Home » , , , , , » Blackberry diharamkan?

Blackberry diharamkan?

January 11, 2011

Blackberry diharamkan?

Kalau macam tu apa kata haramkan sekali semua jenis telefon yang yang berkeypad QWERTY. barulah adil. relevan tak? tak pun haramkan semua telefon bimbit.. lagi lah tak masuk akal huhu

Kesian si blackberry tu. bukannya dia yang menimbulkan masalah, tapi manusia tu sendiri. tak tahu nak guna ke arah yang membawa kebaikan. lain kali, bila nak cipta sesuatu yang canggih, fikir dulu keburukan dan kebaikan. lebih-lebih lagi kepada society. ni bila dah sampai nak menghuru-harakan negara dan dunia, baru nak kecoh suruh haramkan, tarik balik produk, macam-macamlah action yang lain..

Apa agaknya niat sebenar si Alexander Graham Bell tu ek? bukan untuk memudahkan manusia saling berhubung ke? tanpa perlu untuk menggunakan burung merpati, membuat asap, mengetuk gong, kita dah boleh berhubung dengan manusia yang lain.. kalau dia hidup lagi sekarang ni, mesti dia menyesal sebab asas ciptaan dia ni memporak-perandakan dunia.

Opss~! aku terlupa... manusia sering melakukan kesilapan..

Apa yang manusia nampak sekarang ni hanyalah kuasa dan duit. kita ni dah macam boneka yang terikat dengan tali. tunggu masa je untuk digerakkan oleh tuan empunya. kalau si tuan kata A, maka A lah jawab kita tanpa banyak soal. apa yang penting, poket kau dan poket aku penuh bersama-sama. bila dah silap, baru nak cari surat khabar tutup muka. dah lupa ke, TUAN BESAR di atas sedang memerhati?

Psst~! malaysia tak haramkan blackberry, so siapa yang pakai blackberry, sila jangan bakar blackbbery anda haha.

Psst2~! tanpa blackberry, kita still boleh berhubung dengan yang Esa di atas sana... dengan doa.

Sumber - Blackberry diharamkan di Malaysia

16 komen bernas:

alinac lover said... [Reply to comment]

yong pakai BB..ari tu wisau la jugak hehhee

SyUhAdA said... [Reply to comment]

kenape BB diharmkan?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@SyUhAdA
try bace sini hehe :)

http://www.mummynemo.com/2011/01/blackberry-diharamkan-di-malaysia.html

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@SyUhAdA
try bace sini hehe :)

http://www.mummynemo.com/2011/01/blackberry-diharamkan-di-malaysia.html

Zetchi Henry said... [Reply to comment]

Salam..
Saya sokong kata2 afiq..
"kita ni dah macam boneka yang terikat dengan tali"

hurm.. tapi semalam baru dengar berita black berry tidak di haramkan!
kita manusia ni kan hidup bebas tapi kemana-mana dalam keadaan berantai!

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Zetchi Henry
itulah, bebas tapi tak bebas sangat huhu

Qaseh dalia adelia said... [Reply to comment]

nasib baik guna nokia c3 je haha

Fairosza said... [Reply to comment]

sebenarnya sebab bb ni diharamkan ialah sebab adanya application bbmessenger tu..mesenger tu tak dapat di detect apa isi kandungannya.cuma pengirim dgn penerima je yg tahu. tak macam telefon2 atau mesenger2 lain.jadi, negara2 yg haramkan tu takut terrorist2 gunakan tu sbg alat komunikasi.
kalau di tengok dari sebab ni, memang wajar negara2 berkenaan haramkan bb.tak boleh la nak hentam negara tu.dekat malaysia pula, gov tak rasa perkara tu akan menggugat keselamatan(atau mungkin belum rasa).setakat ni,mostly kat malaysia bb lebih digunakan utk urusan bisnes.bergantung pada pandangan masing2.

lagipon banyak lg telepon lain ek

Umie Nadhirah said... [Reply to comment]

pakai je calculator scientific tu...:)
Sama je rasa cam BB.

Izan Ishak said... [Reply to comment]

k.izan tak pakai bb...so tak effect pun kalau diharamkan kat mesia satu hari nnti.

adrinaqamarina said... [Reply to comment]

tak minat BB. entah kenapa. :D

Bulan said... [Reply to comment]

ciptaan manusia..tak ade yg sempurna.
dia yg cipta dia jugak yg musnahkan.huhuhu

nursha410 said... [Reply to comment]

oohh..baru je pakai BB..isk..
tiba-tiba wiso plak kan...
huwaaaaa...

kalo la di haramkan....iskk...

najihah sahami said... [Reply to comment]

nasib baik mish bukan pengguna bb. hehe..so, tak terasa sgt..afiq guna bb kan kan kan??hehe

uncle said... [Reply to comment]

dok dengaq lama dah pasal nak haramkan bb tu...cuma negara yang berisiko tinggi je haramkan ... setakat ni uncle puas hati guna bb mesengger hihihi

Anonymous said... [Reply to comment]

loving the final bit. :) communicate through doa.

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog