Home » , , » Murah tapi buat orang marah.

Murah tapi buat orang marah.

January 6, 2011

Assalamualaikum...

Aku nak tanya pendapat korang,

Barang A berharga RM50,

Manakala barang B berharga RM10.

Barang A dan Barang B merupakan satu produk yang sama jenis, saiz, berat dan bentuk.

Agak-agaknya la kan, korang nak beli yang mana satu?

Barang A atau barang B?

---------------------

Ini kisah benar.

Alkisah seorang sahabat ingin membeli almari pakaian di salah sebuah pasaraya terkemuka. sambil mencari, beliau terjumpa satu ruangan di dalam pasaraya tersebut(bukan ruangan jualan yang betul) yang menjual sebuah almari kain(belum siap pasang). bila diamati harganya, ternyata murah murah murah!

Dibandingkannya almari tersebut dengan almari yang berada di ruangan jualan yang betul di dalam pasaraya tersebut. ternyata murah murah murah! jauh lebih murah daripada harga almari yang berada di ruangan jualan yang betul.

Tanpa berfikir panjang, dirembatnya almari tersebut. monolog dalamannya berkata, 'dah boleh save duit untuk bulan ni, yes!'. dibawa balik almari tersebut untuk dipasang. tetapi alangkah kecewanya sahabat ini apabila beliau mendapati terdapat kekurangan alatan-alatan penting yang sepatutnya membolehkan almari tersebut berdiri dengan teguh.

Moral of the story, jangan terlampau taksub dengan harga yang sukar untuk dipercayai nilainya, melainkan waktu sale. biarlah meleleh air liur sampai ke baju pun. yang penting kita berpuas hati dengan apa yang kita beli. duit kita, kepuasan kita...

Psst~! last2 beliau mencari alternatif lain untuk membolehkan almari tersebut berdiri dengan kukuhnya. macgyver la katekan *haha

Psst2~! yang aku pelik, kenapa dijual lagi barang tersebut walaupun dah terang-terang nampak defectnya? yang member aku ni plak pantang tengok barang yang harganya murah luar biasa *huhu

19 komen bernas:

Woofer Storm said... [Reply to comment]

biar mhl kot,asalkn berkualiti..tpi jgn la mahal sngt pla.hheee

adrinaqamarina said... [Reply to comment]

kte pon kalau barang tu dah tau mahal, tapi tengok murah, memang syak segala wasangka la. hehe. well, kalau mcgyver tak pe la. :P

Syat0za said... [Reply to comment]

biar awek mahal, jangan beli awek murah2.. (larik tajuk xD)
hahaha..

selalunya, barang2 mahal mmg berkualiti ^_^

najihah sahami said... [Reply to comment]

alah membeli menang memakai.moralnya, kalau rasa harga tu macam tak logik, konpem-konpem ada something wrong tu. baik jgn amek risiko. ehee

eRza farEeha said... [Reply to comment]

tp klu y mhl tahan lame..baek bli y mhl kn..ye idak??hehe

pingu_kecik said... [Reply to comment]

jangan ingat nak murah jer!
alah membeli menang memakai..^^

deCrewz said... [Reply to comment]

Pernah terkena... Banyak kali.. Mmg sakit hati rasa.. Skrg nak beli pikir dua kali.. Daripada beli, baik xyah beli langsung kalau x berapa penting...he3

Miss Yaty said... [Reply to comment]

dah byk kali jmpe brg harga mahal macam ni...geram memang geram lagi2 kalau dalam kedai sama...dorang tak ubah harga sesetengah barang...

AMMAR YASIR said... [Reply to comment]

Pengguna sekarang ni mudah tertipu bila tengok harga murah.

Cahaya Kehidupan said... [Reply to comment]

owh,hurm,yaty pun suka barang murah,tapi selalunya bila sale lah,kalau masa tak sale,hati-hati gak,takut terbeli barang reject..huhu

misyamissyou said... [Reply to comment]

sbb tu kena check dlu..murah tp kalau rosak pn xguna..same je mahalnye dgn beli/guna "alternatif" tuk baiki barang tu..

Lagenda said... [Reply to comment]

pengajaran nih..len kali kena pastikan dulu kenapa dia jual murah sgt.

P/raya tu pun x patut..bg la note apsal brg tu murah. Baru la pembeli x rasa tertipu

pu3mas89 said... [Reply to comment]

kan? mmg selalu mcm tue kan kalau murah sgt ! ee kesian nye ..
afiq, kalau mas kan. mas jenis yang tengok barang tue dulu den baru pikir harga die.. kalau bekenan baru rempat terus...

Pendekar Berkuda said... [Reply to comment]

bukan ang ke yang jadi "member aku" tu afiq?

miyahahahahaha~!

aku ternampak ayat putar alam di situ... hak hak hak...

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Pendekar Berkuda
haha serius bukan aku.

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

think wisely. jadilah pengguna bijak:)

Fairosza said... [Reply to comment]

tak berapa paham dgn 'ruangan jualan yg betul'..kat luar kedai ke tpt nye?

Izan Ishak said... [Reply to comment]

biar mahal tapi berbaloi2...

k.izan pernah kena beli rak kasut tp skru takde. hadoiiii~
camna nak pasang?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Fairosza
dalam pasaraya, tapi kat bahagian furniture.. mksud bukan di ruangan jualan yg tak betul, almari tu berada di ruangan barang lelongan, bukan di ruangan furniture huhu

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog