Home » , » Mencuri Dalam Pasar

Mencuri Dalam Pasar

January 18, 2011

Assalamualaikum...

Tepi! Tepi! Tepi!!!

Apahal plak orang suruh ketepi dalam Tesco nih? tak privacy langsung.. sekali aku toleh ke belakang, ternampak seorang barua tengah berlari sambil dikejar oleh seorang security 1. aku dah agak ni mesti kes mencuri. baru je nak hulur kaki biar si barua tu tersadung, tapi dia dah pun melintasi aku. tak sempat la plak.

Sampai je kat depan pintu utama dalam Tesco tu, tiba-tiba je berdiri tegap seorang lagi security, security 2 namanya. just tunggu masa nak hulur tangan peluk si barua. si barua tu plak ingat yang badan dia kebal, terus pergi langgar si security 2. memang sedaplah si security 2 dakap si barua.

Sepandai-pandai barua berlari, akhirnya dapat jugak dipeluk oleh si security 2...

Aku tenung je mata si barua tu. bongoklah kau, banganglah kau, bodohlah kau.. yang pergi mencuri tu buat apa?? mencuri tu kan satu dosa. hukuman dalam islam, kena potong tangan kau tau. aku bermonolog dalaman sendirian. tiba-tiba datang seorang lagi yang berbadan tegap, terus cekup kolar baju si barua dan bertanya, kau mencuri ke??

Yup, memang dia mencuri. mencuri buah anggur. habis berselerak buah anggur tu jatuh di atas lantai. rasa kesian la plak. penat dia mencuri, berlari daripada dikejar pak guard dari dalam Tesco sampailah ke pintu utama. tiba-tiba kena tangkap. manala tau dia mencuri untuk anak-anak dia ke, untuk bini yang tengah mengidam ke..

Tapi kau tetap mencuri. salah tetap salah. kalau lapar sekalipun, carilah jalan lain. bukannya dengan mencuri. lagipun aku tengok kau sihat tubuh badan. kerja la wei. banyak kerja yang boleh buat duit zaman sekarang ni. even kau kutip tin kosong pun boleh dapat duit.. berblog pun boleh buat duit apa. haishh.. manusia oh manusia!

Psst~! tahu pun buat muka takut bila dah kena tangkap... balai ceritala kawan.

23 komen bernas:

Pendekar Berkuda said... [Reply to comment]

bro...siapa nak bagi kerja bila kita mintak on the spot dia bagi kerja?? Dunia sekarang ni kejam bro..

Mana-mana pi sikap selfish sangat banyak.. huhu..

najihah sahami said... [Reply to comment]

hak2...macammana die nak berblog fiq kalo duit tak de nak beli lappy. patah lagi nak pergi cyber cafe. baik duit tu die jual untuk beli anggur. hehe

Bulan said... [Reply to comment]

cian kan..kite kdg2 xtaw ape sbb dia mencuri.tp nk wat cmne.dia seniri menyusahkan hidup dia

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Pendekar Berkuda
haha atleast kenala berusaha dulu..kalau tak dapat, berdoa kat Allah :)

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@najihah sahami
hehe sekadar cadangan jela ;p

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@Bulan
tahu xpe :)

Johari Hamzah said... [Reply to comment]

wah.. joe takde lagi setakat nie pengalaman tengok orang mencuri depan mata.... tapi kalau tengok mat-mat rempit tu selalu la..

Tuan-Belog said... [Reply to comment]

xprofesonel betul veliau tu..ad plak curi buah anggur...ish2...

Syafiq Rosli said... [Reply to comment]

aiyo..manusia2..isk2

Fairosza said... [Reply to comment]

nape anggur??????????

deCrewz said... [Reply to comment]

Ada masanya kita berhati baik bila melihat pencuri, tersentuh hati kadang2 bila mehihat kedalam mata pencuri & berfikir kenapa? Kenapa mesti mncuri? Adakah kau benar2 dalam kesusahan.. Klu mat pet, dalam matanya kita xkan nampak apa2 tp kalau kanak2, jauh disudut hati mesti kita akan tersentak sedikit walaupun kita tahu itu salah. Manusia yang waras akan berfikir dengan fikiran yang waras.. Kesian kanak2 itu lapar..

BENA said... [Reply to comment]

alahaiiiiiiiiii . sebab buah anggur jek ? alang2 curi la benda2 mahal terus . HAHAHA :)

bardboo said... [Reply to comment]

ada yg ngidam la tu nk mkan anggur..huhu..

Jom Lawat Blog Bardboo

Ronaldmohoni said... [Reply to comment]

Cari leh kerja. manusia manusia!

M a W a D D a H said... [Reply to comment]

mesti dia ingat tu rumah dia...pakat main amek jer...

rupe2nya pasaraya plak kena bayar2...ngeeee...

adehhh...xbrp nak phm kenapa mesti curi buah anggur...hurmmmm...

sepet said... [Reply to comment]

kesian nye dia. tapi, dia x pandai nak mencuri kot. tu sbb kantoi.
hehehee ...


anyway, tq singgah my blog. follow u.

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@M a W a D D a H
hehe afiq pn xberapa nak paham kenapa buah anggur? or maybe dalam poket de tu ade something yang dia curi ker?

Afiq Bukhari said... [Reply to comment]

@sepet
hehe ur welcome & da follow u sekali :D

yott said... [Reply to comment]

x psl2 jer kan..

n4dh!3r4 said... [Reply to comment]

kalau afiq sempat hulur kaki time dia lari tu mmg jd hero malaya la! hahaha :D

shida saje said... [Reply to comment]

naseb badan la pencuri tu,

Ratu Sulaman said... [Reply to comment]

Ratu pernah lalui pengalaman cam ni.. sedih taw..

Cikmin said... [Reply to comment]

malangnya dia.... :(

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog