Home » , , , » Statistik Dalam Blogger in Draft-Fungsi Terbaru

Statistik Dalam Blogger in Draft-Fungsi Terbaru

July 4, 2010

Assalamu'alaikum..

Fulamakkk~!!, aku baru perasan!!! blogspot@blogger dah makin maju la. dah ada button untuk statistik blog kita sendiri. cun r! ini yang aku tunggu2 sebenarnya. kalau x sebelum ni, nak tengok statistik berapa banyak visitors masuk blog kita, mesti kena bukak nuffnang dulu. sekarang xpayah dah. yahuuuuu~!

Err, bukan aku suruh korang abaikan nuffnang ek, benda ni menyenangkan lagi sebenarnya. sebab aku suka sangat tengok trafik untuk setiap hari, post views berape, dari mana pembaca tu datang. senang kata, benda2 yang boleh menaikkan kepopularan blog kita. haha so lagi senang untuk aku menggunakan 'stats' dalam blogspot ni. tapi nuffnang akan ku buka hari2 gak sebab nak tengok buffered earnings dengan earnings yang lain2 ;)

TQVM kpd blogspot@blogger sebab prihatin dengan para2 blogger yang join blogspot@blogger. nah aku tunjuk kat korang kat mana nak tengok statistik dalam blogspot. apa yang aku bulat@highlight kan dengan kaler merah tu, korang tryla explore ek. lagi2 kat dalam gambar yang ke-2 tu.

Gambar yang kat bawah ni dalam paparan 'Dashboard'
Sila klik untuk gambar yang lebih jelas.

Gambar yang kat bawah ni dalam paparan 'Stats'
Sila klik untuk gambar yang lebih jelas.
~ Eh, sebelum tu, korang kena convert dulu dari blogspot ke blogger in draft. pada sapa2 yang x convert lagi, masuk Blogger In Draft, sign in guna username dan password asal blog korang. then bila dah masuk ke dalam dashboard, (rujuk gambar yang pertama) cari perkataan 'Make Blogger in Draft my default dashboard'. kat bahagian atas, tick kotak kecik tu, siap~! ;)

Psst~! korang abaikan stats dengan tarikh dalam gambar tuh. bukannya tepat pun. fungsi stats ni still dalam percubaan ;p

16 komen bernas:

♥cutebabygirl♥ said... [Reply to comment]

uik
x pnah prasan plk.
haha~

kenwooi said... [Reply to comment]

too bad my blog not on blogger anymore =)

suhaisweet said... [Reply to comment]

Haha..nice..My weekend special for u..don’t laugh Check Here

xangonila!! said... [Reply to comment]

huhu,senang la nnt nk tengok statistik dalam blog sendiri..

suka_haha said... [Reply to comment]

haha.. bagus gak ni.. baru tahu.. hehe

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

thanx for sharing..bru tau..

Yuni Aisyah said... [Reply to comment]

thanx for sharing..bru je tau..

farysa said... [Reply to comment]

aik?
kenapa farysa xd?

Afiq said... [Reply to comment]

@farysa hehe kene convert dulu..baca perenggan terakhir bawah gambar tu care2 nak tukar ;)

Cik Bucken said... [Reply to comment]

ye...baru 5 jam lepas aku pasan mende nih~

rhapsody LiN said... [Reply to comment]

wahh.... cayalah! hehe..

mintak copy boleh??
nanti ku back link ye :)

nas said... [Reply to comment]

thx!!!
baru jerk terperasan..
nape kne convert? da sedia ader da kat situ....huhu

Afiq said... [Reply to comment]

@rhapsody hehe copy ler..maklumat berguna neh ;)

@nas ur welcome :) bg yg da lama berdaftar,dorg kena convert mnually..kalau yang baru dftar,automaik da jadi blogger in draft :)

iniAKU said... [Reply to comment]

haha..cayala.
thanks fiq.
baru nk godek2 :)

D:I:A said... [Reply to comment]

wak....cemana nak masukkan gmbar exactly mcm web (yg mcm awk buat kat atas tu) kat dlam blog...? smpi skg x reti....sori tny soklan luar alam ni kat cni....huu~

Afiq said... [Reply to comment]

@DIA hehe xpe.. tu "print screen" namenye.. kalau guna laptop, (fn+print screen) tekan serentak. butang 'fn' tu rasenye kat belah kiri bawah keyboard laptop.[fn dalam kotak].
kalau guna dekstop,tekan je butang print screen.
bila da tekan,bukak paint atau mane2 picture software,'paste'.pstu editla apa yg patut,then save. :)

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog