Home » , , , , » Puasa dah ganti ke belum??

Puasa dah ganti ke belum??

July 13, 2010

"bergema suara takbir di angkasa... selembut bayu meresap ke dalam jiwa..."

sayu je dengar lagu nih. 'oit dik aina, pagi2 lagi ang dok bukak lagu ni buat pa?' tengah gosok baju plak tu. raya lambat lagi. puasa sebulan pun belum lagi. haha

dalam sedar x sedar, tahun 2010 dah masuk ke pertengahannya. n bulan ramadhan makin dekat. sronoknye. leh puasa. dah nak dekat sebelas bulan asek dok melantak makanan. perut pun dah jemu nak terima makanan. apatah lagi nak menghadam. xpe2. lepas ni perut leh relaks sebulan k. simpan tenaga utk the next sebelas bulan.

ha~! cik kak2, ibu2, makcik2 & lelaki yang mengular puasanya tahun lepas. dah ganti belum? baik ganti cepat sementara ada masa ni. kang kalau xsempat, kena 'denda'la jawabnya. denda bukan sebarang denda. denda fidyah namanya. berdosa kalau x bayar n ganti puasa taw.

apa2 pun, berpuasalah selagi kita boleh berpuasa.eh, bukan 'selagi', tapi 'WAJIB' bagi puasa ramadhan. puasa wajib, puasa sunat. berpuasa tu kan dapat menahan kita daripada lapar, sambil2 tu leh menghindarkan diri kita dari pelbagai penyakit. bukan sekadar menahalan lapar je, nafsu pun kena tahan jugak. mata, mulut, telinga kena lah jage daripada melihat, mendengar dan berkata2 utk sesuatu yg tidak berfaedah.

tapi kata kunci utk entry kali ni ialah 'GANTI PUASA'

psst~! dalam bulan puasa leh korek hidung x? jawabla sendiri hehe

24 komen bernas:

iza said... [Reply to comment]

Jom kita puasa ramai2...

Izan Ishak said... [Reply to comment]

dah abis ganti minggu lepas...alhamdulillah~~

Afiq said... [Reply to comment]

@iza hehe jom~!

@izanishak alhamdulillah..da leh wat persiapan utk ramadhan plak hehe :)

Eyl said... [Reply to comment]

adeh, bace lirik lagu kat atas tu pun dh datang mood raye. xsabar giler nk raye.

p/s - nasib aku xyah ganti pose ni :p

annadzirah said... [Reply to comment]

xabis ag.
lagi 3hari.
lahaii.....

comelnya budak tu!.

ENTRY BARU ; Teringin Bela Hamster Tapi....

si[jari] telunjuk said... [Reply to comment]

ngeh2...ne jwb ke soklan nih???

nnti cik jari jawab ek..tp off record ea :)

selamat berpuasa.....rinduu suasana ramadhan

Afiq said... [Reply to comment]

@sijari haha jawab lerr..xde orang taw pn ;p

NaNaJoe said... [Reply to comment]

ana da abes ganti..
skrg kalo rajin wat yg sunat jew~ :)

kay-N said... [Reply to comment]

err..belum! menci nk pose..dak laki kt opis sik tnye tiap x pose..pose ganti ek~~~~ mengom jer..hehe..dh ckp kuat!..segan3

Afiq said... [Reply to comment]

@nanajoe hehe alhamdulillah..tmbah pahala sket kan ;)

@kay-N haha leh plak cmtu. abaikan je dorg. ;p

cik za said... [Reply to comment]

haiyo.kena puase:D
AHA.ayuh la rmai2 puase:))

echah mashuri said... [Reply to comment]

huwaaa..gnti xabis lagii...

timhar said... [Reply to comment]

weee~ puasa da nak tiba.. bersiap2 la..
ada time lagi nak ganti sambil2 tu leh rehearsal tuk ramadhan nanti

@reltzsensei said... [Reply to comment]

ayamak...rasenyer de belen agi ni pose lps....ahaks..ngeee....

Afiq said... [Reply to comment]

@echah&reltzsensei hehe ganti cepat..jgn tangguh2 ;)

iqbalsyarie said... [Reply to comment]

Rindunya Ramadhan....betul la kata ko bro...takkan nak tggu Ramadhan bru nak start ibdah,skrg dah kena start da ni~
Latest post:Aku malu!!

miSs hana said... [Reply to comment]

alamak!! tak lg!!

RaMa2UnGU said... [Reply to comment]

tak sabar nk tunggu Ramadhan..ni sedang proses mengganti la ni..:) Insyaallah sempat habiskan sebelum Ramadhan

PurplePolaris said... [Reply to comment]

u da tinggal brapa hari afiq?kekeke..i byk giler..last year operation tem ramadhan.sadis sunggohsebulan lebey nk kena ganti.kalau nak wat2 lupa bley ak?hehehe....wuuuuuu=(

Afiq said... [Reply to comment]

@purplepolaris haha xde ganti pn sbb pnuh weee~! operation ape? lamenye sbulan..buat2 lupe? haha jgn ngengade~!

Purpleroses said... [Reply to comment]

Haha..xabih agi ni..slalu ingat mknn la..;p

Anishaway said... [Reply to comment]

pose ganti anishaway 9 hari, dah selamat digantikan.. amin.. hehe

baby atas tu kene pose juge ! ;))

Afiq said... [Reply to comment]

@purpleroses haha tu yg payah tu ;p

@anishaway alhamdulillah..bagus2~! :) baby tu kes lain ;p

RedBoy said... [Reply to comment]

nasib baik kita x pyh kena ganti pose.. hihi.. tapis kang tgh amalkan pose sunat dlm bln Syaaban nih..

Katakan sesuatu...

This Is A Do-Follow Blog