah ni, boleh buat tazkirah ngan anak2 kecik ni~

tehr said... [Reply to comment]

salam maal hijrah
membaca jambatan ilmu

caliph shuriken said... [Reply to comment]

salam maal hijrah ^^
buku ni mmg terbaik, ramai yg order buku ni kt my e-store..

[e-store]

[bestseller]

| r i E n | said... [Reply to comment]

Salam MAAL HIJRAH 1432...
bersama kita menghayati bulan Muharram dan peristiwa2 yang berlaku pada 10 Muharram serata amalan2 sunnat pada hari tersebut di http://adengrien.blogspot.com/2010/12/saalam-maal-hijrah-1432.html

A.D.A.M. said... [Reply to comment]

Salam maal hijrah! :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog